FILM: Ocelová pěst (Real Steel)

Článek od: Anonym - 20.11.2011

Recenze: Ocelová pěst [Real Steel] - 60%

Blízká budoucnost. Hugh Jackman, kdysi úspěšný boxer, se živí jako majitel bojového boxujícího robota, kterého nasazuje do zápasů (o peníze) s jinými bojovými roboty. Nedaří se mu. Pak je nucen mít s sebou nějakou dobu svého malého syna (který ho nezajímá a radši by ho neviděl) a ten mu pomůže 1) najít sebe samého, 2) vycvičit nového robota outsidera, 3) profit.

Na Ocelové pěsti je nejúžasnější to, že je to film Shawna Levyho (obě Noci v muzeu, nový Růžový panter) a přesto se mi z něj nechce zvracet! Dokonce je podstatně lepší, než jsem se obával.

Klíč tkví v tom, že film rozhodně není přehlídkou akce a triků, nýbrž se snaží být relativně komorní a opravdu hodně připomíná ty lepší díly série Rocky. Když vidíme, jak je Jackman vpodstatě na dně a musí se svým rezavým robotem v náklaďáku objíždět venkovské tancovačky, aby měl co do huby, je to slušně působivé. Dokonce i ten chlapeček není úplně otravný a tradiční "výcviková a vítězná montáž" funguje přesně jak má.

Když dojde na očekávané robotí souboje, výsledek je, řekl bych, přesně podle očekávání. Roboti jsou slušně navrženi, triky jsou ucházející, jen občas je znát, že se roboti pohybují příliš svižně na to, jak velcí a těžcí by měli být (zřejmě jejich animace vznikla pomocí motion capture skutečných boxerů, kteří nevážili tunu).

A ještě jsem byl poněkud překvapen závěrem, kdy ***SPOILER*** jsem očekával, že to robot "našich" strašlivě nandá robotovi "těch zlých" a rozfláká ho na padrť, ale místo toho to všechno vyšumí do klidného ztracena, jako kdybychom se dívali na nějaký artfilm s poselstvím ***KONEC SPOILERU***.

Ocelová pěst rozhodně není artfilm a rozhodně nemá poselství. Je to z 95% předvídatelný film a mírné potěšení z jeho sledování tkví v tom, že se tvůrci drželi tradičního stylu těchto filmů a moc toho nezmrvili.

P. S.: Většina kopií je u nás z nějakého šíleného důvodu DABOVANÁ!

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář