RECENZE: Christie Golden, Prvorození, Stínoví lovci (Starcraft – Sága Temných templářů)

Článek od: Štěpán Jura - 22.11.2011

Chtěli jste být někdy archeologem? Cestovat po exotických místech a zažívat denně neuvěřitelná dobrodružství, nalézat artefakty nezměrné hodnoty či magické moci? Tedy, takhle to vypadá, pokud jste Indiana Jones. Archeolog Jake Ramsey zná spíše jinou definici této práce: hrabání se v hlíně daleko od civilizace bez splachovacího záchodu a sprchy. Není divu, že když mu sám císařův syn Valerián Mengsk nabídne možnost práce v prastarých mimozemských ruinách, ukrývajících mocná tajemství čekající na objevení, Jake neváhá a nabídku s nadšením přijme. Protože Jake žádný Indiana Jones není, dostane kromě svého archeologického týmu k práci ještě bandu žoldáků pod vedením krásné, ale tajemné R.M.. Nikdo však nemá ponětí, co v chrámu Jake doopravdy najde – umírající protosskou opatrovatelku Zamaru. Ta před svou smrtí přenese do Jakea svoje vzpomínky a vědomí. Ovšem ani ona, ani Jake, ani R.M. a ani sám korunní princ netuší, jaké věci se tím dají do pohybu...

První díl Ságy Temných templářů (respektive trilogie) je taková pěkná mysteriozní thrillerovka jak Blade Runner potkal Indiana Jonese“. Bohužel, jako fungující román Prvorození notně pokulhávají. Máme tu relativně sympatické postavy (byť jsou některé vážně ploché a šustí papírem), ale prakticky se nic neděje. Christie Golden psát umí (když máte na kontě přes třicet knížek a nějakou tu literární cenu, psát asi musíte umět), ovšem, co je to platné, když se nám snaží prolog vydávat za knížku. Je to poněkud drsnější tvrzení, ale celý Prvorození jsou jenom roztahaný úvod s představením postav a nastíněním zápletky. Dvě stě padesát stran, které by mohly krásně fungovat na čtyřiceti a nic by se nestalo – ba právě naopak, kniha by dostala spád. Ten nezachrání ani vzpomínky Zamary na dalekou minulost protossů.

Zapomeňte na vyspělou mimozemskou rasu několik set let vývoje před lidmi, ale představte si tlupu divochů, kteří se teprve učí používat písmo (jeho vznik, a stejně tak vznik map, v knize zažijeme a jedná se, co se týče naivity, o docela vtipné scénky). Což o to, tyto pasáže jsou zajímavé a milovníci protossů si přijdou na své, ale tyto úseky jsou občas rušivé (střídá se současnost se vzpomínkami) a někdy i poněkud nudné. Přeci jen, hlavně nás zajímá, co se stane s našimi hlavními hrdiny a ne jak před pár tisíci let párek divochů ryl do hlíny klackem.

Druhý díl Stínoví lovci na to jde poněkud lépe. Navazuje na jedničku v rámci několika minut, ne-li sekund (aby ne, když oba díly byly psány zaráz a vyšly v rozmezí několika měsíců) a posílá pryč hlavní neduh jedničky. Děj je mnohem dynamičtější (opravdu odpadla snad všechna vata) a i protosské flashbacky jsou mnohem kratší a přímo k tématu. Do děje se zapojí i další známé postavy Starcraft universa. V jedničce jsme prakticky měli pouze Valeriana Mengska (ten však v době, kdy se Temní templáři objevili na trhu, byl ještě neznámou postavou – objevil se až ve Starcraftu II Wings of Liberty, který vyšel tři roky po Prvorozených), teď se k němu připojí Sarah Kerriganová či nepřímo Jim Raynor. Přesto mají známé postavy pouze vedlejší role a knihy se dají bez problémů číst i bez znalostí universa. K pohodovému čtení si jenom stačí uvědomit, že ve vesmíru jsou tři rasy (lidi, hodní ufoni, hladoví ufoni) a sem tam nějaká ta technická hračka.

Jako samostatná knížka Prvorození selhává, jako prequel k Stínovým lovcům obstává, byť s odřenýma ušima. Stínoví lovci jsou na tom lépe, ale žádné převratné dílo nečekejte. Fanoušci Starcraftu dostanou čtivý román (to hlavně v případě druhého dílu) ze svého oblíbeného universa, který dokonce slouží i jako pojítko mezi Brood Wars a Starcraftem II (i když tato funkce už díky zpoždění českého vydání proti originálu lehce pokulhává). No a pokud máte rádi protossy, není nad čím váhat...

Nezbývá než doufat, že třetí a závěrečný díl ságy Soumrak, který v češtině vyšel 16. listopadu  2011, bude pokračovat v trendu rostoucí kvality. I kdyby ne, v tiráži Stínových lovců je informace, že se můžeme v příštím roce těšit na Starcraft romány Nova (o oblíbené člence Duchů) a Já, Mengsk (mapující osudy tří generací Mengsků) od Grahama McNeilla (Ano, od toho, jenž má na svědomí množství povedených románů ze světa Warhammeru a Warhammeru 40k).

StarCraft: Prvorození /SC: First Born/ (ukázka) & Stínoví lovci /SC: Shadow Hunters/ (ukázka)
Christie Golden
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Jakub Kovář (první díl) a Jakub Mařík (druhý díl)
Obálka: Glenn Rane
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 256 (oba díly)
Rozměr: 110 x 165
Provedení: paperback
Cena: Kč

Přidat komentář