RECENZE: Óba Cugumi a Takeši Obata, Death Note - Zápisník smrti 2

Článek od: Petr Simcik - 24.11.2011

Light Jagami je pilný student a kromě toho i masový vrah. Stačilo k tomu jen jedno, najít Deník smrti! Sešit, do kterého stačí napsat jméno, představit si tvář dotyčného a zapsaná osoba do několika sekund zemře na infarkt. Light, jemuž se dostala díky deníku do rukou přímo božská moc, se rozhodne očistit svět od hříchu a začne likvidovat zločince ve velkém, aby tak stvořil nový, lepší svět pro slušné lidi. Jak sám říká, stal se Bohem nového světa. Bohužel pro Lighta, toto jeho počínání se hrubě nelíbí policii, a tak jsme se na konci prvního dílu loučili s Lightem v situaci, kdy měl za patami agenty FBI a tajemného detektiva L.

Death Note je klasickým příběhem na pokračování, takže už bez znalosti prvního dílu budete tápat. Vy, kdo jste první díl četli, znáte hlavní postavy a možná jste odhadovali, že Light, poté co zjistil jméno agenta FBI, dotyčného zabije. Kdepak. Light rozehraje další kolo, čím dál tím složitější partie a pro jistotu pozabíjí agenty všechny! Může se pak Light označovat za toho spravedlivého? Dokáže se Light vyrovnat s tím, že už nevraždí jen zločince? A co L.? Odhalí svou tvář? Bude Lightovi důstojným soupeřem?

Death Note 2 je jedním z těch zvratových dílů, zatímco v prvním sešitu jsme se seznamovali s deníkem, Lightem i Smrtonošem ( V originále Šinigami, nechápu proč to nebylo zachováno, protože z hlediska japonštiny se nejedná o nijak krkolomný výraz.) Riukem, druhý nám odhalí, kam až je Light schopný zajít pro uskutečnění svého plánu a převede ho jednoznačně na stranu zla. Z Lighta se pomalu, ale jistě stává bezohledný cynik, který už víc než spravedlivý svět vidí před sebou spravedlivý svět pod svým vedením.
Pro ty, kterým by Light už nepřipadal jako ten pravý hrdina, k němuž by měl čtenář nějak vzhlížet a fandit mu (ale on jím zůstává, i přes to, jakých hrůz se dopouští) je tu L. alias Riuzaki, Lightův vrstevník s geniální myslí a prazvláštními způsoby. Riuzaki totiž dostává svou dějovou linii, takže i když příběh sleduje hlavně Lighta, Riuzaki tam pořád někde číhá. A nečíhá sám, na scéně se objevuje další, neméně nebezpečný Lightův protivník, bývalá agentka FBI, se kterou bude muset Light honem něco udělat, má-li zůstat jeho tajemství v bezpečí.
Ještě víc než v prvním dílu mi tady vyvstává příměr Sherlocka Holmese a Dr. Moriartiho k Riuzakimu s Lightem Jagamim. Tito dva protivníci svedou, na bezmála dvě stě stranách, impozantní souboj myslí, přičemž je jasné, že mentálním vítězem je jasně Riuzaki, jenže Riuzaki je jenom člověk a jak může člověk, který se celý život spoléhá na umění dedukce, brát v úvahu takové faktory, jakými jsou deníky smrti a samotní Smrtonoši...
Stane se tak něco, co jsem zatím u žádného příběhu nezažil. Přejete vítězství oběma stranám!
Death Note 1Stejně jako Death note 1 i pokračování končí otevřeným koncem a pastí připravenou geniálním detektivem na geniálního zločince. Dokáže Light Jagami ustát konec druhého kola? Nebo se mu z něj dokonce podaří vytřískat výhodu před pokračováním souboje mozků?

Co se týče zpracování, patří Death Note ke špičce toho, co se u nás dá v manze pořídit. Už když ho vezmete do ruky, ucítíte (na mangu) kvalitní papír vyšší gramáže, a to je přesně to, co si kresba Takešiho Obaty zaslouží. Je to kresba plná detailů, ale zároveň oplývající jednoduchostí a účelností, bez zbytečných stínů, za použití minima potřebných barev, přesto vždy krásně zřetelná. Death Note je zkrátka nádherný kousek detektivně-mysticko-hororové mangy a jak vás jednou chytne, už vás nepustí. Omluvenkou je pouze smrt!

Death Note: Zápisník smrti 2 /Death Note 2/
Cugumi, Óba - Obata, Takeši

Nakladatel: Crew
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Takeši Obata
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 204
Rozměr: 115 x 175
Provedení­: paperback
Scénář: Óba Cugumi
Kresba: Takeši Obata
Cena: 189 Kč

Přidat komentář