RECENZE: Brian M. Bendis, Daredevil: Muž beze strachu 2/2

Článek od: Martin Stručovský - 17.01.2012

Upozornění: recenze obsahuje dějové informace z prvního dílu.

Svět se změnil. Vládce podsvětí je mrtev a lvi se začínají rvát o kořist. Začíná válka. Ulice zaplavuje nová droga. Daredevilova pravá totožnost byla málem prozrazena a hrdina je tak nucen odejít dočasně do exilu. Svět se změnil.

Kdo se po konci první poloviny těšil na to, že scénárista Brian M. Bendis ve druhé části Muže beze strachu rozehraje nefalšované komiksové dobrodružství, ten bude zklamán. Postava maskovaného mstitele dostává sice mnohem víc prostoru než, tomu bylo minule, avšak není to ani trochu typická komiksárna. Deprese, smrt a šeď tu jsou na denním pořádku a ohýnek, který Bendis minule rozdělal, se nyní mění v pořádnou vatru. Muž beze strachu je opět perfekcionistickým thrillerem s příměsí noiru, v němž by se neztratil ani Hanibal Lecter.

Je zajímavě sledovat autorské přístupy k Daredevilově postavě. Frank Miller v Roce jedna volí více superhrdinský směr zabředající do thrilleru a ptá se, zda se vůbec Matt Murdock dokáže změnit v Daredavila, který v něm dřímá a čeká na probuzení. Oproti tomu je Bendisův Muž beze strachu mnohem více thriller s občasnými akčními scénami a zaobírá se těmito otázkami: Máme před sebou ještě Matta Murdocka? Nebo se definitivně změnil v Daredevila a to, co ukazuje každý den na odiv, je jen maska?

Jediným způsobem, jak něčemu takovému zabránit, je láska k ženě. A tak do Mattova života vstupuje Millo, kterou zachrání coby Daredevil, a o které se později dozví, že je slepá. Jenže těžká doba si žádá razantní řešení, a tak si chtě nechtě musí nasadit démonickou masku a očistit město od zločinu. A jak praví známé pořekadlo – v lásce a válce je vše dovoleno, takže tyhle šachy se budou hrát podle Daredevilových pravidel.

Dvojka je důstojným zakončením celé partie, která nám dá všeho dvakrát víc. Takže pokud jste u jedničky slintali, pak tady budete slintat a navíc vrnět, protože je to dokonalé. Dokonalá kresba, dokonalá psychologie postav, dokonalý příběh. A jako bonus vás čeká jedno mega překvapení, které vás usadí do židle. Na konec skvělá zpráva – BB art připravuje na letošek další dva díly. A opět od Bendise.

Daredevil: Muž beze strachu /Daredevil: Man without fear/
Bendis, Brian, Michael

Vydal: BB art
Překlad: Tomáš Jeník
Rok: 2011
Cena: 890 Kč

Přidat komentář