RECENZE: Jack Kerouac, Doktor Sax

Článek od: David P. Stefanovič - 05.02.2012

Jack Kerouac na Sardenu? ptáte se. Napsal snad nějakou fantasy, o které se dosud nevědělo? Inu, elfy, kteří by vyzvali samotného JRRT na hru o trůny s jediným možným vítězem, nečekejte, ale že to v Kerouacově hlavě nikdy nebylo úplně v pořádku, ví každý, kdo o něm něco ví. Takže nějaký ten upír, či ztělesněný Ďábel nakonec čtenáře až tak nepřekvapí.

Co překvapit může, je úroveň literárního experimentování, které v této knize autor dosáhl. Doktor Sax je velmi obtížné čtení a to hodnotím jako člověk, který má Jackův bláznivě košatý styl automatického psaní rád a jeho knihy vyhledává. Větu kratší než stránka a půl zde najdete jen zřídka (v případech, kdy se celá kapitola vejde do jednoho krátkého odstavečku) a pokud toužíte po ději… inu, na posledních padesáti stranách se k něčemu zdánlivě jej připomínajícímu Kerouac dostane.

Většina Kerouacovy bibliografie je silně autobiografická a Doktor Sax není výjimkou. Tentokrát nahlédneme mnohé (ač poněkud fantaskní) podrobnosti o autorově dětství, rámované jeho pobytem v Mexiku, během nějž knihu napsal. Ne že by přímo oslovoval čtenáře, ale na několika místech je poznat, že vstoupil do vyprávění a rozhlédl se po něm z perspektivy o dvacet let staršího a zkušenějšího muže. Mezi mraky Nové Anglie třicátých let tehdy prosvitne mexické slunce let padesátých a pomneme-li Aztéky, máme čeho se chytit při mytickém souboji pekelného Hada s doktorem Saxem (na jehož straně stojí vše, co peří má), do kterého se malý Ti Jean (aka Jack) zaplete.

V originálním mixu tu Kerouac beatník a básník života – chlapci, kteří se poflakují, chlapci mající své osudy vepsané do tváří na desítky let dopředu, starci, kteří umírají, zatímco hodiny na tváři života krčí rameny, unavené franko-kanadské matky (jejichž štěbetavé projevy v originálním znění se knihou vinou jako červená nit), dostihové zápasy s kuličkami, které ví víc, než kdokoli, kdo přejede Ameriku od jednoho pobřeží k druhému a zase zpátky, Lowell, Massachusetts v zimě, Lowell, Massachusetts na jaře a jiný, i když přece ten samý, mytický Lowell při povodni, která změní svět – se prolíná s Kerouacem, který se, snad z náhlého popudu mysli, snad po polibku Múzy, rozhodl hí-hí-hí-há-há (není to první ani poslední Jackova kniha, kterou tenhle šílený smích zní) zparodovat gotický román.

Takže zatímco chlapec Jack splétá své touhy, představy a sny do víru, který se v dětství tak snadno stává realitou, do města (na Hrad, který je vlastně starým měšťanským domem, ale vysvětlujte to chlapci s bujnou fantazií) přilétá upíří hrabě Condu a shromažďuje zde veškeré pekelné kardinály a zlovolné černokněžníky, aby se přišli podívat, jak se probouzí (zrovna tady, ve městě, kde se sny stávají skutečností, pokud je vám sedm) pekelný Had, který pohltí svět. Zatím po písečných dunách poskakuje, skřehotá, do oken nahlíží a hořekuje doktor Sax, který má ve svém pomatení jeden jasný cíl: Hada zastavit. Zvláště v pasážích, které se zábavným způsobem věnují dekonstrukci gotického románu, vyniká Kerouacův nesmírně barvitý styl a kniha pak stojí spíše na živých obrazech, které vyvolává v mysli, než na přísné a strohé linearitě písma, otročícího jasnému ději.

Pokud jste četli Kingovo To, budete mít předem aspoň zdánlivou představu. Je třeba si odmyslet přímočarý, příčetný děj, ale zůstává kouzelný pohled na svět, kterého jsou schopny jen děti a velcí spisovatelé. Svět, ve kterém je všechno možné, a když se zeptáte proč, jeho obyvatelé se jen zasmějí a pokrčí rameny.

Máte-li zájem vyzvat své mozkové buňky na přátelský souboj, budiž vám Doktor Sax nápomocen. Na konci se sice nedozvíte, kdo je vrah, ani jestli si Edward konečně vzal Bellu a měli spolu malého mutanta, ale zato budete mít pocit, že jste viděli ten nejbarevnější a nejbláznivější film svého života. A zcela jistě si vzpomenete, jaké to bylo, když noční bubák pod postelí byl mnohem reálnější než bezpečí mateřské náruče ve vedlejším pokoji.

Doktor Sax
Nakladatel: Argo
Autor: Jack Kerouac
Překlad: Lucie Simerová
Obálka:  Jiří Macht, Martin Radimecký
Redakce:  Vít Penkala, Milan Dorazil
Rok vydání: 2011
Počet stran: 252
Rozměr:  135 x 215
Provedení: hardback
Cena: 298 Kč

Přidat komentář