FILM: Žena v černém

Článek od: Anonym - 23.02.2012

Recenze: Žena v černém [Woman in Black] - 40%

Koncem 19. století je mladý britský advokát (Daniel Radcliffe) vyslán na venkov, aby tam vyřídil pozůstalost po zesnulé hraběnce. Na místě nachází obrovské strašidelné zarostlé stavení na strašidelném ostrově uprostřed strašidelné bažiny, a strašidelnou vesnici s vystrašenými lidmi. Zdá se, že tu straší...
 


Jde o nový počin od Hammer films, jejichž nejlepší počin jsme u nás neviděli, zatímco ten nejblbější ano.

Nejdříve kardinální otázka: Vadí nějak skutečnost, že hlavní postavu viktoriánského hororu hraje Harry Potter? IMHO nikoliv. Sice vypadá starý přesně na svůj věk (23 let) a ve filmu má asi šestiletého syna, ale kdoví, třeba to tak dřív chodilo...

Poměrně záhy se ukáže, že šílená sestra hraběnky se zjevuje a zabíjí děti v okolí jako pomstu za to, že hraběnka kdysi nechala umřít (nešťastnou náhodou) její dítě. Proč se mstí těm, kteří se smrtí jejího dítěte neměli nic společného, případně o ní vůbec nevěděli, to ví jen tvůrci filmu.

A to je víceméně všechno. Celá zápletka je nám jasná nejpozději od poloviny filmu a když ji hrdina "překvapivě odhalí" ve třech čtvrtinách, je to trochu bizarní, stejně jako je bizarní jeho představa, jak kletbu zlomit.

Film vrcholí scénou, kdy se Radcliffe snaží vylovit z auta utopeného v husté černé bažině mrtvého chlapečka, kterého nikdo předtím vylovit nedokázal (protože je bažina moc hustá / černá / jedovatá). Zřejmě na to neměli stroje. Zajímavé je, že někdo měl stroje na to, aby metr vedle toho auta zarazil do bahnitého dna na chlapečkovu památku kříž jako kráva, vyčuhující půldruhého metru nad hladinu... Může mi to nějaký statik vysvětlit?


Odhalovat není co, a film nabízí pouze slušně atmosférické kulisy, ve kterých se ozývají strašidelné zvuky a každou chvíli se někde na zlomek vteřiny zjeví strašidelná bledá postava v bílém, přičemž se na soundtracku ozve velmi hlasitý zvuk.

Je to vpodstatě stejné, jako byly staré horory starého Hammeru, ale ty jsou pro dnešního diváka aspoň trochu oldschoolově zábavné.

Znáte tyhlety "Flash hry s překvapením"? Hrajete, nic zlého netuše, nějakou jednoduchou hříčku, a najednou se na obrazovce objeví strašidelný ksicht a z reproduktorů to hlasitě zařve. Žena v černém je trochu jako kdybyste tuhle blbou hříčku museli hrát 90 minut pořád dokola. Moc vás to nebaví, víte, že to na vás za chvíli zase vybafne ale i když to očekáváte, stejně v sedačce poskočíte když se to stane, protože to je prostě nervová reakce na ten náhlý hlasitý zvuk.

 Nevím jak vy, ale já si dobrý horor takhle nepředstavuju.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko

Komentáře

Vražedná mapka bažiny :), málem jsem se utopila v čaji :). Film... nic závratného, ale viděla jsem to v noci, takže jsem se sem tam lekla. Ale jak je psáno, asi za to může kombinace obrazu a zvuku.

Přidat komentář