RECENZE: Philip K. Dick, Oko na nebi

Článek od: elho_cid - 01.03.2012

Je zajímavé přečíst si dílo legendárního autora, napsané v době, když byl mladší, než jsem teď já. A to se pořád nepovažuji za starého. Viděno jeho okolím a měřeno hmotným zabezpečením jsem na tom byl v jeho věku asi líp, ale ve skutečnosti... On byl velikán, i když na úspěch si musel ještě počkat.

Ranný Dickův román začíná v padesátých letech v USA, tedy jen pár let v tehdejší autorově budoucnosti. Tematicky vychází z palčivých otázek té doby – začínající studená válka, McCarthy a stavíme hráz světovému komunismu... Vychází také z autorovy osobní zkušenosti. Oko na nebi napsal až poté, co i jeho vyšetřovala Hooverova FBI pro podezření ze styku s komunistkami.

Co může Oko na nebi nabídnout dnešnímu čtenáři, pokud není zrovna skalní fanoušek Dickova díla?

Začátek může odradit, Philip K. Dick se v něm až příliš zaobírá tematikou honů na komunistické čarodějnice. Ale je to jen pár stránek a pak se začnou dít věci! Hrdinu knihy i s jeho „komunistickou“ manželkou a několika dalšími různorodými osobami zasáhne paprsek uniklé radiace z urychlovače částic. Kdyby to byla realita, tak zkrátka natáhnou brka. V komiksu by se z nich stali superhrdinové. No a v Dickově románu prožijí kolektivní halucinaci. Chvílemi satiricky kousavou, chvílemi humornou a místy velice děsivou, ale každopádně velice zajímavou exkurzi do svých podvědomí.

Při čtení jsem si uvědomil dvě zásadní věci. Zaprvé, Dick byl už tehdy jako mladík životem zkušený člověk a viděl lidem až do žaludku. Uměl se do ostatních vcítit a vidět svět jejich očima. A potom o těch jejich pohledech napsat poutavou knížku. To už ostatně český čtenář ví z Krále úletů. Druhá věc je, že jakkoli jsem měl vždycky v oblibě Dickovy knížky, nerozuměl jsem jeho životním postojům, názorům a přesvědčení. Možná že s padesátiletým Dickem bych si také názorově nesedl, ale mladý, šestadvacetiletý Dick mi je po přečtení téhle knížky najednou velice sympatický.

Oko na nebi není naivní levičácká agitace proti skorofašistickému útlaku, je to názorově vytříbený pohled na věc. Dick se sice zpočátku opře do aktivit senátora McCarthyho, ale už v době prvního vydání knihy to bylo kopání do politické mrtvoly. Dick spíše systematicky ukazuje, že paranoia a hledání skrytých nepřátel může jeho milovanou Ameriku uvrhnout do podobné nesvobody, proti které je taková kampaň namířená. A že lepší je hledat přátele a vlastní „Americký sen“. Což je dnes aktuální stejně, jako v době začínající studené války.

Oko na nebi mě rozhodně nenudilo a nudit nebude ani vás. Čtivé dobrodružství lidí ztracených v halucinačních světech zhltnete za jeden večer a určitě to nebude ztracený čas.

Oko na nebi /Eye in the Sky/
Dick, Philip K.
Nakladatel: Argo
Překlad: Štěpán Valášek
Obálka: Pavel Růt
Redakce: Miloš Urban, Milan Dorazil
Rok vydání: 2012
Počet stran: 240
Rozměr: 120 x 185
Provedení­: paperback
Cena: 269 Kč

Přidat komentář