RECENZE: William C. Dietz, Mass Effect: Klam

Článek od: Štěpán Jura - 05.04.2012

Předchozí tři Mass Effect knihy Drewa Karpyshyna  nebyly žádná vysoká literatura, ale do puntíku splňovaly to, co se po nich chtělo. Byly to čtivé vlakovky, které se přelouskaly jedna báseň a povedeně doplňovaly herní universum, aniž by ho jakkoliv prznily. Sice i Karpyshyn dokáže někdy kvalitativně uklouznout (co si budeme povídat, druhý a třetí díl Darth Bane trilogy kvalit jedničky nedosahovaly – byť angličtinou nepolíbený čtenář si to nemá jak ověřit, protože v češtině byl vydán pouze první díl a pokračování se neplánují), svoji práci však vždycky odvede. Bohužel asi i díky tomu ho z prací na Mass Effect universu odveleli pracovat na Star Wars: The Old Republic. Kromě práce na příběhu to dalo vzniknout i skvělému románu Star Wars: The Old Republic – Revan (jeho jediná nevýhoda je, že v češtině se ho dočkají možná až naše děti). Jakožto lead writer předchůdce ToRu si tu práci jistě zaslouží, ale dalo to vzniknout dvěma problémům. Jednak odpadl jeden co-lead writer pro Mass Effect 3 (a jak se ukázalo na jeho konci, Mac Walters to sám bez Drewa úplně nezvládl) a za druhé, najednou nebyl nikdo, kdo by psal další Mass Effect romány. Bioware sáhli po autorovi více než třiceti románů Williamu C. Dietzovi, jenž má i bohaté zkušenosti s knížkami z herních světů. Bohužel kvantita neznamená kvalitu a Dietz se Karpyshynovi nevyrovnal.

Hned po vydání Klamu se na internetu rozpoutala od fanoušků série neuvěřitelná smršť kritiky, jak něco takového mohlo vyjít a byl to takový malý předvoj toho, že Mass Effect má docela militantní jádro fanoušků, kteří se nebojí ozvat, když jsou nespokojení (proti kampani za lepší konec ME3 byl však odpor proti Klamu dětskou hrou). Došlo to tak daleko, že BioWare a Del Rey Books už slíbili upravenou reedici. Český vydavatel Fantom Print už také potvrdil, že pokud se bude jedné o velké změny, vydá ji taky.

Klam zase není tak docela špatná knížka. Pokračuje v ději minulých Karpyshynových knih a relativně dobře rozvíjí jejich příběh dál. Vrátí se i většina důležitých postav pouze z knih a je vidět, že Dietz asi předchozí knihy četl (nebo k nim alespoň četl nějaký pořádný doprovodný materiál a synapse). Dialogy ani vykonstruovaný příběh moc neoslní, deus ex machiny a Mary Sue postavy jsou všudypřítomné (ovšem buďme upřímní, vymýšlet „úžasné a nepřemožitelné“ postavy je spíše Karpyshynovou devízou a Dietz musel jenom hrát s rozdanými kartami) a ten sloh... Inu, někteří lidé se možná nevypíšou holt ani po třiceti knížkách. Až na nezvládnutý konec (možná se nám jen Dietz snažil něco naznačit) a problémy s reáliemi je Klam hezky odsýpající knížka, jež se překvapivě dobře čte (subjektivně bych ji označil možná i za lepší než Karpyshynův ME Vzestup).

Být to však jen průměrný čtivý brak, fanouškům by to asi nevadilo. Problém je v tom, že Dietz do Klamu nasázel enormní množství ME chyb (na internetu se dá najít patnáctistránkový seznam všech chyb), takže není problém najít na Citadele Batariánskou ambasádu, Kvariané se zbavují plně funkčních bojových lodí, otrokáři si plení Palaven a Kai Leng si spokojeně letí na aukci na batarianskou domovskou planetu. I když možná nejvíc všem lezlo krkem, že Gillian záhadně zestárla o dva roky a zničehonic se vyléčil její autismus (což byla asi jedna z věcí, která nejvíc formovala charakter postavy). Neznalcům universa či casual hráčům po tom krev vřít nezačne, ale hardcore fandům slezou vlasy.

České vydání má možná výhodu v tom, že překladatel Jakub Mařík, jakožto fanoušek Mass Effectu, prý při překládání některé menší chyby, jež nejsou zásadní pro děj, opravoval. Pomineme-li fakt, jestli má překladatel právo takhle upravovat text, svým způsobem by měla být česká verze lepší než originál.

Ve výsledku není Klam tak hrozný, jak se o něm všeobecně tvrdí. Když se člověk povznese, není to ani úplně špatná Mass Effect knížka. Zápletka je prostá, vyvrcholení plytké, ale vážně dobře se to čte. Žádnou hodnotnou literaturu od toho snad stejně nikdo nečekal...

Mass Effect: Klam /Mass Effect: Deception/ (ukázka)
Dietz, William C.    
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: BioWare
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2012
Počet stran: 288
Rozměr: 110 x 170
Provedení: paperback
Cena: 209 kč

Přidat komentář