FILM: Hulk

Článek od: Jaroslav Vávra - 23.04.2012

Žánrový chameleon Ang Lee patří k nejvýznamnějším režisérům posledních dvaceti let. Jeho filmografie čítá drama, komiks, epos, romantiku a další žánry a subžánry. K nejzajímavějším titulům patří mj. austenovské drama Rozum a cit, epos Tygr a drak, komiksový Hulk, romance Zkrocená hora nebo drama Zažít Woodstock. Jinými slovy, Anga Leeho nelze charakterizovat jako režiséra jednoho žánru a je nemyslitelné ho podezírat, že by se mohl opakovat. I divácké ohlasy jsou nepředvídatelné. U jeho filmů můžete být buď bezmezně nadšeni nebo otráveni. Průměrná hodnocení jsou spíše výjimkou.

Nejvášnivější diskuse (kromě Zkrocené hory) vzbudil právě Hulk (2003), film na motivy komiksových sešitů Stana Leeho. I po téměř deseti letech snímek vzbuzuje neutichající spory. Nejprve si ale krátce osvěžme paměť základní dějovou linkou: Mladý vědec Bruce Banner patří k nejlepším pracovníkům vědeckého ústavu, ovšem pod jeho maskou se skrývá velmi bolestné dětství. Jednoho večera dojde k nešťastné nehodě, která způsobí, že se z nekonflitního mládence, kdykoli se rozčílí, stane emoce neovladatelné zelené monstrum...

Především je nutné si ujasnit, komu je snímek určen. Teenagerům? Dospělým? Geekům? Fanouškům akce? Milovníkům dramat? Na tuto otázku není možné dát jednoznačnou odpověď, protože každý od Hulka čekal něco jiného, přičemž Ang Lee převezl úplně všechny. Hulk by se dal nejlépe charakterizovat jako rodinné psychologické drama obohacené o akční a komiksové prvky, v žádném případě nejde o žánrově čistý film. Všechny prvky z různých žánrů ale do sebe perfektně zapadají a po vícerém zhlédnutí nelze vůbec nic namítat. Přesněji řečeno – málokdo se po prvním zhlédnutí chce na Hulka podívat znovu, ovšem kdo tak učiní, film se v jeho očích rehabilituje.

Vraťme se nyní o pár let zpět. Před rokem 2000 panoval v Hollywoodu (zcela nesmyslný) názor, že komiks je určen především dětem a (s jistou nadsázkou řečeno) mentálně retardovaným jedincům, přičemž pro neobeznámeného diváka představuje ztrátu času. Tento názor byl poopraven v roce 2000, kdy se na plátnech kin objevili X-Men režiséra Bryana Singera. Ten dokázal, že lze natočit výhradně komiksový snímek, který oslovil mainstreamovou většinu (paradoxně jsou X-Men o menšinách). Poté už nic nebránilo tomu, aby se komiksové filmy natáčely ve velkém.

Komiksové filmy jsou nejčastěji určovány teenagerům, protože v nich bývá hodně akce, sympatické postavy s nadpozemskými schopnostmi a špetka romantiky. Hulk ovšem svým pojetím zašel dál a de facto předběhl dobu svého vzniku. A to tak, že pro teenagery je naprosto nevhodný. Asi mnozí z vás už slyšeli nějakého toho puberťáka brblat o „zelené nudě“. Film mj. důkladně zkoumá psychiku jednotlivých postav a Brucovo dětství, nemalou pozornost ovšem věnuje složitému vztahu otce a syna. Hulk totiž patří k málo komiksovým filmům, ve kterých mají všechny postavy svoje motivace jasně a srozumitelně vysvětleny. Jinými slovy - nikdo se tu nechová hloupě nebo nelogicky. Všechno tu má svůj důvod, i akční složka, která je opravdu bravurní, ovšem je nutné si na ni chvilku počkat.

Film předběhl dobu i svým zpracováním. Ang Lee tu pracuje s rozděleným obrazem, přičemž v některých sekvencích vidíme jeden okamžik z různých úhlů pohledu. Krom toho je také možné vidět, co dělají postavy na různých místech v jednom okamžiku. Díky této na svou dobu unikátní formě Hulk vypadá jako komiks, jinými slovy připomíná listování stránkami komiksů. Nejedná se tedy o konvenční snímek inspirovaný komiksovými sešity, ale o unikátní záležitost, kterou ocení hlavně festivaloví návštěvníci a fanoušci Filmového klubu České televize. Hulk se navíc vymyká i tím, že je možné jej sledovat jako samostatný film, aniž byste museli znát zákonitosti komiksového universa.

Jediným, kdo se doopravdy neradoval, byli hollywoodští účetní. Při své premiéře Hulk utržil mnohem menší částku, než se předpokládalo. Právě tento kasovní neúspěch se stal příčinou vzniku restartu Neuvěřitelný Hulk (2008) v režii Louise Leterriera, který se proměnil ve spotřební zboží, jež je snadno zapomenutelné. Hulk Anga Leeho si po letech vydobyl patřičný respekt a dnes si komiksové filmy bez něj lze jen těžko představit. Vy se určitě nenechte odradit a Hulka si sežeňte. Pokud mu dáte šanci, odmění se vám.

Hodnocení: 90 %.

Hulk /Hulk/
USA
Drama / Sci-Fi / Akční
USA, 2003, 138 min
Režie: Ang Lee
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Josh Lucas, Nick Nolte, Cara Buono, Celia Weston, Lou Ferrigno, Stan Lee, Daniel Dae Kim, Michael Papajohn, Rhiannon Leigh Wryn, Kevin Rankin, Kirk B. R. Woller

Komentáře

Zasluzene komercne fiasko. Spomina sa tu psychologia, ale ta je v tomto filme absolutne nezvladnuta a konflikt zlo vs. dobro neprinasa nic nove - zlati X-meni. Dialogy su asbolutne papierove a nevierohodne. Herci sa skratka nechali napalit prisernym scenarom. Ang Lee je genius vdaka Ladovej burke, Hulkom sa (aj napriek par zaujimavym vizualnym napadom) len strapnil. Hulk je akcny film bez akcie a drama bez emocii. Este aj tie triky (okrem detailov) su uz aj na dobu vzniku slabe. Toto skratka nie je skutocny Hulk...

Přidat komentář