KOMIKS: Stan Sakai, Bezměsíčná noc (Usagi Yojimbo 16)

Článek od: Lament - 02.05.2012

Víte, že se ještě nikomu nepodařilo ochočit si zajíce? A slyšeli jste o tom, že zajíc umí být i neviditelný? Dokáže totiž tak splynout s okolím, že si ho nevšimnete. Také se zdá, jako by spal s otevřenýma očima, nic ho nezaskočí. Ve skutečnosti však nespí, jen pečlivě sleduje okolí. Vždyť mu stačí jen pár minut spánku denně. Díky svým očím, které jsou umístěné po stranách hlavy, se k němu nikdo nemůže nenápadně připlížit zezadu. Řekněte sami, není zajíc přímo předurčen k tomu, stát se samurajem?

Usagi Yojimbo nám to dokazuje komiks za komiksem. Je prakticky neporazitelný, ale nikdy nepropadá pýše, nebo dokonce marnivosti. Zachovává si svou ostražitost a zdravý rozum. K méně mocným tvorům se chová laskavě a přátelsky. Běda však, chce-li někdo zneužívat ostatní nebo jim ubližovat!

Teď asi ti z vás, co si pamatují mé předešlé recenze, tuší, co přijde. Ano, ani tentokrát Stan Sakai nezklamal a kvalita jeho komiksu je neochvějně vybroušená jako ostří nejlepšího samurajského meče.

Bezměsíčná noc je book povídkový. V úvodní Konfrontaci se Usagi s Genem projeví jako tricksteři. Provedou moc pěkný vtípek dvěma partám gangů, a tak od nich osvobodí městečko.

Útěk nám prozradí další osudy Chizu, vůdkyně klanu Neko ninjů. Tři roční období jsou tak trochu detektivka a příznivci ušatého samuraje už ví, že v těch je Sakai moc dobrý. Psychologická drobnokresba, reálie feudálního Japonska, prostě lahůdka.

Bezměsíčná noc přivádí na scénu obratnou zlodějku Kitsune. Usagi pro ni má zjevně slabost, takže se na ni vůbec nezlobí pro to, do čeho jeho a Gena zaplete. Na závěr nám Příběh Kitsune objasní, proč je lištička taková, jaká je.

Většinou jsem v recenzích na Usagiho tvrdila, že booky lze číst i samostatně. Platí to i pro tento díl, protože jednotlivé povídky jsou uzavřené. Nicméně se začínají množit odkazy na předešlé příhody všech zúčastněných. Proto tentokrát definitivně doporučuji začít pěkně od prvního dílu.

Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc/ Usagi Yojimbo 16: The Shrouded Moon/
Sakai, Stan

Nakladatel: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Rok vydání: 2012
Počet stran: 180
Rozměr: 145 x 205
Provedení­: paperback
Cena: 229 Kč

Přidat komentář