LIDÉ+FILM: Christopher Lee = od Sherlocka Holmese k Sarumanovi a ještě dál

Článek od: Redakce - 29.05.2012

Christopher Frank Carandini Lee
27/5/1922 -

Christopher Lee je známější bez svých prostředních křestních jmen a když si je přečtete nahlas, budete s kratší verzí jeho jména celkem souhlasit. Narodil se v londýnské čtvrti Belgravia v době, kdy její jméno bylo synonymem pro lepší společnost a kdy se v ní mohl setkávat s tehdejší londýnskou zlatou mládeží. Možná to byl právě belgravijský genius loci, který formoval jeho osobnost a umělecký projev.

Do své dospělosti vkročil v době pro Velkou Británii nejtěžší - oblékal uniformu RAF, sloužil v tajných službách. Po demobilizaci začal zdomácňovat ve filmovém průmyslu. Ve slavném filmu Hamlet Sira Lawrence Oliviera (1948) měl jen štěk, zato se tam již poprvé setkal s Peterem Cushingem. Rok 1948 pro něj byl vůbec herecky šťastný - svoji hereckou kariéru začal hned osmi filmy a pak už se to jenom sypalo. Dokonce tak intenzivně, že se dostal do Guinessovy knihy rekordů jako herec s největším počtem rolí (credits - tedy rolí uvedených v titulcích). Do současnosti hrál ve více jak třech stovkách filmů, televizních inscenací a dokumentů - můžeme se tedy jen okrajově zmínit o některých jeho významných nebo zajímavých filmech a rolích.

V roce 1951 si zahrál španělského námořního kapitána ve filmu Captain Horatio Hornblower, v roce 1956 pak měl nepříliš významnou roli ve filmu Moby Dick - ten je zajímavý scénářem Raye Bradburyho a takovými herci, jako byli Gregory Peck či Orson Welles. Katapultem se mu stala role hraběte Draculy v The Horror of Dracula (1958), jeho protivníka profesora Van Helsinga si zahrál Peter Cushing - to byl první ze série jejich společných drákulovskch filmů. O rok později se stal Sirem Henry Baskervillem (Hound of the Baskervilles, 1959) - postupně si ještě zahrál i oba bratry Holmesovy - Mycrofta a Sherlocka. V jedné z mnoha verzí filmu The Mummy (1959) si zahrál právě tu mumii.

Christopher Lee se postupně stal symbolem padoucha - hezkého, inteligentního, nesympatického, agresivního, suchara - a ze všeho nejvíce padoucha - ztělesnění zla. Mnohdy to byly série - vedle již zmíněné drákulovské to byly třeba filmy o Fu Manchovi. Jeho vzdáleným bratrancem byl Ian Fleming, a jejich přátelství a společné golfové procházky měly zajímavé následky. Fleming se Leem (či spíše jeho Fu Manchem) inspiroval pro postavu Dr. No, i když si ho ve filmu nakonec zahrál Joseph Wiseman. Titulní padouchovská role v bondovce The Man with Golden Gun (1974) - Scaramanga - už ale Christopherovi Lee neunikla.

Jako britský herec byl Lee často obsazován do rolí ve filmech různých evropských tvůrců, nejčastěji italských a německých. Zájem o něj měl i Holywood - a tak se objevil v americké verzi The Three Musketeers (1973), jako Rochefort (zase padouch...) pomáhal Charltonovi Hestonovi (Richelieu) v boji proti Michaelu Yorkovi (d'Artagnan) a dalším mušketýrům. V roce 1982 namluvil dalšího padoucha - krále Haggarda - v animovaném The Last Unicorn. I jako sedmdesátiletý pilně natáčí - Gremlins 2, Police Academy 7, Sleepy Hollow, Adventures of Young Indiana Jones: Adventures in Secret Services, desítky dokumentů či televizní inscenace.

Ač na plátně padouch, v občanském životě Christopher Lee tuto pověst bohatě kompenzuje. Jeho manželství s Birgit Kroencke trvá již přes čtyři desítky let, mají spolu dceru. Jeho královna ho jmenovala komandérem OBE - řádu Britského impéria.

Nebylo tedy celkem divu, že když Peter Jackson hledal herce, který by dokázal vdechnout život postavě Sarumana, zvolil právě jeho - a měl více než šťastnou ruku. Nesnadné balancování Sarumana mezi vnější podobou hlavy klanu čarodějů, jehož výmluvný hlas ovládal lidi i ostatní čaroděje, a zla, které v něm probudil Sauron, Christopher Lee zvládl a jeho souboj s Gandalfem patří k výrazným momentům prvního dílu filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Shodou okolností v téže době dostal Lee další příležitost ve filmu Star Wars Episode II: Attack of the Clones. I tady má roli nepříliš kladnou, jak už je poznat ze jména postavy - Darth Tyranus.

Autor textu Pagi. Původně vyšlo na Sardenu 11. ledna 2002. A co bylo dál?

V roce 2002 a 2003 bravurně završil trilogii Pán prstenů v pokračováních Dvě věže a Návrat krále jako Saruman Bílý. Rok 2005 pak přinesl další Star Wars - Pomsta Sithů (hrabě Dooku) a velice příjemně obohatil rodinný film Karlík a továrna na čokoládu jako Dr. Wonka. Jeho hlas jsme mohli slyšet v několika animovaných adaptacích výše zmíněných filmů, ale také jako Žvahlava (Jabberwocky) v nejnovější Alence v říši divů. Naposledy jsme ho u nás zahlédli ve skvělé podívané pro celou rodinu Hugo a jeho velký objev (aka Monsieur Labisse) a v nejbližší budoucnosti si ho vychutnáme opět jako Sarumana v Jacksonově megaprojektu The Hobbit (2 díly). Jeho pravděpodobně neuplnou hereckou bibliografii naleznete na www.imdb.com (kde se píše o 276 rolích).

Tim Burton si Christophera Leeho velmi oblíbil a od Ospalé díry jsme ho mohli vidět či slyšet v téměř každém jeho filmu, jak se dozvíte na Wikipedii.

O tom, že ani devadesátka nemusí člověku vzít jeho vitalitu nás Christopher Lee přesvědčil i tím, že se stal nejstarším heavy metalovým interpretem v historii. Ke svým devadesátinám si totiž nadelil první heavy metal singl "Let legend mark me as the King".

Deset let muselo uplynout, než obdržel další význačné ocenění. V roce 2011 obdržel od UCD při oslavách 164. výročí od narození Brama Stokera zlatou medaili (Bram Stoker Gold Medal). Na oficiálních stránkách tohoto výjimečného člověka sice nenaleznete každodenní aktualizaci, ale i tak se dozvíte nemálo zajímavých věcí - z poslední doby například informaci o heavy metalové kariéře.

Christopher Frank Carandini Lee ani v devadesáti neztrácí nic ze svého šarmu a nám nezbývá, než doufat, že si jeho herecké kariéry zavčasu povšimnou také akademikové a budou na něho myslet s Oscarem za celoživotní dílo. Vhodný čas se blíží již při udělování Cen akademie v příštím roce ;-)

Vše nejlepší k jubileu, pane Lee.


Foto: 9. února 2012 na 62. filmovém festivalu Berlinale

Přidat komentář