RECENZE: Michael A. Stackpole, Tajný atlas

Článek od: Monika Slíva - 02.06.2012

Původně to mělo být devět dočasných knížectví, do kterých Císařovna rozdělila svoji říši předtím, než se vydala na bojiště, aby zvítězila. Rozdělení moci mezi devět lordů mělo zabránit rozpadu říše a snaze kohokoliv z nich usurpovat si moc pro sebe. Ve válečném konfliktu, který se odehrál před mnoha staletími, byla však použita magie zakázaným způsobem a zapříčinila chaos. Divoká magie, ničím a nikým nespoutaná, zničila a přeměnila rozsáhlá území a zmařila mnoho životů. Nikdo nevyhrál a všichni byli poraženi. Císařovna se nikdy nevrátila a dočasné se stalo trvalým. Podle bájí stále někde spí i se svou početnou armádou a vrátí se, až ji bude Císařství potřebovat. Dokud měly jednotlivé dynastie na práci znovuobnovení a udržování chodu svých držav, nebyl čas na myšlenky o absolutním vládnutí. Nyní se však rovnováha začíná pomalu měnit a Nalenyr, nejbohatší knížectví, disponující zázračnými kartografy, díky nimž vzkvétá obchod, začíná být trnem v oku ostatním.  Byrokracie všech knížectví je mocná, možná nejmocnější hybná síla, která věří jen sama v sebe a v neměnný řád světa. To, co je dobré pro jednotlivce, nemusí být dobré pro knížectví a už vůbec to nemusí být dobré pro celé Císařství.

Svět M. A. Stackpola je mnohovrstevnatý a stejně jako ve skutečném životě vždy záleží na tom, jakýma očima se na něj zrovna díváte. Dva vnuci nejslavnějšího kartografa všech dob Jorim a Keles se vydávají na dalekou cestu. Každý z nich míří na jinou stranu a ani jeden netuší, co je na cestě za vyplňováním bílých míst na mapách čeká. Přesto se nedá říci, že zrovna oni dva by byli hlavními hrdiny našeho příběhu. Setkáte se i s mnohými dalšími, kteří se někdy jen mihnou na pár okamžiků, aby se objevili o hezkých pár stránek dál a způsobili tam něco nečekaného. Málokterý charakter je ale plochý, nebo bez ducha. Všichni důležití hybatelé děje vám ožívají před očima a vy chvíli fandíte a rozumíte knížeti nalenyrskému – Cyronovi, abyste vzápětí zkoušeli pochopit pohnutky a konání knížete deserionského – Pyrusta.  Všichni si přihřívají svojí mocenskou, politickou, nebo úplně obyčejnou polívčičku a doufají, že zrovna jim se ohřeje na správnou teplotu.

Jedinou nevýhodou tohoto čtení je, že na začátku musíte vytrvat a být trpěliví. Proniknout do propracovaného světa neznámých hrdinů, plného cizích slov a podivných událostí dá trochu zabrat. Rozhodně se ale nebudete nudit, ono již samo počáteční skládání rébusu „kdo je kdo a co je co“ je nesmírně zajímavé - jenom nejde zhltnout jako chlebíček v bufetu rovnou z papíru. Odměnou za důstojné stolování (totiž čtení) vám budiž velmi kvalitní četba plná zajímavých zvratů, událostí, míst i myslících bytostí různých ras. Od jistého okamžiku se Tajný atlas změní v jízdu, kterou pomalu nestihnete sledovat a budete si připadat jako v přímém přenosu několika sportovních utkání současně.

M. A. Stackpole není na poli fantastiky a sci-fi žádným nováčkem a například znalcům Star Wars je jeho jméno jistě povědomé. Nutno říci, že se svého úkolu zhostil velmi zodpovědně a nechává čtenáře na konci prvního dílu trilogie s mnoha rozehranými kartami v rukách, aniž by sám jakkoliv odkryl ty svoje. Nezbývá než otevřít druhý díl a podívat se, co skrývá Kartomancie, zdali skutečně dojde k válce, jestli Jorim a Keles najdou, co předpokládali na počátku cesty, co se stalo s jejich sestrou Nirati…

Na předsádce knihy je nezbytné vyobrazení mapy nejdůležitějších oblastí Císařství, takže se při troše šikovnosti při svém putování neztratíte, a také obálka trochu prozrazuje, že autor čerpal inspiraci ve strukturách a hierarchii lidské společnosti na Dálném východě. Všechny ingredience potřebné ke správně poskládanému příběhu (tady spíše příběhům) jsou přítomny a navzájem se velmi dobře doplňují.  Je to epická fantasy se vším všudy, a přesto se nedrží zavedených cest a stejně jako její kartografové, hledá nové a neotřelé, aby rozšiřovala vaše obzory.

P.S.  Pokud mě nezasáhne cestou do Ixylu divoká magie, nebo mě nesežerou nestvůry z bílých míst na mapách nakreslených rodem Anturasiů, dozvíte se v nepříliš vzdálené budoucnosti, jak se to má s pokračováním této (zatím) povedené trilogie.

Michael A. Stackpole: Tajný atlas (Věk objevů, 1. díl) (Ukázka)
Nakladatelství: Triton / Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná
Počet stran: 520
Cena: 399,-Kč

Přidat komentář