PR+LITERATURA: Eduard Fiker, Série C-L

Článek od: Anonym - 11.06.2012

Vyšetřovatelé Kalaš a Karlíček opět zasahují:

Série C-L, knižní předloha filmu Na kolejích čeká vrah, znovu vychází

PRAHA, 31. května 2012 – Detektivní román Série C-L patří dnes již ke klasickým dílům české detektivní tvorby. Autor Eduard Fiker sám stál u zrodu české detektivní školy. Podle románu vznikl velmi úspěšný film, knihy se doposud prodalo téměř půl miliónu kusů, velmi oblíbená byla ve své době i v zahraničí a nyní znovu vychází v novém vydání. Od konce května bude k dostání na pultech většiny knihkupectví a nakladatelství očekává velkou poptávku, obzvláště od milovníků dobré detektivky.

„Film Na kolejích čeká vrah byl natočen podle první poloviny této knihy, druhá část je pak napínavým soubojem schopného vyšetřovatele s vychytralým a všehoschopným zločincem. A tak je finále určitě velmi zajímavé a v knize navíc dědeček už tenkrát předpověděl vznik 3D tisku. Neméně zajímavá je i obálka knihy, na kterou se nám podařilo získat přímo bankovku platící v době, kdy se příběh odehrává a o kterou v příběhu jde. Obálka je tedy autentická a čtenář si může prohlédnout, jak bankovky tenkrát vypadaly,“ řekl Václav Dort, ředitel nakladatelství Comics Centrum, které nyní knihu Série C-L vydává.

V roce 2007 Comics Centrum vydalo jako první ztracený Fikerův román Hloubka. Ten měl šanci stát se charakteristickým dílem české beletrie předúnorové doby, bohužel tehdy tomu doba nepřála a Hloubka zapadla na dlouhou dobu. Nakladatelství započalo znovu vydávat detektivní romány autora Eduarda Fikera a k Hloubce se přidala Zlatá Čtyřka a nyní i Série C-L.

„Zajímavostí je, že bankovky série C-L vlastně nebyly nikdy vydány. Pravděpodobnou inspirací pro knihu byla nová emise revidované bankovky, která byla vydána v roce 1951. Nikdy se ale kvůli měnové reformě v roce 1953 nedostala do oběhu a nezačala tudíž platit. Tato emise bankovek byla označována jako C II. Po roce 1953 byly tyto bankovky skartovány, některé ale byly z papírny odcizeny. Následně končily jako rarita ve sbírkách,“ dodal Václav Dort, vnuk Eduarda Fikera a ředitel nakladatelství Comics Centrum. „Také Československá národní banka si ponechala velkou zásobu těchto bankovek a dávali je například jako dary zasloužilým zaměstnancům. Po roce 1998 uvolnila některé z nich Česká národní banka k prodeji sběratelům. Film je ale posunut do 70. let a jedná se tam o stokoruny a ne tisícikoruny.

Ukázka z knihy zde.

Přidat komentář