KOMIKS: Ultimate Spider-Man a spol. 2

Článek od: Martin Stručovský - 22.07.2012

Hned v úvodu píše redakce nakladatelství Crew, že druhé díly to mají oproti těm prvním vždycky těžší. Musí totiž přeskočit nastavenou laťku a být lepší než jejich starší bratříček, aby udržel pozornost čtenářů. A na rovinu říkám, že se mu to skutečně povedlo.

Pokud jste četli úvodní číslo a paměť vám ještě pořád slouží, určitě si vzpomínáte, co se stalo. Pro ty, kteří ne, je tu krátká rekapitulace. Šprt Peter Parker si vyrazil se třídou do velkých laboratoří, kde ho kousnul radioaktivní pavouk a obdařil ho spoustou pozoruhodných schopností, které mu navždy změní život. Kromě toho jsme samozřejmě poznali klíčové hráče, s nimiž se bude hrát v dalších číslech. 

A nyní se podívejme na dvojku. Jak už padlo výše – Peter získal celou škálu schopností, což si uvědomuje a rozhodne se zjistit, co v něm vězí. Brzy mu to zajistí vlnu popularity a pomalu se začíná stávat ze šprta drsňákem. Může si to vyřídit s Flashem Thomsonem za všechny ty roky a taky že to udělá.

Jenže to není všechno, uvědomí si, že se čerstvě získaných schopností dá využít k vydělání slušného balíku peněz. Jak ke své smůle později zjistí, měl si vybrat jiný způsob získání pár babek. Rozhodne se totiž vstoupit do zápasnické arény a škváru si vydělat mlácením lidí, což se v jeho případě ukáže jako ta nejjednodušší práce. Bohužel schopnosti ho změní. Vlezou mu na mozek a je nepříjemný ke svým nejbližším, kteří to přičítají pubertě. A chudák Peter taky chvílemi nechápe, co se s ním děje. A aby toho nebylo málo, jeho budoucímu protivníkovi „rupne v bedně“ a rozhodne se, že si aplikuje taky sérum a prodělá změnu. Na budoucí konflikt je zaděláno.

Dialogy nám tentokrát ustupují lehce do pozadí a víc se ke slovu dostává kresba, která je velmi dynamická a k textu se perfektně hodí. 

A ještě se krátce zastavme u Fantastické čtyřky. Po bezkrevní, dialogové a krátké epizodě z minulého dílu, přichází ke slovu pořádná a velkolepá akce, v níž rozhodně není nouze o hlášky. Na konci jsme pak svědky zrodu legendárního superhrdinského týmu, který poprvé vyráží pod společným jménem do akce.

Celkově je druhé číslo Ultimate Spider-Mana vydařenější, než první a v okamžiku, kdy čtete tuto recenzi, je už na trhu třetí, které určitě zvedlo laťku kvality ještě o několik stupínků nahoru. A abych nezapomněl – do konce prázdnin se dočkáme ještě čtvrtého čísla.

Ultimate Spider-Man a spol. 2
Brian M. Bendis; Warren Ellis
Nakladatel: Crew 
Rok vydání: 2012
Překlad: Jiří Pavlovský
Cena: 199 Kč 

Přidat komentář