KOMIKS+PR: Batman: Návrat temného rytíře

Článek od: Anonym - 31.07.2012

Komiks, který změnil svět, se vrací!

Vyšel v roce 1986 a dodnes patří, vedle Moorových Watchmenů, k jedněm z nejzásadnějších komiksových počinů. Byl to komiks, který změnil nejen Batmana, ale i celý superhrdinský žánr. Byl to Návrat temného rytíře. Komiks, kterým do světa superhrdinů pronikla realita a temnota. Komiks, ze kterého vychází jak moderní Batman, tak i současné Nolanovy filmy. A to i když nezachycuje Batmanovy začátky, ale jeho konec.

Návrat temného rytíře je příběh z nedaleké budoucnosti, ve kterém starý a zahořklý Batman vyráží do své poslední bitvy. Je to temný a ponurý příběh, zasazený do temného a ponurého světa, který čím dál víc připomíná naši realitu. Světa, ve kterém mají zločinci větší práva než bojovníci proti nim. Světa, který nenávidí všechno velké. Batman pro tenhle svět příliš velký je… a to se neodpouští. Takže zatímco Batmanovi protivníci vystupují v televizních pořadech, proti temnému rytíři jsou vysílány speciální jednotky, aby ho zlikvidovaly. A nakonec je vyslán i sám Superman.

Millerova temná vize udělala z maskovaného superhrdiny opravdu temného rytíře. Tragického a monumentálního hrdinu, který jde za tím, čemu věří, i když musí jít proti všem a i když nemůže vyhrát. Miller vytvořil nového Batmana – temného, drsného a posedlého svým posláním... ve světě, který se až příliš podobá tomu našemu.

Komiks Batman: Návrat temného rytíře stvořil roku 1986 Frank Miller – a díky němu se z mladého komiksového tvůrce stala absolutní hvězda. Miller se k Batmanovi ještě vrátil v komiksu Rok jedna, ale vzápětí se postavil na vlastní nohy a začal vytvářet autorské komiksy ve spolupráci s firmou Dark Horse. Nejdřív spolu s Geoffem Darrowem destrukčně schizofrenicky paranoidní sci-fi Hard Boiled a robotické retro Big Guy and Rusty the Boy Robot, pak s Davem Gibbsonem sci-fi sérii o Martě Washingtonové... a samozřejmě legendární komiksy Sin City a 300. Mezi jeho další slavná díla patří i příběhy ze světa Daredevila: Rok jedna či Elektra: Assassin.

Většina Millerových komiksů je oslava síly a odhodlání. Millerovi nejslavnější hrdinové jsou v podstatě fanatici, kteří se do doby, ve které žijí, příliš nehodí. Když se vydají do boje, nic je nezastaví. Ani smrt.

Batman: Návrat temného rytíře byl jedním z prvních knižních počinů našeho nakladatelství,“ říká Petr Litoš z nakladatelství Crew. „Jenže jak se u prvních počinů stává, nebyli jsme ještě tak zkušení, abychom dokázali dát čtenářům komiks v podobě, jakou jsme si představovali. Proto jsme rádi, že to teď, po skoro deseti letech od prvního, dávno vyprodaného vydání, můžeme napravit a vydat Batmana konečně tak, jak si zaslouží!“

Nové vydání legendárního komiksu je vázané, s přebalem, v upraveném překladu Viktora Janiše a v grafickém zpracování Sarah a Bohumíra Tejnických, kteří už mají za sebou mnoho oceňovaných komiksů – naposledy kupříkladu Moebiova Arzacha. Koncová cena včetně DPH byla určena na 799,- Kč, komiks má 224 barevných stran.

Batman: Návrat temného rytíře /Batman: The Dark Knight Returns/
Miller, Frank - Janson, Klaus - Varley, Lynn

Nakladatel: Crew
Překlad: Viktor Janiš
Obálka: Frank Miller, Lynn Varley
Redakce: Richard Podaný
Rok vydání: 2012
Počet stran: 224
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Stav: nové vydání
Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller, Klaus Janson, Lynn Varley
Cena: 799 Kč

Přidat komentář