FILM: Seriál Once Upon a Time

Článek od: Monika Slíva - 02.10.2012

„Have you ever been to Storybrooke?“

Už jste někdy byli ve Storybrooku? Jestli ne, tak ho hlavně nehledejte na mapě. Ani v Čechách, ani v USA, ani kdekoliv jinde… ve Spojených státech byste ho s největší pravděpodobností nakonec našli, nutno ovšem podotknout, že by vám to asi dalo dost práce a nakonec byste nejspíš museli zamířit do filmových studií.

Storybrooke totiž stvořila Zlá královna (Lana Parrilla). Ano, TA zlá královna, co se několikrát denně táže svého zrcadla, jestli je pořád ještě nejkrásnější na celém světě.  Strašně nenávidí Sněhurku (Ginnifer Goodwin) a stále jí nemůže odpustit. Proč vlastně? Budete se divit, ale jen kvůli tomu, že Sněhurka je mladší a krásnější, to není.  Ono v téhle pohádce nic není tak, jak to známe a pohádkové postavy nám toho mají hodně co vysvětlovat a uvádět na pravou míru.

Nenávist královny je tak silná, že neváhá obětovat celou pohádkovou říši a stvoří kletbu, strašlivou a vše ničící. Pošle všechny pohádkové bytosti do naší moderní reality, do začarovaného městečka jménem Storybrooke, kde se zastavil čas. Nikdo z obyvatel si nepamatuje svoji pohádkovou minulost (až na malé výjimky včetně Jejího veličenstva), nikdo z nich nepátrá po tom, proč nestárnou, nebo proč se nikdy nemohou dostat za hranice města. Každý z nich má svoje civilní jméno a každodenní život, který ani vánkem nezavadí o ten pohádkový. Tak to bylo naplánováno a královna, coby starostka vládne Storybrooku železnou rukou a neomezenou mocí. Ačkoli naše realita postrádá kouzla a magie zde není prakticky použitelná, přesto je spokojená s tím, jak všichni nevědomky trpí ztrátou svých blízkých, které mnohdy vůbec neznají. Konečně má totiž svůj vlastní šťastný konec!

Každá kletba se dá ale zlomit, jak vědí všichni skuteční znalci pohádek. I ve Storybrooku se jednoho dne objeví Emma (Jenifer Morrison), která je předurčená zlomit kletbu, zachránit pohádkovou říši a osvobodit všechny její obyvatele, a že cesta k vítězství nebude vymetená do hladka, ale plná nástrah, nemusím snad ani dodávat. Už jen samotný fakt, že Emma vyrostla jako sirotek v našem světě a nevěří na žádná kouzla a čáry, je pro ni balvan zvící rozměrů slušného menhiru. A rozbít ho na štěrk, potřebný k posypu cesty za vysvobozením všech, bude těžká písemka.

Dvaadvacetidílný seriál z produkce americké televizní stanice ABC se začal vysílat 23. října 2011. Ohlasy, ratingy a všechny potřebné věci kolem byly víc než příznivé a díky tomu se 30. září 2012 rozjela druhá sezóna tohoto seriálu. Pánové Edward Kitsis a Adam Horowitz, coby autoři, měli velmi šikovné ruce při míchání potřebných ingrediencí zápletky i všeho ostatního, včetně obsazení.

Nejsem už dávno malá holka, ale pohádky mi zůstaly. Ráda je čtu a ještě radši na ně koukám. Ke sledování „Bylo nebylo“ (jak by mohl znít český překlad) mě přivedla náhoda a moje dobrá kamarádka, která ho objevila na netu.  Ó internetoví bozi, buďte pochváleni! Je to jeden z nejlepších fantasy seriálů, které jsem v poslední době viděla.

Možná, že někdo z tvůrců viděl Arabelu? To asi sotva, ale naše česká televizní „pohádková“ produkce byla kdysi plná originálních a na tehdejší dobu výborně zpracovaných námětů. Bohužel tehdy i dnes byli žánrové náměty zásadně škatulkovány jako tvorba pro děti, ačkoliv si to určitě nezasloužily tak docela. Jak jinak nazvat například Létajícího Čestmíra, nebo Křečka v noční košili, než jako čistokrevnou sci-fi? Jen měla dětské hrdiny!

Propojení pohádkového a moderního světa není žádná inovativní myšlenka, ale v Once Upon a Time se to náramně povedlo. V každém dílu se dozvídáte něco o pohádkovém životě obyvatel Storybrooku a záhy se přistihnete, že honíte očima postavy motající se v záběru a přemýšlíte, kým asi byli „tam“. Žádný klasický příběh není ušetřen, protože vše souvisí se vším. Sequely a prequely vám mimo jiné osvětlí, proč se Rampelník stal nejdémoničtějším tvorem říše, nebo proč Červená Karkulka opravdu nosí svoji kápi. Zároveň se posouvá i děj v současnosti a věci se mění, protože věštba vyslovená dávno v minulosti se začíná naplňovat.

Za všechny postavy zmíním pouze jedinou, mužskou a zápornou(?) – ten otazník pochopíte, až začnete sledovat seriál, nic ve skutečném životě není jen černé, nebo bílé. Obyčejný život tvoří všechny barvy šedi a i ten největší gangster někoho miluje. O kom mluvím? O Rampelníkovi alias panu Goldovi. Robert Carlyle je prostě k sežrání (dámy prominou, ale to se jinak popsat nedá). Pokud znáte SG Universe, jistě víte, kdo je Dr. Rush. A podobně úchylnou postavu dostal ke ztvárnění R. Carlyle i zde, zmítanou vášněmi a vlastními nedostatky, neustále manipulující celým svým okolím. Nikdy nevíte, co přesně sleduje tím, co právě dělá, ale buďte si jistí, že vlastní prospěch je vždy až na prvním místě. S veskrze kladnými hrdiny je ta potíž, že VŽDYCKY víte, jak se zachovají. Naopak u pana Golda (ani u Rampelníka) to nevíte nikdy, a to je samozřejmě a jednoznačně deviza!

Nemůžu a nechci (i když bych ráda) se rozepisovat o jakýchkoli podrobnostech – sama k smrti nenávidím velké spoilery, brr. Můžu vám jen doporučit, abyste si dali práci s hledáním v nekonečné síti. Narazíte i na titulkovanou verzi. Party nadšenců, kterým stojí za to věnovat čas překladům a titulkování jinak nedostupných seriálů, neskonale obdivuji a patří jim (jistě nejen) můj dík. Mnoho kvalitních seriálů nemá vůbec šanci se dostat na české obrazovky, a pokud vůbec, určitě by to s ohledem na pohádkové předsudky bylo ve tři odpoledne v nějakém pásmu pro nejmenší.

Přišlo by mi neskonale zbabělé a značně podlé se s vámi o svoje nadšené dojmy z těch dvaadvaceti návštěv nepodělit a neumožnit vám tak případně nahlédnout do Storybrooku, kde nejsou žádná kouzla, ale přesto je to kouzelné místo.

 

Komentáře

Ještě poznámka: již jsem zhlédla první díl druhé série a musím říct, že rozhodně slibuje stejně kvalitní a spletitou podívanou jako ta první, takže koukejte koukat, máte se na co těšit:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

.... doktorky Cameronové alias Emmy Swan (Jennifer Marie Morrison), ale trochu se děsím toho, že se seriál (zvlášť v tomhle případě) změní v bezduchou nastavovanou kaši. Pokud je cíl zrušit kletbu, tak má být vše vyřešeno v první epizodě a teď už běží druhá! Noví Lost nebo Prison Break?

Já zase totálně propadla kouzlu Dr. Golda alias Rampelníka:-) Respektive Robertu Carlylovi, který se mi hrozně líbil už ve SG Universe (ne, že by si ho člověk nevšimnul už předtím, ale  teď teprve zpětně zjišťuju, v kolika filmech jsem ho před tím neregistrovala a přitom viděla...)

No zatím to nastavovaná kaše rozhodně není!! Těžko říct, jak skončí první série, aniž by ti člověk prozradil pointu, budeš si to muset pěkně odkoukat - pokud si nechceš dát nultý díl druhé sezóny, který shrnuje celou první v kostce - to by ses ovšem připravil o spoustu zábavy:-))

Odkoukala jsem oba díly a netrpělivě čekám, až bude zítra ke stažení třetí - premiéra běží na ABC každou neděli večer... ale to, o čem píšeš časem rozhodně hrozí, takže uvidíme, jak dlouho se to dá udržet. Nicméně, řekla bych že celou druhou sezónu určitě.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Rampelník je prostě démon :-) Pokud filmy a seriály poměřujeme kvalitou záporáků (a to já dělám), tak dvojice Rampelník a královna jsou fakt ultimátní. Škoda, že ho tam není víc, možná by sundal z piedestalu i Sylara ze Heroes :-). Každopádně díky za tip na seriál.

omylem pustila první díl první série, napadlo mě přesně totéž s tím natahováním - jak proboha chtějí udělat dvacet dílů o rušení kletby. no a teď čekám jak na trní na každý nový díl a pořád mi to nastavované nepřipadá. Je to krásně vyrobená pohádka pro celou rodinu, a to mi na našich televizích hrozně chybělo... Jen ten Princ Charming je děsný střevo, ale i z toho se dá do života vzít poučení :-)

Přidat komentář