TG: Krmítko z čistě domácích zásob

Článek od: Petr Simcik - 11.11.2012

Tenhle projekt je takový hodně negeekovský, na druhou stranu nejen technikou živ je člověk a pro tatínky s dětmi to platí dvojnásob.

Určitě to znáte. Je večer, tak hodina do večeře a dítko za vámi přijde s nějakým požadavkem. Pojď si modelovat, lepit, stříhat … atd. A něco podobného se mi právě nedávno stalo. Esterka se nudila a já si řekl, že něco vyrobíme a volba padla právě na krmítko. Ovšem, dá se koupit ve zverimexu, obchodě s nářadím, či kdekoli jinde za směšné ceny, ale to by nebyla taková zábava.

Výchozí úvaha byla prostá: Bydlíme v bytě a je večer, takže to musí být rychle hotové, jednoduché konstrukce a z dostupného materiálu, navíc

vyráběné potichu. Volba padla na karton, sešívačku a lepící pásku. Eh? říkáte si. Ale jde to a funguje to.

Co je potřeba

  • Karton, třeba krabice od nábytku, televize a pod.
  • Nepromokavá lepící páska (úplně běžná kancelářská)
  • Sešívačka
  • Vázací drát 1.4 – 1.8

Stavba

Krok1: Základ je pevnější karton. Mně se osvědčil karton z Ikea krabic, který si schovávám právě pro tyhle případy, ale chápu, že ne každý je takový blázen. Dá se použít krabic od bot,

televizí, prakticky cokoli tvrdšího, co udrží sýkorku.

Výhoda kartonu je ta, že si ho dítě může vybarvit a vaše budoucí budka bude pak opravdu unikátní. My jsme sice skončili jen u vícebarevných stěn, ale není problém si stěny například ještě polepit bílým potištěným papírem a udělat z budky/krmítka regulérní omalovánky.

Krok2: Měření a stříhání naměřte karton:

  • já jsem vyrobil jednu stěnu 21x25cm, otvor v každé z nich pak je 16x20cm
  • střecha a podlaha 21,5×21,5cm + 2cm na každé straně.
  • výstelky podlahy 21x21cm

Vyřežte stěny v celku, pak se jen naohýbají. Vstupní otvory by měly být orámované ze všech stran, hlavně kvůli tomu, že papír prostě není dřevo. Vystřihejte i spodní a horní víko. Víko by mělo mít přesahující lišty, které se naohýbají a budou sedět z venku na okraje stěn.

Ještě než budete lepit a sešívat, vložte do podlahy ještě jednu až tři podlážky, nemusíte je nijak lepit, sednou si samy. Tu poslední, která bude vystavená zobáčkům a občas i sněhu oblepte lepenkou ze všech stran. Naopak do té, co bude nejvíce vespod můžete umístit oko pro kouli loje na šňuře.

Jako poslední vystřihněte střechu. Může být lomená nebo plochá jako máme my. Pokud by byla lomená, dá se umístit nad drát a tím ji zafixovat.

Krok3: Bastlení. Sešijte spodní díl sešívačkou se stěnami. Jakmile to bude jakštakš držet, Oblepte budku zvenčí celou kancelářskou lepenkou, zajistí jí vnější nepromokavost.

Poslední přijde na řadu střecha, opět komplet obalená lepenkou. Měla by o pár cm přečnívat samotné krmítko. Přilepte ji.

Krok4: Provlékněte vázací drát rohy krmítka jako na obrázku.

Krok5: Nasypte zob.

Krok6: Sežeňte sýkorky :)

Jak udělat projekt více geekovský?

  • Můžete se například s dětmi udělat fotovíkend, zvláště když budete na krmítko mít přímý výhled z tepla domova.
  • Nainstalujte do rohu budky webkameru, místa je tam dost :)

Přidat komentář