KOMIKS: Šmoulové 120 vtípků a jiná překvapení

Článek od: frankie - 18.11.2012

Pohodlně se usaďte, nachystejte si bránici, opravdový šmoulí odvaz začíná. Nemusíte být fanoušci modrého světa, ale pokud nejste úplní suchaři, kniha si vás získá. Při četbě se totiž zaručeně skvěle pobavíte.

V knize složené výhradně z komiksových stripů se odehrávají desítky a desítky vtipných situací. A o tom, že šmoulové jsou veselá kopa, nepochybujte ani na okamžik. Nejsympatičtější je, že humor si umí dělat šmoulové sami ze sebe a takový Gargamel nebo jeho kocour Azrael, na jehož účet mohlo být několik vtípků stvořeno, se v knize nemihnou ani jednou. Proti tomu se objeví postavy, které bude čekat málokdo, od mimozemských ras, přes filozofující hrdiny až po lorda pohybujícího se po liánech s lehkostí opice.  

Nejčastějším námětem vtípků je beznadějná láska všech šmoulů ke Šmoulince, velký prostor má i samotný Taťka Šmoula, Mrzout, Lenoch, Kutil, Koumák, ale samozřejmě i ostatní. Zajímavostí jsou vtípky, které přesahují stripový prostor. Nechybí však ani lehká brutalita mezi šmouly. Malíř, když ostatním ukáže svůj nový výtvarný styl, skončí ve svěrací kazajce na samotce. Šmoula Fešák, který chce být ještě krásnější, je proměněn Taťkou Šmoulou v druhého Taťku Šmoulu. Koumák se bude muset sklonit před blechou, jež ho trumfne znalostí Einsteinovy rovnice E=mc2 apod.

Na každé stránce se nachází dva vtipy, nejčastěji z roku 1998, ale i mladší.  Na obálce můžeme vidět nejen hihňajícího se šmoulu tak, až z toho pláče, ale také mimořádně úderný úvodní vtip navnaďující čtenáře k publikaci.

Kniha má velký potenciál oslovit čtenáře všech věkových kategorií a díky tomu nastartovat vydávání dalších knih se šmoulými vtípk, jak naznačuje číslo jedna na hřbetu knihy. Ti nejmenší si zalíbí líbivé modrásky, nejmladší ocení infantilní vtípky s trochou zlomyslnosti, dospělí pak jemné nuance několika povedených stripů, kde souzní text v bublinách s obrázkem a skrytým náznakem. Napadlo mě, že je tu jedna skupina, která publikaci nikdy nepřečte. Mladí dospívající, protože vás odbydou slovy: Příliš dětské, aby to bylo cool. 

Šmoulové – 120 vtípků a jiná překvapení
Peyo

Nakladatel: Albatros
Překlad: Michal Lázňovský, Tomáš Vondrovic
Rok vydání: 2012
Počet stran: 48
Rozměr: 230 x 210 – vázaná s laminovaným potahem
Cena: 189 Kč

Přidat komentář