HRA: Ubongo - Honba za diamanty

Článek od: frankie - 27.01.2013

 

Svižná hra, která nezklame, náhoda rozhoduje jen v malé míře a cestu k vítězství si musí každý vydobýt rychlostí a bleskovým úsudkem. Koho baví různé hlavolamy, umí řešit tangramy a jiné logické hádanky má při hře Ubongo jistou výhodu.

Příprava Ubonga je velice snadná, každý hráč dostane hrací kartu (ty se po každém kole mění) a 12 barevných dílků, dále se připraví herní plán o šesti řadách, na který se do připravených výřezů náhodně rozloží kameny ke sbírání. Pak už jen zbývá, aby jeden z hráčů hodil kostkou. Symbol na kostce určí dílky, které se smějí používat. V tom okamžiku začíná hektický souboj o to, komu a zda vůbec se podaří daný obrazec sestavit. Kdo první zvolá: „Ubongo!“, může pohnout svojí figurkou na herním poli a vzít si dva drahokamy. Dokud běží čas, mají tuto možnost i ostatní hráči. Jakmile však poslední zrnko z přesýpacích hodin vypadne, čas pro dané kolo vypršel. Nejrychlejší hráč má tu výhodu, že může se svou figurkou pohybovat v největším rozpětí řad (až o tři políčka) doleva či doprava a tím si vybírat pro sebe nejvýhodnější kombinaci kamenů. Z řady, na které s figurkou hráč zůstal stát, si vezme dva za sebou položené kameny.

Hra má výhodu, že se v ní bez problémů a s vyrovnanými šancemi může utkat naprostý začátečník i zkušený matador. Cílem je získat, co nejvíce drahokamů stejné barvy. Nerozhoduje nejvyšší počet získaných kamenů, teoreticky se může stát, že dokážete posbírat šest drahokamů červených, zelených i žlutých, váš soupeř pouze osm modrých, a přesto je vítězem on, v tom právě spočívá kouzlo Ubonga. Snažíte se sbírat co nejvíce kamenů jedné barvy, zároveň však musíte hlídat soupeře a případně jim sběr pro ně výhodné kombinace kamenů vyfouknout. Hra končí po 9-kolech, ale vzhledem k rychlosti není problém Ubongo dohrávat i do vybrání všech drahokamů.

Ubongo je velice oblíbená hra, o tom svědčí i mnoho dalších variant uvedených na trh. Ubongo Junior, Duel, Extrem (stavba obrazců z šestiúhelníků), karetní hra, 3D (stavba obrazců z krychliček), Trigo (skládání z trojúhelníků), Na cesty nebo i rozšíření základní verze pro pátého a šestého hráče. I základní varianta hry obsahuje verzi jednodušší (obrazec se skládá pouze ze třech dílků) a obtížnější (obrazec se skládá ze čtyř dílků).

Hra Ubongo je vynikající společník pro herní chvíle, kdy nemáte čas se s přáteli pustit do delších her, nechcete neznalým vysvětlovat nějaká složitá pravidla nebo jen toužíte ostatním předvést své schopnosti logiky a prostorové představivosti.

Ubongo
Autor: Grzegorz Rejchtman
Vydavatel: Albi
Rok vydání: 2005
Počet hráčů: 2-4
Herní doba: 20-30 minut
Doporučený věk: od 8 let
Cena: 899,- Kč

Přidat komentář