TG: DIY deskové hry – Monopoly xkrát jinak

Článek od: Petr Simcik - 07.02.2013

Kdo by neznal Monopoly (tedy kromě mě :) já se musím přiznat, že jsem je ještě nehrál). Jedná se o hru založenou na vydělávání peněz, nákupu prodeji a tak vůbec. Hru, která se dočkala nemálo repríz a variant a také hru jenž je velice častým terčem kutilů, geeků, fanoušků fantastických světů a podobných individuí. Není se čemu divit. Až na několik málo světů, jako je ten z knihy 1984, lze monopoly úspěšně portovat kamkoli. Stačí trocha šikovnosti, chvilka práce v počítači a tiskárna. Ať máte doma malou slečnu nebo kluka, vyrobit Hot Wheels nebo My little ponny Monopoly nemusí být žádná velká makačka.

Šablonu pro anglické monopoly můžete stáhnout ze stránek http://bradfrostweb.com/blog/post/monopoly-photoshop-template/ případně ze záložního zipu . Šablona obsahuje nejen hrací desku, ale i karty a další důležité součásti.

Pokud byste se chtěli inspirovat skutečným originálem, zde je součást patentu z roku 1935 http://en.wikipedia.org/wiki/File:DarrowPage1.png :)

Pak už stačí jen:

  • Upravit
  • Vytisknout a dotvořit. Pár tipů v předchozím „herním“ článku .
  • Hrát!

Pokud se někdy sám pustím do tvorby, jako že to mám v plánu, převedu PSD šablonu do některého otevřeného formátu. I negrafikům by ale nemělo činit potíže v 30ti denní době pro vyzkoušení Adobe Photoshopu šablonu upravit, takže k otálení nevidím sebemenšího důvodu.

Co takhle trochu inspirace?

Předělávky hry Monopoly už se objevily v mnoha galeriích na internetu. Mým hlavním zdrojem povedených předělávek je ale Deviatart. Většina z nich se totiž dostane nejdříve na něj aby se uživatelé pochlubili jaksi globálně a pak teprve na blogy a Pinterest. Kromě amatérských předělávek vychází i spousta profi verzí, mezi jinými i má vysněná StarTreková, ale i Tolkienovská, či monopoly ze světa MassEffect a World of Warcraft.

Přemýšlel jsem, kterou z variant umístit na první místo a u mě osobně vyhrála srdcovka – Fallout. Postapokalyptické prostředí té hře prostě sekne a to v několika podobách. Uznejte sami:

Postapopoly

Za prvé je tu barevná verze od Růžového Axolotla na níž se mi líbí naprosto dokonalé peníze ve formě víček od Nuka Coly a využití původní grafiky Fallouta 1 a 2.

fallout_monopoly_by_pinkaxolotl-d483agk

http://pinkaxolotl.deviantart.com/art/Fallout-Monopoly-255455156

A také verze vycházející s výše uvedené šablony. Je strožejší, ale o to více oceňuji třeba nápad použít vystřelené nábojnice. Dodávají té krvi punc pravosti :)

fallout_3_monopoly_set_by_swanboy-d34h1um

http://swanboy.deviantart.com/art/Fallout-3-Monopoly-Set-188912542

Spacepoly

Jeden případ za všechny, podle mě dokonalá grafický přeorávka monopolů do sci-fi kabátku která by mohla jít hned do tisku. připomíná mi trochu od StarTreku, něco z Masters of Orion… to byly časy.

scifi_monopoly_board_by_wes2299-d3a7ac5

http://wes2299.deviantart.com/art/SciFi-Monopoly-Board-198534677

Whopoly

Poměrně oblíbená verze se točí i kolem Dr. Who. Našel jsem hned dvě amatérské a to nepočítám tu, která vyšla oficiálně.

monopoly_by_11thdoctor-d39jyy9

http://11thdoctor.deviantart.com/art/Doctor-Who-Monopoly-197446833

doctor_who_monopoly_by_thenextdoctor42-d3asbgc

http://thenextdoctor42.deviantart.com/art/Doctor-Who-Monopoly-199515900

Otakupoly

Milovníci anime, ale nejsou za scifisty ani o krok pozadu, důkazem jsou Monopoly inspirované Final Fantasy, Legend of Zelda, nebo anime obecně.

Final_Fantopoly_by_Smaz

http://smaz.deviantart.com/art/Final-Fantopoly-172576956

zelda_monopoly_board_draft_complete_by_jninja5792-d4fppys

http://jninja5792.deviantart.com/art/Zelda-Monopoly-board-draft-complete-268258996

anime_opoly_board_game_project_by_beatlemadmavvy75-d3dg2vh

http://beatlemadmavvy75.deviantart.com/art/Anime-opoly-board-game-project-203983757

My little Monopoly

Vypadají trochu ujetě, ale o to víc to malou hráčku nadchne. Pokud tedy není na autíčka, jako ta moje.

my_little_monopoly___complete_by_clone26-d5gmyj5

http://browse.deviantart.com/art/My-Little-Monopoly-Complete-330275921

Nemusí to být kostka

Že Monopoly nemusí být vůbec čtvercové, dokazuje následující steampunková lahůdka ve tvaru klasického steampunkového motivu. Jako by vypadly z Verneovek.

steamopoly___game_pieces_by_artiodactylus-d4zlc0s

 

steamopoly___board_by_artiodactylus-d4zlacn

http://artiodactylus.deviantart.com/art/Steamopoly-Board-301644455

A nakonec jedna záležitost na kterou tiskárnu potřebovat rozhodně nebudete. Legopoly. Když tak na to koukám, ani by to nemuselo mít tak velkou spotřebu kostek.

brickfest 077

http://original.toadhaven.com/Lego%20Brickfest.html

Monopoly, ale nejsou jedinou hrou, která probouzí v některých jedincích tvořivé tendence. Fandové sci-fi a fantasy, geekové, přeorávají třeba Cluedo, ale i takové prastaré záležitosti, jako je Risk, Šachy, Hnefatafl. Na to se koneckonců podíváme někdy přístě.

Přidat komentář