KOMIKS: Robert Kirkman a Charlie Adlard, Ticho před bouří (Živí mrtví 7)

Článek od: David P. Stefanovič - 05.03.2013

Dámy a pánové, vítejte u Ordinace v Černobílé věznici, vaší pravidelné dávky emocí. Připomeňme si, že v posledním díle měla Lori bříško takové, že už jej málem neunesla. Rick…

V recenzi na šestý svazek Živých mrtvých jsem mluvil o tom, že nám autoři přichystali ticho před bouří, takový nádech před skokem do hluboké vody. No a vidíte, sotva jsem to dořekl, už je tu svazek sedmý, Ticho před bouří. Déjà-vu? Inu, ve světě, kde mrtví chodí a pojídají mozky, je přeci jen možné všelicos.

Na první stránce se vrací Shane, ten, kterého Rick v prvním svazku vlastnoručně pohřbil. Není ale ani zombifikovaný, ani se Kirkman nerozhodl do svého univerza přihodit cestování v čase. Jen nám skrze Lořiny vzpomínky dává najevo, že hříchy minulosti nespí. To kdybychom si náhodou mysleli, že už to mají naši hrdinové ve své současné situaci moc jednoduché.

Jinak se jim ale až tak špatně nežije. Díky dostatku benzínu se jim daří alespoň občas nahodit generátor a pustit dětem film (scéna, kdy Lori přemýšlí, zda má synovi dovolit sledovat „příliš strašidelné“ Krotitele duchů, je za situace, kdy se za plotem potácí živí mrtví, naprosto kouzelná). Cvičí se ve střílení na neživé cíle a vůbec si žijí jako parta táborníků.

A do toho přichází Velmi křehké vztahy – zombie style. Porod, svatba, žárlivost, šílená matka… máte tu všechno, tak se ani neobtěžujte přepínat v televizi na komerční stanice.

„Jak ti klape manželský život?“

„Naprosto bohovsky. Fakt, bomba. Nic lepšího mě nikdy nepotkalo. Jsem hrozně šťastnej. Je to prostě… skvělý.“

„Neboj, to přejde…“

Nad touhle úžasnou idylkou ale přeci jen visí jeden černý mrak a tím je možnost pomsty šíleného Guvernéra, kterému v předchozím svazku utekli. Vězeňská parta se proto občas mezi vzájemným cukrováním dokope něco dělat a připravovat se na invazi. Právě za tím účelem si zřídí sniperské stanoviště a vydají se na nedalekou vojenskou základnu, nabrat arzenálu, co se dá.

Jak říká anotace, zavládl klid. Pobyt ve vězení obklopeném nemrtvými se začíná blížit něčemu, co by se skoro dalo nazvat normálním životem. Jenže jakkoli jsou Živí mrtví především skvělou a stále neselhávající sociálně-psychologickou sondou, zmlsaný čtenářův jazýček si žádá krev. A tak slyšte tu radostnou novinu: Sedmým svazkem ono ticho před bouří končí. Jestli jako prorok stojím aspoň za zlámanou grešli, pravím, že v tom příštím poteče krve více než dost. Leda že by se nám Kirkman rozhodl zprostředkovat náhled do diplomatických kliček v postapokalyptickém světě.

Živí mrtví 7: Ticho před bouří /The Walking Dead 7: The Calm Before/
Kirkman, Robert - Adlard, Charlie

Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Charlie Adlard, Cliff Rathburn
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 136
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Cena: 299 Kč

Zavládl klid.
Pobyt ve vězení obklopeném nemrtvými se začíná blížit něčemu, co by se skoro dalo nazvat normálním životem. Jenže okamžiky bezpečí jsou ty nejnebezpečnější. Stačí jen na chvíli polevit v ostražitosti... a následky jsou nedozírné.
Protože v tomhle světě jak každý okamžik klidu jen klidem před bouří.

Přidat komentář