PR+KOMIKS: Vychází další díl oscarového komiksu Goon

Článek od: Anonym - 07.03.2013

Vychází další díl oscarového komiksu Goon – ještě více akce, srandy a skvělého kreslířského umu

PRAHA, 26. února 2013 – Již tento týden se na pultech knihkupectví objeví druhý díl oceňovaného komiksu Goon, tentokrát s podtitulem Mé vražedné dětství. Kromě vtipně napsaného příběhu, skvělé výtvarné práce a někdy až hodně černého humoru, se druhý díl dostává více pod kůži samotnému Goonovi. Kniha Mé vražedné dětství ukáže, jak se Goon dostal ke své práci, jak to vlastně bylo s bossem Labraziem a kde přišel k nerozlučnému parťákovi divnookému Frankymu. A navíc, Goon se prostě s ničím moc nepáře.

„Druhý díl je určitě ještě o něco lepší než první Goon: Nic než utrpení. To byla taková ochutnávka, rozjezd, začátek pořádně drsného dobrodružství. Dvojka se ve všech směrech posouvá dál. Humor je ještě černější, fórky sušší a rozhodně si udržuje úžasnou kvalitu kresby a použitých barev, které jsou snad ještě výraznější. Ale co platí i tady je, že Goon je jako Někdo to rád horké se zombie, okořeněné svérázným humorem inspirovaným Monty Pythons,“ uvedl Václav Dort, ředitel nakladatelství Comics Centrum.

Ani v nové knize Goon: Mé vražedné dětství nechybí fiktivní reklamy – tentokrát na skvělou geneticky upravenou kukuřičnou kaši, nebo na super prima sadu Goon Junior, ve které nesmí chybět olověná trubka. Navíc se v tomto dílu čtenáři dočkají i vysoce morálního ponaučení = „čtěte Goona a budete mít v životě jasno“. „Mé vražedné dětství ubíhá velmi rychle, čtenář se do příběhu ponoří a ten ho vyplivne až na konci. Powell si dal záležet na tom, aby vylíčil Goonovo dětství a ukázal, proč je takový, jaký je. A proč se s ničím moc nemaže. Nejméně pak se zombíky,“ doplnil Václav Dort.

Postavu Goona vymyslel americký scenárista a výtvarník Eric Powell jako určitou kritiku doby, společnosti a aktuálního stavu umění. První příběh vyšel v březnu 1998. Doposud Powell vydal 13 sebraných knih Goona, s dílem 0 vlastně 14 a k tomu knihu krátkých příběhů Noir. V současnosti Powell spolupracuje s režisérem Davidem Fincherem na převedení Goonových příběhů na filmové plátno.

 „Jsme rádi, že se Goon líbí i v Česku. Zatím máme obrovsky pozitivní ohlasy. Je to tak jedinečný komiks, že se snad ani nemůže nelíbit. S ničím se opravdu nepáře a to je na tom asi to nejzábavnější. Pro velký zájem jsme dotiskly další kusy Goona: Nic než utrpení, které jsou nyní k dostání i v knihkupectvích. A 26. února vyšel druhý díl, který půjde do knižní distribuce a bude samozřejmě k dostání i na našem eshopu,“ doplnil Václav Dort, ředitel Comics Centra.

Ukázka:

Anotace:

Goon a Franky byli nejlepšími kamarády už od svých mladých uličnických let. Mé vražedné dětství ukazuje, jak se dva malí prcci stali přáteli a jak se na své svalnaté cestě zločinu stali dvěma drsnými týpky, kteří zatápějí nejen zombíkům, ale nakonec i hlavnímu bossovi Labraziovi. A mimochodem, toho už vlastně dlouho nikdo neviděl. Tahle nostalgická cesta vzpomínkami ale nebude vůbec žádná procházka růžovým sadem, jak by se mohlo zdát. Spíše naopak. Goon se bude muset poprat s hordou zombie, armádou pobudů, šílenou rodinkou vykrádající hroby, chlápkem se zlatou hlavou a jeho zabijáckým megarobotem, koláče milujícím poblázněným tchořopičákem, nadrženou mořskou čarodějnicí se slabostí pro suchozemské chlápky a spoustou dalších věcí, které hnusně zapáchají a ještě hůř vypadají. „Vy zbohatlíci máte ve svý čtvrti policii a pistolníky, ale tady na periferii je všechno co máme Goon!“

Mnohokrát oceněný Goon

Powell obdržel za Goona pětkrát cenu Willa Eisnera (komiksový Oscar) a také mezinárodní ocenění Horror Guild award. Eisner Awards jsou ceny, které se udělují v Americe od roku 1988 za kreativní přínos americkému komiksu. Udělují se v několika kategoriích a jsou brány v podstatě jako komiksoví Oscaři. Nominace v každé kategorii uděluje porota složená z pěti členů. Z těchto nominací pak volí odborná porota komiksových profesionálů. Výsledky se prezentují na výročním mezinárodním Comic-Conu v San Diegu v Kalifornii.

Goon získal:

  • 2004 Eisner Award Winner - Best Single Issue/Single Story (Nejlepší samostatně vydaný komiksový sešit/Uzavřený příběh) za The Goon #1 (Dark Horse)– ocenění získal Goon společně se sešitem Conan The Legend #0 od Kurta Busieka a Caryho Norda (Dark Horse)
  • 2005 Eisner Award Winner - Best Continuing Series (Nejlepší navazující série) za The Goon od Erica Powella (Dark Horse)
  • 2005 Eisner Award Winner - Best Humor Publication (Nejlepší humorná publikace) za The Goon od Erica Powella (Dark Horse)
  • 2008 Eisner Award Winner - Best Writer/Artist – Humor (Nejlepší Scénárista/Výtvarník – Humorné knihy) za The Goon od Erica Powella (Dark Horse)
  • 2008 Eisner Award Winner - Best Painter or Multimedia Artist (Nejlepší kreslíř nebo Multimedíální tvůrce) pro Erica Powella za The Goon: Chinatown (Dark Horse)

Přidat komentář