KOMIKS: Robert Kirkman, Charlie Adlard – Zrozeni k utrpení (Živí mrtví 8)

Článek od: David P. Stefanovič - 06.08.2013

A máme tu další všeříkající název svazku z univerza Živých mrtvých. A jestli jste si při sledování třetí série Hry o trůny mysleli, že vás George R. R. Martin a scénáristé naučili, co to je vidět oblíbené postavy trpět a prožívat to s nimi, zamyslete se znovu…

Ať už se dále stane cokoli (resp. se v již nyní anglicky vydaných dalších deseti svazcích stalo), osmý díl je nepochybně přelomový. Konečně dochází na střet s tím nejhorším nepřítelem, jakého ve světě plném masožravých bezcitných zombíků najdete: s člověkem. Proč by spolu měly dvě skupiny přeživších spolupracovat, když se mohou navzájem mučit a poté pozabíjet? A když se partička, kterou jsme byli zvyklí označovat za „naše hrdiny“, dostatečně dlouho zaštiťuje prázdnými frázemi typu „Buď my, nebo oni!“ a chová se přitom stejně, ne-li hůř jako jejich protivník Guvernér, nabízí se otázka, na čí straně – jestli vůbec na něčí – je tu pravda.

Život po apokalypse člověka změní, vytáhne na povrch to nejhorší v něm a zuby nehty se držet starých hodnot jako láska, přátelství, či rodina je jediný způsob, jak si zachovat vlastní lidskost. I když nabývá jejich dodržování až absurdních podob. Scénárista ani kreslíř se neštítí ničeho a s přibývajícími stránkami v sérii přitvrzují. Je-li něco, co opravdu vidět nepotřebujete, nebo přímo nechcete, s gustem to rozmáznou na celou stránku. A nešetří přitom detaily.

O ty není v tomhle díle nouze, nejen když se Guvernér dojemně loučí se svou milovanou dcerou před odjezdem do bitvy, ale i během ní. Což je téměř po celý svazek. Můžete si schválně na začátku zapsat tipy, kdo přežije. Ve většině případů se nejspíš netrefíte. Ve světě Živých mrtvých se na „tahle postava je moc důležitá,“ nebo „tuhle mají čtenáři až moc rádi na to, aby umřela“ nehraje. A některé šoky se zaryjí opravdu hluboko.

Přichází tedy doposud největší kvantum akce za celý dosavadní děj, což je po spíše psychologičtějších dílech z Guvernérova ležení a zabydlování se ve vězení příjemná změna. I když příjemná maximálně pro opravdu sadistické čtenáře. A přestože se na konci zdá, že slunce už pro zbylé postavy nevyjde, jak říkají (nebo si určitě myslí) zombíci, dokud je co jíst, život jde dál.

Dá se předpokládat, že v několika příštích svazcích se série přeorientuje na postapokalyptickou putovačku ve stylu McCarthyho Cesty, děj se zklidní a postavy se začnou opět rýpat samy v sobě a v přestálém traumatu. Necháme se překvapit. Jisté je, že po osmém svazku už tenhle svět nikdy nebude jako dřív.

Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení /The Walking Dead 8: Made To Suffer/
Kirkman, Robert - Adlard, Charlie
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Charlie Adlard, Cliff Rathburn
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Cena: 299 Kč

Přidat komentář