KOMIKS: Grant Morrison, Howard Porter: Liga spravedlnosti 1

Článek od: frankie - 09.08.2013

 

Mnoho let uplynulo ve světě komiksu od vzniku Justice League of America (JLA), ale než konkrétní čísla mnohem důležitější je to, že se konečně dočkali i čeští čtenáři. Na sklonku roku 2012 totiž nakladatelství BB/art nachystalo opravdovou pecku v podání vydání Ligy spravedlnosti (JLA) v původní podobě. Tu tvoří ti nejlepší hrdinové ze světa DC Comicsu, konkrétně – Superman, Batman, Green Lantern, Flash, Wonder Woman, Aquaman a Martian Manhunter. Neznat první dva by znamenalo být několik desítek let v naprosté izolaci. S dalšími již to tak jednoznačné není. Naštěstí Green Lantern se postupně zabydluje v povědomí českých čtenářů rovněž díky péči nakladatelství BB art. To samé nakladatelství nedávno vydalo v češtině i první komiks o Flashovi (Flash: Znovuzrození).

Za komiksem Liga spravedlnosti stojí skotský scénárista Grant Morrison, který sérii zrestaroval. Za dvacet let práce se podílel na tvorbě kromě JLA i na sešitech Batmana, New X-Menech, Seven Soldiers, Animal Man a dalších. Kresbu obstaral zkušený Howard Porter, u dvou kratších příběhů (Smyšlené příběhy a Jiné světy) ho pak vystřídal Oscar Jimenez.

Komiks obsahuje celkem devět sešitů a první čtyři tvoří nejdůležitější příběh Válka světů. V něm se členové Ligy střetnou s neméně schopným mimozemským Hyperklanem. Následující příběh Žena zítřka působí odlehčeně. Liga hledá další členy do svého hvězdného týmu.

 Nejvtipnějšími hláškami a chytlavým užíváním svého zeleného prstenu moci oživuje děj Green Lantern. Dost prostoru zaujímá Flash – nejrychlejší muž světa, naopak Aquaman a Martian Manhunter jsou v pozadí. jednoznačně překvapí jiné ztvárnění Supermana. Ti, co jsou zvyklí na jeho červenomodrý kostým, budou překvapeně zírat na jeho modrobílý oblek, nový účes a šibalský výraz. Po úvodním šoku se dá na Supermana v „novém“ velice rychle zvyknout. Nápaditě působí další soupeři superhrdinů, nepustí se totiž do křížku s nikým menším, než jsou samotní andělé. 

Komiks je promyšlený, vyžaduje soustředěnou četbu a nejedná se o pouhou superhrdinskou mlátičku. Samotné kresbě nelze nic vytknout, je to opravdová hra obrazů využívající i neobvykle postavených panelů. O předmluvu se postaral Eddie Berganza, skupinový redaktor DC Comicsu.

JLA 1 Liga spravedlnosti (JLA: THE DELUXE EDITION Volume One)
Grant Morrison - Howard Porter
Nakladatel: BB/art
Překlad: Ľudovít Plata
Rok vydání: 2012
Počet stran: 256
Rozměr: 168 x 258
Provedení: Vázaná
Cena: 690 Kč

 

Přidat komentář