RECENZE: Miroslav Žamboch, Na vlastní pěst (Agent JFK 28)

Článek od: Štěpán Jura - 23.08.2013

sedmadvacátém JFK to vzal Jiří Walker Procházka z gruntu a prostřednictvím Lorda X vyvraždil Agenturu. Celou. Tedy, téměř celou. Jedna odbojná galsk-... Totiž, jeden agent jwpokalypsu přežil.

Agent John Francis Kovář je však na dně. Všichni jeho přátelé jsou mrtví, jeho arcineptřítel triumfuje a on sám je bez prostředků vyvržen do neznámé reality. Bez vůle žít Kovář pouze čeká na smrtící ránu X-Hawkova kata.

Pak ale nastoupí Žambochovo oblíbené téma: Osamělý hrdina bez šance na úspěch jde proti všem. JFK se ocitne v alternativní historické Americe, kde indiáni nebyli vyhnáni do rezervací, válka Severu proti Jihu stále trvá a hlavně je strašně vzácná železná ruda. V tomto prostředí potká „alternativního podnikatele“ Duranda, s jehož pomocí se rozhodne vybudovat vlastní zločinecké impérium. Až si pro něj přijdou X-Hawkovi zabijáci, nebude jen sedět a čekat na smrt, ale pomocí své organizace mu nehodlá dát svou kůži jen tak lacino.

Podíváme se tedy na Kovářův vzestup ode dna až k vrcholům hierarchie místní společnosti. Byznys rozjede v tom, co sám dobře zná, a tak se z agenta pro kontrolu pašování stane pašerácký boss. A Francisovo budování společnosti i najímání rozličných pomocníků je velmi dobře popsáno.

Žamboch, jako zkušený autor, si správně pohrál s dávkováním akčnosti, napětí a přidal si i  svoji oblíbenou detektivní minilinii. Postavy má také výborně prokreslené a zaujme i atraktivním prostředím Twainovské Ameriky s hladinou Mississippi brázděnou parníky.

Na vlastní pěst je klasická žambochovka a JFK v jednom. Nepřinese nic nového, ale báječně se čte. Žamboch akčňárny prostě umí a osmadvacítka JFK není výjimkou.

Paradoxně je škoda, že je Na vlastní pěst součástí série JFK a nebyla ve větším měřítku a  s jiným hrdinou vydána jako samostatný román. Zajímavý svět a sympatické postavy by si to zasloužily.

Agent JFK 28: Na vlastní pěst
Žamboch, Miroslav
Nakladatel: E. F., Triton
Obálka: Petr Vyoral
Redakce: Milena Matějková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 264
Rozměr: 125 x 185
Provedení: paperback
Cena: 239 Kč

Přidat komentář