KOMIKS: Mark Millar, John Romita, jr., Kick-Ass: Nářez 2

Článek od: Martin Stručovský - 03.09.2013

Všichni si určitě z jedničky pamatujete, že puberťák Dave Leziwski četl superhrdinské komiksy tak dlouho, až se rozhodl, že se taky stane superhrdinou. Sehnal si neoprenový oblek, masku, tonfy a vyrazil do ulic. Ze začátku to sice byla sranda, dokud se ale neseznámil se Zabijačkou a Ťuldou. Společně zlikvidovali bandu mafiánů a udělali si tak nepřítele ze syna mafiánského bosse.  

Ve druhém díle Kick-Ass: Nářez poskočíme o rok v čase. Z Nářeza je hvězda, objevují se další superhrdinové a vzniká týmovka Věčná spravedlnost pod vedením Plukovníka Pravdy. Společně likvidují obchodníky s drogami, nalévají polévku v domě pro sociálně slabší jedince a dělají další superhrdinské kousky. Jediná Mindy alias Zabijačka se musí držet vzadu a hrát si na slušnou holčičku kvůli mamince, která o jejím alter egu nemá ani tušení. No pak jde celá idylka do kopru.

Na scénu se totiž vrací syn mafiánského bosse, aby se pomstil. A protože si nerad špiní ruce, najme si na pomstu skupinu žoldáků, včele s bývalou bodyguardkou Vladimíra Putina Matkou Rusí. Rozjíždí se pomsta s cílem zlikvidovat Nářeza i Zabijačku.

Už první díl disponoval Millarovým skvělým scénářem, Romittovou roztomilou kresbou a sympatickými postavami. A myslel jsem si, že jedničku překonat nejde.

Musím přiznat, že jsem se zmýlil. Jednička je sice fajn, ale oproti dvojce je to čajíček. Jak by řekl Jules Winnfield: „Není to ani stejná liga, je to úplně jinej sport.“ Nářez 2 je promakanější nejen scénáristicky, ale i kresebně – John Romitta opět dokazuje, že mu tatínek předal to nejlepší ze svojí DNA. Ale slovo promakanější komiks úplně nevystihuje. Chceme-li totiž zcela vystihnout podstatu tohohle díla, musíme použít také přívlastky vtipnější, nelítostnější a akčnější. Má tedy, jak je u dvojek zvykem, všeho víc. A překvapivě to funguje.

Někomu děj komiksu Kick–Ass: Nářez 2 možná přijde krutý, jenže on opravdu krutý je. Millar svoje postavy rozhodně nešetří a já doufám, že v tom bude pokračovat i nadále. Konec totiž nasvědčuje tomu, že v téhle sérii nás čekají ještě pěkně drsné časy a události. A já už se jich nemůžu dočkat.

Kick-Ass: Nářez 2
Millar, Mark - Romitta, jr., John
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd
Obálka: John Romita, jr.
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 204
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 449 Kč

 

Přidat komentář