KOMIKS: Star Wars: Vzestup Sithů Omnibus

Článek od: Štěpán Jura - 05.09.2013

Poslední česky vydaný omnibus ze světa Hvězdných válek nás vezme pár let před události filmové Epizody I. V prvním díle nové trilogie se objevila velká spousta postav, jež hrály větší či menší úlohu, ale byly to pouze jména s obličejem bez větší hloubky. A proto musela přijít i řada komiksů a knih, které by jim onu zmiňovanou hloubku dodaly. Vzestup Sithů obsahuje právě takové příběhy.

Omnibus zahajují dvě dobrodružství ústřední dvojice Skryté Hrozby – tehdy mladého padawana Obi-Wana Kenobiho a jeho mistra Qui-Gon Jinna. Oba příběhy mají detektivní charakter a naše dvojice hrdinů musí v roli vyslanců/vyšetřovatelů odhalit spiknutí (Poslední vzdor na Ord Mantellu) a také zabránit bombovému atentátu na Aurorient Expresse. Zatímco Poslední vzdor je klasickým vážným příběhem, jenž neurazí ani nepřekvapí, tak Aurorient Express je úžasná parodie na podobná témata. Obi-Wan se svým mistrem musí zachránit pasažéry výletní lodi, kde je schovaná bomba. A ne jedna. Posádka místo toho, aby spolupracovala s Jedii, si hází navzájem klacky pod nohy a snad pomalu každý na lodi je nějak zapletený do jejího pokusu o zničení. Aurorient Express je neuvěřitelně čtivá parodická zábava, která je ještě podtrhnuta vtipně laděnou kresbou.

Zatímco příběhy Qui-Gona a Obi-Wana si můžou užívat i lidé znající Hvězdné války pouze z televize, na Auřina píseň je potřeba znalost expandovaného univerza. Píseň je one shot mapující dětství a výcvik nájemné lovkyně Aury Sing. Pokud vám tato postava nic neříká, moc vám neřekne ani samotná Píseň. Pro ostatní však milé počteníčko.

Rada Jediů - Vyhlášení války je bezkonkurenčně nejepičtějším počinem omnibusu. Jak napovídá název komiksu i samotného příběhu, Darth Sidious začíná tahat za nitky a dožene radu Jediů až do války! Davidé Fabbri si na kresbě vyhrál a nabídne nám pohledy na obrovské bitvy, kde členové rady bojují proti obrovské přesile. Kromě toho se i blíže seznámíme s členy rady a dalšími Jedii, již budou mít (i když spíše měli, komiksy už jsou nějaký ten rok staré) důležité role v dalších příbězích expandovaného universa.

Další osoba hrající důležitou úlohu v dalších příbězích je rytíř Jedi Ki-Adi-Mundi, o němž jsou také dva příběhy. První Předehra k Povstání nám ukáže dva střety, které musí Ki řešit. Prvním je celoplanetární ideologický konflikt ohledně technologií aneb stokrát omílané téma příroda x civilizační pokrok. Na pozadí těchto událostí však Ki-Adi-Mundi řeší osobnější problém. Jeho problémy s dcerou přerostly obvyklou hranici únosnosti, když utekla z domu s bandou zločinců, jež má Ki dopadnout. Život rytíře Jedi není lehký… Po druhé dostane Ki prostor v jednosešitovém Slibu spravedlnosti. Podobně jako Auřina píseň mapuje Kiovo mládí – jak se dostal k řádu, kousek jeho výcviku a jeho první samostatná mise.

Omnibus pak uzavírá příběh možná nejpopulárnější postavy Skryté hrozby, komiks jednoduše pojmenovaný Darth Maul. Ten od svého mistra dostane úkol eliminovat Černé slunce, nejmocnější zločineckou organizaci té doby. Poté na několika desítkách stránek následuje vybíjená s nepřemožitelným Maulem. Přestože komiks je vlastně „o ničem“ a skládá se pomalu jenom z akčních scén prokládaných pár dialogy, je neuvěřitelně čtivý a dělá pěknou tečku za celým povedeným omnibusem.

Vzestup Sithůje určitě jeden z nejlepších česky vydaných Star Wars omnibusů, který nabídne vše, co může čtenář chtít. Jedie i Sithy, detektivku i akční jízdu, morální dilemata i parodii. Také kresba je ve všech příbězích povedená a obsahuje různé přístupy od hyperrealistického stylu Jane Dursemy po retro stylizaci Anthonyho Winna. Toto dílko by rozhodně nemělo chybět v knihovně žádného správného Star Wars fanouška.

Příběhy:
Star Wars: Qui-Gon a Obi-Wan - Aurorient Express (SW: Qui-Gon and Obi-Wan - The Aurorient Express)
Scénář: Mike Kennedy
Kresba: Lucas Marangon

Star Wars: Qui-Gon a Obi-Wan - Poslední vzdor na Ord Mantellu (SW: Qui-Gon and Obi-Wan - Last Stand on Ord Mantell)
Scénář: Ryder Windham
Kresba: Ramón Bachs

Star Wars: Auřina píseň (Star Wars: Aurra's Song)
Scénář: Dean Motter
Kresba: Isaac Buckminster Owens

Star Wars: Rada Jediů - Vyhlášení války (Star Wars: Jedi Council - Acts of War)
Scénář: Randy Stradley
Kresba: Davidé Fabbri

Star Wars: Předehra k Povstání (Star Wars: Prelude to Rebellion)
Scénář: Jan Strnad
Kresba: Anthony Winn

Star Wars: Slib spravedlnosti (Star Wars: Vow of Justice)
Scénář: Jan Strnad
Kresba: John Nadeau

Star Wars: Darth Maul (Star Wars: Darth Maul)
Scénář: Ron Marz
Kresba: Jan Duursema

Star Wars: Vzestup Sithů  /Star Wars: Rise of the Sith/
Nakladatel: BB art
Překlad: Jitka Jeníková, Tomáš Jeník
Obálka: Drew Struzan
Redakce: Michal Jareš, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2013
Počet stran: 456
Rozměr: 160 x 235
Provedení­: hardback
Cena: 990 kč

Přidat komentář