KOMIKS: S. Snyder, Americký upír 2

Článek od: Štěpán Jura - 13.09.2013

Stephen King a Scott Snyder nám představili Amerického upíra – novou příčku na evolučním žebříku vedoucím k dokonalému predátorovi. Jejich novodobý upír je silnější a hbitější než jeho staří evropští předchůdci a nějaké stříbro či světlo ho nerozhází. Není divu, že se Skinneru Sweetovi, antihrdinovi minulého dílu, daří bez problémů protloukat světem až se usadí v Las Vegas.

Ve městě hazardu se odehrává i první a hlavní příběh druhého Upíra jménem Ďábel v písku. Nicméně, hlavním hrdinou není podle očekávání Skinner, ale místní policejní náčelník Cash McCogan, který se snaží udržet ve Vegas alespoň nějaký pořádek. Čáru přes rozpočet mu však udělá série vražd významných stavebních magnátů, jejichž těla jsou nacházena bez kapky kve.

Scott Snyder si poradil i bez Stephena Kinga a v Ďáblovi v poušti dokáže udržet kvalitu předchozí knihy. Nepotřebuje k tomu pořádně ani Skinnera, jenž je odsunut do pozadí, aby vynikly další postavy i nové problémy, jaké upíři v Americe mají.

Hlavní ženská postava první knihy Pearl Johnsonová se v Ďáblu v poušti na pár stránkách mihne, avšak nemá moc prostoru pro výstup. Dvousešitová Úniková cesta nám to vynahradí a podíváme se, jak si Pearl žije po své přeměně na upíra. Kromě Pearl se Snyder vrátil i k její kamarádce Hattie, která má s Pearl nevyřízené účty.

Scénář druhého dílu Amerického upíra je i bez Kinga minimálně stejně dobrý jako jednička. Má stejnou dávku napětí, nečekaných zvratů, (ne)sympatických postav, využitelných pro další pokračování.

Kvalitní komiks potřebuje i kvalitní kresbu, a to Rafael Albuquerque znovu zmákl na podtrženou jedničku s hvězdičkou. Dokázal téměř nemožné – zachoval pochmurný noirový styl z jedničky i v neony zářícím Las Vegas. Rovněž se stále nekrotí v explicitním zobrazování násilí či erotiky.

Kniha je opět v pěkném vázaném vydání obsahujícím galerii obálek a pár skic (i když jich je mnohem menší množství, než v prvním díle). Nově na konci obsahuje i krátkou ukázku z třetího dílu, jenž nás posune v ději opět o několik let dopředu. Tentokrát na bojiště druhé světové války.

Americký upír 2 /American Vampire 2/
Scénář: Scott Snyder
Kresba: Rafael Albuquerque, Mateus Santolouco
Nakladatel: BBart
Překlad: Viktor Janiš
Obálka: Rafael Albuquerque
Redakce: Richard Podaný, Hana Musilová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 160
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 499 kč

Přidat komentář