KOMIKS: Scott Snyder a Greg Capullo, Batman: Soví tribunál

Článek od: Martin Stručovský - 16.09.2013

Batman je tu s námi už od roku 1939, což z něj dělá jednoho z nejstarších komiksových hrdinů. Jenže má jednu nevýhodu: To jak pronásleduje Jokera, řeší Riddllerovy hádanky anebo bojuje s Tučňákem, už jsme viděli několikrát. Sice v dobré podobě, ale několikrát. Zkrátka a dobře Batman, chtěl-li přežít a oslovovat čtenáře, potřeboval změnu.

Tu mu poskytnul Scott Snyder, který se ovšem ani za mák nezpronevěřil noirovému pojetí, ustanovenému roku 1986 Frankem Millerem. I ve Snyderově režii máme co do činění s Batmanem v roli detektiva, používajícího při ochraně Gothamu nejen svaly, ale i dedukční schopnosti.

Největší Snyderův zásah spočívá ve změně záporáka. Vykašlal se totiž na Jokera a spol. a postavil Batmanovi do cesty úplně nového soupeře – Soví tribunál. Jedná se o tajnou zločineckou organizaci, která podle pověstí ovládá Gotham už celá staletí.

Batman, respektive Bruce Wayne nevěří žádné z báchorek o téhle organizaci, a navíc prohlašuje, že jedinou skutečnou legendou města je on sám. A aby toho nebylo málo, rozhodne se pozvednout upadající Gotham. Což se ale nelíbí Sovímu tribunálu, který na Wayna pošle zabijáka přezdívaného Pařát. Jenže Wayne není žádný strašpytel, ale Batman, a rozhodně si to nenechá líbit. Rozjíždí pátrání a pravda, kterou odhalí, se mu příliš zamlouvat nebude.

Soví tribunál má všechno, co má mít pořádný komiks. Skvělý příběh, sympatické postavy a parádní atmosféru. Nechybí ani povedené dialogy, skvělá akce a mysteriózní prvky (ale žádné šílenosti jako u Granta Morrisona). To vše jde ruku v ruce s úžasnou a promyšlenou kresbou Grega Capulloa – například kresby ve formě černobílých fotografií u Bruceových vzpomínek anebo obálka u kapitoly Přestup před tribunál v podobě labyrintu považuji za opravdu geniální.

Soví tribunál lze doporučit jak zarytým fanouškům Batmana, tak úplným nováčkům. Nejedná se totiž o žádný rozjetý vlak, kde se neobejdete bez znalostí předchozích komiksů, ale o perfektní a novou hrdinovu etapu. Což je pro Batmanem nepolíbené čtenáře zcela ideální.

Ovšem to nejlepší na komiksu je, že se vlastně jedná jen o první část. Ano, v Sovím tribunálu se toho sice stane hodně, ale je to jen malá porce z velkého koláče. Příběh a odhalování dalších tajemství Sovího tribunálu pokračuje už na podzim částí nazvanou Soví město.

Batman: Soví tribunál
/Batman: The Court of Owl/
Snyder, Scott - Capullo, Greg 
Nakladatel: Crew 
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Greg Capullo, FCO
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 176
Rozměr: 170 x 255
Provedení­: paperback
Cena: 449 Kč (paperback), 669 Kč (hardback) 

Přidat komentář