KOMIKS: Batman: Dlouhý Halloween

Článek od: Martin Stručovský - 11.10.2013

Jeho hlavním cílem je mafiánská rodina Falcone. Což se nelíbí jejímu bossovi, přezdívanému Říman ani konkurenční rodině Maroni, která se ocitá na prvním místě v seznamu podezřelých.  A samozřejmě se to nelíbí Gordonovi ani Batmanovi, který sice přísahal, že Gotham očistí od zločinu, ale ne pomocí špinavých praktik, neslučujících se s jeho představou o spravedlnosti.

Celý příběh má tři hlavní aktéry.  Batmana/Waynea, Denta a Gordona. Spolu uzavřou dohodu, jejímž cílem je vymýtit z města gangstery. Jenže s příchodem Svátečního vraha se do jejich srdcí vloudí strach a vzájemná nedůvěra.  Právě tahle vzájemná podezření a šlapání na paty mafii spustí Dentův pád, připomínající antickou tragédii, k jejímuž vyvrcholení dojde ve druhém díle.

Dlouhý Halloween patří do období hrdinových začátků a stejně jako Kameňák a jiné příběhy by se dal s trochou nadsázky označit jako pokračování Roku jedna od Franka Millera. Nevyužívá ovšem postavy Jokera, ale motivu mafiánů, ovládajících Gotham. Miller tento prvek sice do svého příběhu zakomponoval, ale příliš s ním nepracoval, odpadla mu tedy spousta materiálu, který mohl Jeph Loeb použít. A jak sám Loeb v předmluvě přiznává, pro gansterky a filmy noir měl slabost už jako malý kluk, takže neváhal ani chvíli, aby Batmana poslal zrovna do těhle vod.

V Loebově podání se tak Batman mění na mix gangsterky a noirové detektivky, což podporuje i retro stylizace kresby Tima Salea, evokující staré filmy (např. s Humprey Bogartem). To se týká nejen mafiánského oblečení, zbraní, starých aut, ale i černobílého kolorování jednotlivých vražd.

Já osobně jsem fanouškem těchto dvou žánrů, takže jejich vložení do Batmanova světa světa opravdu vítám. Ale chápu, že spousta čtenářů, ujíždějících na ryzím superhrdinském komiksu tenhle obrat asi příliš nepotěší. Ostatně mnohé z nich by možná časem mohla začít štvát menší schématičnost typická pro žánr detektivky (vražda-podežřelý-další vražda-další podezřelý-postupná cesta k pravému pachateli) a menší počet rvaček. Na scénáristovu obranu ale musím říct, že detektivku umí a v jeho podání se rozhodně nejedná o nezáživné čtení. Na druhé straně pokud přeci jen bažíte v komiksu po větší porci akce, sáhněte spíš po Sovím tribunálu, který je kvalitně na stejné úrovni jako Dlouhý Halloween.

Myslím ale, že z Dlouhého Halloweenu nebude zklamaný žádný fanoušek Batmana ani dobrých příběhů. Protože přesně tím je Dlouhý Halloween především, kvalitním čtením s dobrým příběhem, propracovanými postavami a úžasnou atmosférou.

Batman: Dlouhý Halloween
/Batman: The Long Halloween/
Loeb, Jeph - Sale, Tim 
Nakladatelství: BB art
Překlad: Marek Barányi, Roman Bílek
Obálka: Tim Sale
Redakce: Mirka Jarotková
Rok vydání: 2008/2009
Počet stran: 176/200

Rozměr: 170 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč/499 Kč 

Přidat komentář