KOMIKS:B. K. Vaughan & P. Guerra & G. Sudžuka, Y: Poslední z mužů 8: Dračice v kimonu

Článek od: Štěpán Jura - 17.10.2013

Poslední žijící muž  Yorrick Brown se konečně se svými kamarádkami po strastiplné pouti dostal do Japonska, kam tajemná nindža bojovnice unesla jeho opičáka Ampersanda, jenž může být klíčem ke gendercidické záhadě.

Minulé díly Posledního z mužů působily trochu vycpávkovým dojmem – jen se tam cestovalo a postavy se při tom tak nějak poflakovaly. Občas jim u toho šlo o krk, ale děj se nikam neposouval. Vzhledem k tomu, že do konce série zbývají dva díly, jsou vycpávky konečně za námi a v zemi vycházejícího slunce se události dají opět do pohybu. Brian K. Vaughan ukáže, že mu stále nedošly originální nápady.

Yoririck a Agentka 355 musí zachránit Ampersanda ze spárů Yakuzy, která se skládá z hromady lolitek se samopaly, jimž velí bývalá popová hvězdička. Naštěstí jim v tomto nelehkém úkolu pomůže bývalá tokijská policistka se svým androidím sexbotem. Myslím, že originálnější či divnější zápletku Y zatím neměl.

Krom toho, že se hneme v příběhu z přítomnosti, jsou opět v paperbacku i dva sešity zabývající se minulostí důležitých postav. První je o doktorce Mannové a jejím divokém mládí, jež by do ní nikdo neřekl. Přesto je její příběh poněkud nudnější a nebýt jeho konce, tak i zbytečný.

To neplatí pro druhý flashbackový sešit, věnující se minulosti izraelské generálky posedlé chycením Yorricka. Vaughan prokáže svůj vypravěčský talent, když na několika stránkách dokáže čtenáři změnit pohled na postavu, který si budoval přes celou sérii, z nenávisti na pochopení. Je pěknou tečkou za celým paperbackem, jejž zaklapnete a řeknete si wow.

Jedním z vyzdvihovaných aspektů Posledního z mužů je i kresba. I když je Pia Geurra často nahrazována Goranem Sudžukem, má grafika stále velkou kvalitu a Dračice v kimonu má snad i nejlépe zpracovaného Yorricka v ženském převleku.

Osmý Poslední z mužů nabízí to, co ostatní díly – napětí, zvraty, sympatické postavy, humor a pěknou kresbu. Navíc se konečně pořádně pohnul i děj a nezbývá, než se těšit na předposlední devátý díl, ten v češtině vyjde již 30.10.2013.

Y: Poslední z mužů 8 - Dračice v kimonu /Y: The Last Man 8 - Kimono Dragons/
Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, Goran Sudžuka
Nakladatel: BB art    
Překlad: Petr Zenkl
Obálka: Massimo Carnevale
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 260
Provedení: paperback
Cena: 399 kč

Přidat komentář