KOMIKS: Garth Ennis, Ronald Medina - Punisher MAX 8: Vdovy

Článek od: Blair - 04.11.2013

Tak si představte, že žijete typický „americký sen“. Máte krásnou manželku, dvě neméně krásně děti a jednoho slunečného dne si společně vyrazíte do parku. A ještě než slunce zapadne, tak se mozek vaší drahé polovičky škvaři na blízkém stromě a vašim dětem marně cpete zpátky vnitřnosti do břicha. Smůla. Připletli jste se totiž do přestřelky gangů. No, schválně, koho z vás by to aspoň trochu nenaštvalo? A co teprve Franka Castla – veterána z války ve Vietnamu, mistra bojových umění, zbraňového experta a v neposlední řadě odborníka na vedení partyzánské války. Většina z vás by se velmi pravděpodobně psychicky zhroutila a krmila pak kačeny v Kroměříži, ale Frank ne (teda aspoň ne tímhle způsobem). Ten naprosto nepříčetný vzteky oblékl černé tričko s lebkou a po zuby ozbrojený vyrazil do světa pod přezdívkou Punisher aby srovnal účty.

Nalijme si čistého olova, Punisher není žádný superhrdina. Jak kdosi kdysi výstižně napsal, prostě se mu zabíjení líbí. Frank už totiž dávno sejmul ty, co mu zabili rodinu, jejich známé, známé jejich známých, známé známých jejich známých atd.

A tohle všechno hraje scénáristům do karet. Jedním z nich, ten který ze spojení Punisher - brutalita udělal nerozlučnou dvojici, je Garth Ennis (proslavený jako autor titulů Preacher, Hitman, Banda, Bitevní pole, atd.). Tenhle irský ďábel vykopal Punishera z hrobu, přivedl ho do 21. století, obalil ho pořádnou dávkou černého humoru, a ještě k tomu mu na hlavu nakydal tuny megašílených padouchů, u kterých byste přísahali, že vyrůstali poblíž Černobylu a značnou část jejich dětství je znásilňovala do ucha jejich hermafroditní sestra.

To ale Ennisovi pořád nestačilo. V první polovině roku 2004 pozvednul Punishera na další level komiksové surovosti v zbrusu nové sérii Punisher MAX. A právě zde se dostáváme k příběhu komiksové knihy Punisher: Vdovy (originál Punisher – Widowmaker, čísla #43-49), která je součástí této série.

Název souborné knihy je opravdu vystihující – vdovy – vdovy, které paradoxně nemají problém s tím, že jejich drahé polovičky byly prohnilí mafiánští hajzlové, ale s tím, že jejich povedené manžílky poslal Punisher čuchat kytky zespodu.

Příběh, jehož nosným prvkem má být společná pomsta pěti mafiánských vdov, nepůsobí na první pohled nikterak ohromujícím dojmem. Ennis ale z tohoto námětu mačká co to dá. Celé téma staví pěkně pomalu a s rozmyslem. Pomáhá mu v tom především plejáda nových postav a zároveň schopnost vedle sebe vyprávět dva zdánlivě samostatné příběhy, které postupně do sebe proplétá. Výsledný mix je skvěle vybalancovaný mafiánský příběh, ve kterém nechybí odplata,  hříchy minulosti, brutalita, sex a Ennisův pověstný smysl pro zvrácenost.

Co se týká samotných postav, Punisher je přesně takový, jakého si ho pamatujeme z předchozích knih – nemilosrdná mašina na zabíjení, kterou nejenom zabíjení baví, ale konečné týrání provinilců ho snad i duševně naplňuje. Ostatní postavy jsou v podstatě postradatelné – dřív nebo později se s nimi čtenář chtě nechtě musí rozloučit. To ovšem nebrání irskému škrabalovi, aby jim všem dodal motivaci, racionální chování a opět jistou dávku úchylnosti.

Jediný, s kým má scénárista očividně jiné plány je Paul Budiansky. Pomocí této postavy čtenářům téměř až násilně, a za každé příležitosti, podsouvá reálný obraz nikdy nekončící rasové diskriminace v zámoří. A v samotném finále dokazuje jak málo stačí k tomu, aby se obyčejný spořádaný občan dal na „dráhu Punishera“.

Kresba je opravdu pastvou pro oko. Realistický main-stream je směr, kterým se snažil ubírat každý kreslíř série Punisher MAX, ovšem až u Ronalda „Lana“ Mediny mám pocit, že se mu povedlo docílit jednoho z pomyslných vizuálních vrcholů. Postavy v jeho podání nejsou nikterak předimenzovné a za bravurní považuji neustálé hlídání poměru mezi detaily postav a okolního prostředí. Nejde si nevšimnout, že u statických konverzačních panelů Lan očividně trpí, ale vše si následně naplno vybíjí při dynamických akčních scénách. Nutno také zmínit, že Ronaldo „Lan“ Medina není na tuzemské scéně žádným nováčkem (série Mýty, v originále Fables).

Punisher: Vdovy není kniha pro každého – není to nic pro fanoušky latexových superhrdinů. Tento skvěle vystavěný příběh je plný násilí, sexu a surového realismu. Všechno má ale své pro i proti. Díky tomu si čtenář samotného Punishera moc neužije, a možná i díky tomu, každý jeho nástup stojí opravdu za to.

Perverzáci, šílenci a sadisti! Váš čas nadešel! Venku je „nový“ Punisher a to by vás nemělo nechat chladnými!

Punisher MAX 8: Vdovy
Ennis, Garth - Medina, Ronald
Nakladatel: BB art
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Tim Bradstreet
Redakce: Viktor Janiš
Rok vydání: 2013
Počet stran: 168
Rozměr: 165 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář