ČASOPIS: Pevnost 11/2013

Článek od: Marta Novotná - 06.11.2013

Hlavním tématem této Pevnosti je samozřejmě očekávaný druhý díl Thora s podtitulem Temný svět. Pokud dění kolem marvelovských hrdinů sledujete, bude pro vás první článek z velké části pouze shrnutím známých informací. Ale autora Pepu Horkého rozhodně nezatracujte, na dalších stránkách přináší zajímavé informace o komiksové podobě - tomu klidně mohlo být věnováno více prostoru, protože by se jistě našlo dost čtenářů, kteří předlohu neznají, a rozhovor s představitelem Lokiho Tomem Hiddlestonem.

K severským bohům a jejich uctívačům se redakce vrací i v sekcích Historie, Magie Hry. Míla Linc nám nejprve představí divoké Vikingy, kteří uctívali bohů hned několik a než přešli ke křesťanství nadobro, zařadili mezi ně i Krista. Tento článek je plný faktů a historických údajů, takže pro někoho možná trošku nezáživný. Ale znáte to, znalosti navíc se mohou vždycky hodit a Míla Linc se vám za trpělivost odmění textem o božstvech samotných a vezme to hezky od podlahy, tedy od stvoření světa. Jako vždy na vás vychrlí takovou kupu informací, že se vám až zatočí hlava.

Petra Neomillnerová vás zase seznámí s runami, jejich historií a použitím. Píše sice, že na nich ulpěl stín nacismu, myslím si ale, že fanouškům fantastiky připomenou spíše Hobita, takže o negativních emocích nemůže být řeč. Poslední zmínku o severských bozích naleznete v článku Potomek bohů Dalibora Zemana. Pojednává totiž o hře Scion, kde hlavní hrdina po svých předcích zdědí mnohé, stačí si jen vybrat správné božstvo.

Ale zpět na zem. V oddělení věnovaném filmu bych zmínila obě Preview. Enderova hra Borise Hokra i Hunger Games Kateřiny Stupkové jsou napsané svižně a na poměrně malém prostoru vás seznámí s příběhem, tvůrci filmu i jeho předlohami. Zkrátka čtyři stránky využité do posledního místečka. TOPka je tento měsíc věnovaná hororům, a pokud na ně koukáte jen za denního světla jako já, vězte, že článek Daniela Storcha číst nechcete. Vyšťoural totiž, které náměty mají původ v reálném světě. Slabší povahy tak jeho mravenčí práci ocení spíše v textu o Star Wars VII - IX, o kterých se mu povedlo i přes velké utajení něco zjistit.

V Literatuře rozhodně nepřehlédněte sloupek Leoše Kyši a rozhovor s Veronikou Válkovou o cyklu Wetemaa. Pokud se vám tato sága zatím vyhýbala, je dost možné, že teď, po autorčině milém vyprávění o potížích při vydání a lásce k hrdinům, po ní sáhnete. Mistrovská díla, tentokrát v režii Jana Žlebka, nám překvapivě představují ságu, ze které před Vánoci vyjde teprve druhý díl z plánovaných pěti. Ano, mluvím o Myceliu Vilmy Kadlečkové. Ovšem Jantarové oči měly úspěch a podle toho, co autorka knih v článku prozrazuje, máme se na co těšit i v dílech dalších.

Petra Neomillnerová se už v Profících dostala ke konkrétním radám ohledně textu. Výsledek je jasný. Chce to cvičit, cvičit a cvičit. Jako všude. Takže dost řečí a vzhůru do práce. A pokud máte pocit, že už máte natrénováno, na začátku této Pevnosti najdete upoutávku hned na dvě literární soutěže. Hodně štěstí.

Pevnost 11/2013
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2013
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 59 Kč (klasická Pevnost) / 135 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář