KOMIKS: Alan Moore, Rick Veitch, Stephen R. Bissette – Bažináč: Shledání

Článek od: David P. Stefanovič - 14.01.2014

Bažináč vyštvaný ze svého těla a přinucený toulat se mezi hvězdami málem v předchozím svazku podlehl šílenství. Po tom všem, čím prošel pro lásku, se ale nelze jen tak vzdát, časem se proto oklepe a napře všechny síly k jedinému cíli: návratu domů. Ten ale nemůže být přímočarý. Alan Moore až do dna využívá poslední příležitost vybláznit se na sérii, kterou vypiplal a proměnil z akčního komiksu na filozofické dílo s mnoha přesahy.

Jednotlivé kapitoly poslední knihy jsou tak nesmírně různorodé a naplno se vrtají v různých možnostech, které Bažináč jako entita nabízí. Že již bylo k jeho božskému statusu řečeno všechno? Ani náhodou. Moore si vypomáhá (stejně jako během celé série) popkulturními odkazy, dekonstruuje díla velkých autorů a umně je vplétá do vlastního příběhu.

Začíná to Bažináčem - poutníkem, připlétajícím se ke sporům, do nichž mu vlastně nic není, ale kde právo z jeho pohledu jasně náleží jedné ze stran. Stává se tak hrdinou lidu na vyprahlé planetě, přicházejícím z jiného světa: na to, kde jsme naposledy viděli podobný motiv, není těžké přijít. Rozhodně to ale ničemu nevadí, na to je Moorův Bažináč příliš svébytnou bytostí a motiv pomoci planetě, která přišla o veškerou flóru, jej vystavuje další zajímavé zkoušce.

Překračování všech komiksových hranic, ať už v rozlívání se obrazu mimo panely, či ve složitých textech, vyprávějících několik dějů najednou (mimoběžně s obrazem), už jsme v sérii viděli několikrát, nejefektněji (a nejefektivněji) při prvním sexu Abby a Bažináče. A rozmnožovací praktiky rostlinných elementálů jsou zdrojem fascinace nejen v souhře s lidskými samičkami. Temnou prázdnotou vesmíru pluje osamělá bytost – možná stanice, která nabyla vědomí, možná něco jiného. Šepotá zárodkům, ukrytým hluboko v jejím nitru, odhaluje svou bolest, pramenící z toho, že jejím nenaplněným životním cílem je stát se matkou. Proplouvá mezi hvězdami a čeká na svého oplodňujícího prince na bílém koni. A Moore opět využívá toho, že když přijde na Bažináče, fyzikální zákony a limity těla tak úplně neplatí.

Následující příběh je jedním z absolutních myšlenkových i příběhových vrcholů celé série. Co se stane, když se Bažináč zhmotní na planetě, na níž flóra vytvořila inteligentní život? Jak se vypořádá s tím, že ve svém těle uvězní desítky myslících bytostí? Ani zde tvůrci neváhají a předkládají k dokonalosti vybroušený skvost.

Cesta domů pak musí samozřejmě pokračovat skrze střed veškerenstva a nahlédnutí tajemství, v konfrontaci s nimiž Bažináč opět přehodnocuje sám sebe a svou roli ve světě.

Alan Moore opouští Bažináče uvědomělého, srozuměného se sebou a činícího krok pro bytost s jeho potenciálem nezvyklý, ale naprosto pochopitelný.

Byl to od prvního až k šestému svazku jeden z největších a nejhodnotnějších příběhů jaké moderní komiks nabízí a nakonec se tak sluší poděkovat nakladatelství BB/art, které jej s obrovskou péčí uvedlo na český trh, a všem, kteří se na tom podíleli. A otevřít znovu první svazek…

 

Originální název: Swamp Thing: Reunion
Český název: Swamp Thing – Bažináč: Shledání
Scénář: Alan Moore, Stephen R. Bissette, Rick Veitch
Kresba: Stephen R. Bissette, Rick Veitch, John Totleben, Thomas Yeates
Překlad: Viktor Janiš
Obálka: John Totleben
Počet stran: 200
Vazba: Vázaná s přebalem
Rozměry: 168 x 258 mm
Vydal: BB/art, Praha 2013
Doporučená cena: 499 Kč

Recenzi napsal: David P. Stefanovič

Přidat komentář