UKÁZKA: Sin City 7: Do srdce temnoty

Článek od: Anonym - 20.03.2014

Český překlad posledního dílu Sin City je venku. Do srdce temnoty uzavírá nejrozsáhlejší a nejdéle vytvářené dílo scenáristy a výtvarníka Franka Millera. Celkem vzniklo přes 1300 stran, čímž se Sin City řadí mezi nejrozsáhlejší autorské komiksy vůbec. Zají-mavý je fakt, že knihy mají jinou vnitřní chronologii než jsou pořadová čísla na jejich obálkách. Sedmička Do srdce temnoty se odehrává mezi knihami Drsný sbohem a Velká tučná zabijačka (tedy mezi prvním a třetím dílem). Je ale zároveň posledním komiksem, který Miller ze Sin City na-kreslil. K dostání je v eshopu www.comicscentrum.cz, v kamenném obchodě nakladatelství a ve většině knihkupectvích.

“Překlad série Sin City byl velmi náročný a bylo třeba sladit americké slangové výrazy, dvojsmysly a narážky, které Miller často používá, a zakomponovat je do českého textu. Chtěli jsme zabránit posunu významů, aniž bychom museli knihu doplnit množstvím vysvětlivek,” říká Václav Dort, ředi-tel nakladatelství Comics Centrum, který přeložil celou sérii. Oproti prvnímu českému vydání změ-nil i název knihy, aby lépe odpovídal jejímu obsahu.

“Pro celou sérii Sin City je používán font, který byl vytvořen z původního Millerova ručně psaného písma. Cílem bylo zachovat jeho typický rukopis a to se díky velkému množství jednotlivých pís-men podařilo. Knihy proto působí dojmem ručního letteringu, což byl i úmysl našeho nakladatel-ství,” dodává Václav Dort.

V knize Do srdce temnoty využívá Frank Miller stejně jako ve všech dílech od čtyřky Ten žlutej par-chant doplňkové barvy (žlutou, modrou, červenou). Navíc jedna poměrně dlouhá pasáž je plnoba-revná. O vybarvení se postarala bývalá Millerova manželka Lynn Varleyová, která spolupracovala i na jeho dalším komiksu 300: Bitva u Thermopyl. V současnosti se Miller věnuje přípravě filmu Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil, který by měl vstoupit do kin 22. srpna 2014.

 

Přidat komentář