FILM: 300: Vzestup říše

Článek od: Marta Novotná - 29.03.2014

Je to jako číst komiks, u některých obrazů se zastavíte na dlouhé vteřiny, jiné očima jen přelétnete. Na rozdíl od knihy to máte v kině nadiktované.

300: Vzestup říše je pokračováním filmu 300: Bitva u Thermopyl z roku 2006. Pokud jste první třístovku viděli, můžete se těšit na několik starých známých. Děj nového filmu se odehrává paralelně s prvním filmem. Začíná v podstatě ve stejném okamžiku a končí jen o chvíli později. Hlavním hrdinou je Themistokles (Sullivan Stapleton) velící řeckému vojsku. Snaží se pod své velení sjednotit všechny řecké oddíly, aby měly společně šanci na úspěch v bitvě s božským vládcem Xerxem (Rodrigo Santoro) a hlavně jeho pravou rukou - krásnou a pomstychtivou Artemesiou (Eva Green). Ovšem i na straně Řeků máme silnou ženskou postavu, ovdovělou královnu Sparty Gorgo (Lena Headey).

Obsadit Evu Green do role šílené velitelky byl dobrý tah. Herečka si to evidentně užívá a strhává na sebe pozornost. Škoda, že k sobě nemá stejně silný protějšek. Sullivan Stapleton sice hraje dobře, ale ve výsledku působí nevýrazně a po pár dnech si z něj budete nejspíš pamatovat jen modře vlající plášť. Z vedlejších postav zaujme Lena Headey působící vznešeně, jakoby se pro roli královny narodila. Vůbec vám nebude dělat problém věřit, že velí desítkám chlapů. Její postava je příjemnou protiváhou chvílemi až zvířecí Artemesii.

Vizuální zpracování je působivé a velice připomíná komiksové zpracování Třístovky. Ať už barevností, kdy jeden barevný prvek vyčnívá nade vše ostatní, nebo sekáním děje do obrazů pomocí zpomalených záběrů. Zatímco první vás baví celý film, druhé vám po chvíli začne lézt na nervy. Samozřejmě, že některé záběry jsou lepší zpomalené, ale stačilo by vybrat jen pár nejdůležitějších. Takhle to vypadá, že tvůrci nevěděli, co říct, a tak se snažili film co nejvíce natáhnout alespoň tímto způsobem. Filmu, který by měl být nabitý akcí, to prostě škodí. A pak tu máme krev. Není jistě náhodou, že velké části scén je právě ona tím barevným prvkem. Teče proudem, a pokud se vydáte na 3D, budete mít pocit, že se v ní koupete. Snad by jí mohlo být trochu méně, ale k takto tomuhle druhu filmu to celkem sedí.

Pokud stále nevíte, zda vyrazit do kina, mám pro vás poslední argument. Když nic jiného, pro pány je tu divoška Eva Green a pro dámy plno polonahých bojovníků, takže si oboje pohlaví přijdou na své a i ve zpomalených záběrech je na co se dívat.  Plus k tomu přičtěte geniální strategie Themistokleia a originální nápady Artemesie a máte o zábavu postaráno.

Hodnocení: 75%

300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire)
Akční / Drama / Válečný
USA, 2014, 102 min
Režie: Noam Murro
Scénář: Kurt Johnstad, Zack Snyder
Kamera: Simon Duggan
Hudba: Junkie XL
Hrají: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Jack O'Connell, Rodrigo Santoro, Hans Matheson, David Wenham, Callan Mulvey, Andrew Tiernan, Mark Killeen, Ashraf Barhom, Luke Roberts, Yigal Naor, Wayne Dalglish, George Georgiou, Peter Ferdinando, Julian Stone, Andrei Claude

Přidat komentář