KOMIKS: S. Snyder & G. Capullo, Batman: Soví město

Článek od: Martin Stručovský - 12.04.2014

Scénárista Scott Snyder se v loňském roce představil na českém trhu  upírárnou Americký upír, na jehož prvním díle se podílel i Stephen King, a následně nám ukázal svou vizi Batmana v komiksech Soví tribunál a Soví město. A právě na Soví město se nyní společně podíváme.

Přiznejme si to – Soví tribunál byl prostě pecka. Slast po stránce příběhové i obrázkové, český čtenář hned po prvních stránkách věděl, že zahraniční recenzenti nekecají a chápal, proč je komiks tak úžasný. Příběh totiž místo tradičních soupeřů (např. Jokera) nabídnul záporáka zcela nového – ne jednotlivce, ale rovnou celou zločineckou organizaci, která po staletí sídlí v Gothamu, kde provádí svoje nekalé praktiky, a která je ovšem považována za pouhou městskou legendu. Za druhé na rozdíl od jiných scénáristů Batmana Snyder zapojil do hry samotné město, udělal z Gothamu důležitý prvek a ve výsledku umíchal hodně sympatickou detektivku obohacenou o akční a mysteriózní prvky. Na konci nám přichystal menší cliffhanger a donutil nás čekat na pokračování, které ale nebylo příliš dlouhé. Pokračování nazvané Soví město na pulty knihkupectví dorazilo ještě před vánočními svátky a začíná přesně tam, kde Soví tribunál končí. Tedy invazí sov na Gotham, která se rozdělí na několik linií. Napřed nás čeká útok na Batmanovu jeskyni, během něhož je hrdina nucen obléct vylepšený „iron manovský“ oblek, který jistě v mnohých z vás vyvolá vzpomínky na animovaný seriál Batman budoucnosti. Bitka je příliš statická a samotný oblek působí nedodělaně. Navíc tuhle drobnou potyčku úžasně trumfuje druhá akční větev – obří čistka, v níž je zlikvidováno několik důležitých gothamských osob. Tahle scéna už je znázorněna působivěji – vidíme vždy tváře obětí a některého ze zabijáků tribunálu, který pronáší rozsudek smrti. A neméně působivá je i následující akční sekvence, v níž se proti zabijákům zapojuje celý Batmanův tým. Takže komu u prvního dílu chyběla akce, ten jí nyní dostane plnou porci. A nejen na začátku.

Ano, Snyder se ve dvojce od detektivního thrilleru s mysteriózními prvky přesunul k akčnímu fláku. Pořád sice využívá rysy detektivky, stále se snaží vyprávět ten svůj velký příběh narýsovaný v jedničce a využívá tragických prvků (mezihra s Mr. Freezem je opravdu působivá) a i tentokrát si Snyderem hrajeme na Indianu Jonese a stíráme prach z u utajené minulosti hlavního hrdiny a jeho rodiny. Jenže právě v tomhle ohledu už to na mě bohužel nefungovalo – v mých očích Soví město už bohužel není, na rozdíl od Sovího tribunálu, tak dechberoucí a ten zvrat, s nímž se Snyder krátce před koncem vytasí, už na mě nepůsobil tak silně a to ani při opětovném čtení. Čímž se od geniálního Sovího tribunálu, od meta Batmana, vracíme zpátky ke zcela běžnému Batmanovi, který ale i přes svůj konec čtenáře potěší. Protože je to pořád dobrý Batman. Sice ne tak působivý jako Soví tribunál, ale stále máte jistotu, že si četbu užijete a pokocháte se úžasnou kresbou Grega Capulloa.

Batman: Soví město /Batman: The City od Owls
Snyder, Scott - Capullo, Greg
Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Greg Capullo, FCO Plascencia
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 208
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 499 Kč

Přidat komentář