RECENZE: Jakub Mařík, Drsné sny (Kladivo na čaroděje 6)

Článek od: Monika Slíva - 16.04.2014

Sepsání šestého dílu Kladiva na čaroděje se ujal zatím výhradně povídkový Jakub Mařík, pro kterého je kniha zároveň prvotinou. Se svými povídkami se úspěšně umístil už v nejedné soutěži a dají se v nich najít originální nápady. Jak se popasoval s výzvou v podobě novely?  Nad očekávání dobře! Naskočit do rozjetého rychlíku událostí již nějakou dobu jedoucí série nemusí být nic snadného ani pro ostřílené spisovatelské harcovníky. Na druhou stranu máte v takovém případě vcelku jasně dáno, z kterého nádraží jste vyjeli a kdo už do vlaku nastoupil. No, a že se nesmíte zbavit ani strojvůdce, ani topiče vám nemusí ani psát do jízdního řádu. Charaktery jednotlivých postav jsou známé a můžete jimi kmitat jen v rámci jejich nastavené vlnové délky. I tak se ovšem dá vymyslet a užít spousta legrace.

Možná, že měl sám autor Drsné sny v době, kdy stejnojmenný díl této paranormální série (pro kluky) psal, ovšem děj to nijak záporně neovlivnilo. 

Poslal naše čtyři milánky v čele s Felixem na další tajuplnou misi, aniž by vytáhli paty z okresu. Opět nevydrží celou dobu pohromadě a rozejdou se po dvojicích, aby splnili dílčí zadané úkoly. Nicméně pracují tentokrát všichni na jednom případu a dovést ho ke zdárnému konci je bude stát mnoho sil. Co se skrývá za vraždou policisty, kterého ubil v záchvatu šílenství jeho kolega uprostřed vylidněné noční ulice? Kdo je jejich klient a jaký má ve skutečnosti k mrtvému vztah?  Kdo je tím nezvaným hostem, o kterém se píše v anotaci? A vůbec! Otázek by bylo! Na všechny budete po přečtení znát odpověď. O tom, kam se ztrácí magie, se toho tentokrát moc nedozvíte, ale jinak si užijete prima legraci.

V akční urban fantasy říznuté military prvky můžete očekávat trochu záhadna a víc než dost akce, střelby a řežby vším možným i nemožným.  Teď budu sice trochu spoilerovat (což není mým zvykem), ale tomuhle se nedá odolat a vězte, že po přečtení jisté pasáže knihy možná změníte názor na důchodce a jejich pomůcky pro podporu chůze. Slabší povahy staršího data narození postrádající špetku smyslu pro humor by vlastně tuto knihu neměli číst vůbec, neboť z jistého úhlu pohledu je vize agresí kypícího davu dědoušků a babiček před supermarketem skoro jistě žalovatelná (možná až u evropského soudu pro lidská práva). Všichni ostatní se smyslem pro humor (bez rozdílu věku) se u této adrenalinem nabité scény budou válet smíchy.

Jakub Mařík ukázal u své prvotiny, že se nebojí originálních nápadů, a že má ten správný smysl pro humor perfektně podtrhující ducha série. Zároveň dokázal udržet všechny důležité, neodolatelné a nezaměnitelné charakteristiky putovních hrdinů, takže Walter, Klaudie, Vincenc i Felix si s sebou dál táhnou všechny svoje soukromé démony a úchylky a pořád je dokážou v těch správných situacích využít na maximum. Stejně jako autor, který využil na maximum téma tohoto dílu Kladiva. Drsné sny se tak mohou směle zařadit po bok svých předchozích bratříčků na tažení proti záhadnému nepříteli, který zatím nebyl ještě zcela odhalen.

Jakub Mařík: Drsné sny (Kladivo na čaroděje 6)
Nakladatelství: Epocha
Edice: Fantastická Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2014
Vazba: brožovaná
Počet stran: 154
Cena: 159,- Kč

Autorka recenzi: Monika Slíva Dvořáková

 

Recenze na předchozí díly:

Výtah do pekla

Sonáta pro Azazela

Kruté stroje

Město mrtvých

Přidat komentář