KOMIKS: B. Azzarello & L. Barmejo, Joker

Článek od: Martin Stručovský - 20.04.2014

Joker - Batmanův nejslavnější a možná nejnebezpečnější protivník je zpátky na scéně a navíc pod dozorem ostříleného scénáristy Briana Azzarella. Jak to dopadlo?

Briana Azzarella baví příběhy z gangsterského prostředí a navíc je umí, což nám ukazuje ve své sérii 100 nábojů. A z Jokera Azzarello udělal gangsterku říznutou noirem, kterou vypráví společně s kreslířem Lee Barmejem na stránkách komiksu.  Nenajdete tu žádné mutanty ani podobné potvory, nenajdete tu žádné zachraňování světa ani mohutné akční scény. Co tu najdete, je hodně drsné prostředí mafiánů, vykreslené až na dřeň, v němž platí právo silnějšího. A samozřejmě tu najdete Jokera. Čtenář se s ním setkává v okamžiku, kdy se dostane na svobodu – neuteče, jak je jeho běžným zvykem, ale je propuštěn úřady. A co víc – je prohlášen za zdravého, což je kombinace, která obzvlášť nahání hrůzu. Jenže během následujících stran zjistíte, že smysl pro humor Jokera vůbec neopustil.

Komiks se sice jmenuje Joker, ale ve skutečnosti má dva hlavní hrdiny. Tím prvním je samozřejmě pan legrační a tím druhým Johnny Frost a můžeme říct, že tenhle komiks je nejvíc o něm. Takže Johnny Frost – nemusíte se tlouct do hlavy kvůli vaší nevědomosti, protože tenhle chlápek je pan nikdo. Nula. Nicka. Prostě malý gangster, který vůbec nic neznamená. A Johnny Frost si to samozřejmě velmi dobře uvědomuje a rád by vylepšil svůj společenský a sociální status. Prostě by rád v gangsterské hierarchii povyrostl co možná nejvíc. Proto když se naskytne možnost dělat velkému Jokerovi řidiče, rozhodne se využít nabízené příležitosti. Přeci jen, něco takového se vám nepoštěstí každý den, ne? Frost k Jokerovi vzhlíží jako k bohu, snaží se mu přiblížit a dostat se na stejnou metu. Taky vám to zní šíleně? A co teprve, až si to přečtete.

Joker je parádní práce, na které je vidět ruka zkušených tvůrců. Dialogy jsou úderné, místy hodně ironické a postavy prokresleny do nejmenšího detailu. A ani po stránce kresby se nemá komiks za co stydět. Barmej ji dodává vizáž, kvůli níž si budete připadat jako pod vlivem LSD a tahle vizáž podtrhuje Jokerovu šílenost a ponurost díla. Pokud tedy máte tuhle postavu rádi a vyhovuje vám styl noir, komiks je jasná volba.

Joker /Joker/

Brian Azzarello - Lee Bermejo

Nakladatel: BB art
Překlad: Petr Zenkl
Obálka: Lee Bermejo
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 128
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář