RECAP: Penny Dreadful 1x1 Night work

Článek od: Martin Stručovský - 14.05.2014

Tento týden se ukládají ke spánku populární seriály Grimm a Castle. Avšak seriáloví fanoušci nemusí být zklamaní, protože začíná další seriál Penny Dreadful. A první díl nazvaný Night work je víc, než skvělý.

Důvodů, proč v dnešních dnech věnovat mezi tolika televizními seriály pozornost právě Penny Dreadful je hned několik. Předně to jsou režisér Sam Mendes a scénárista John Logan, kteří nám před dvěma lety naservírovali zatím poslední a velmi úspěšnou bondovku Skyfall. K nim se do party přidal třeba španělský talent Juan Antonio Bayona (atmosférická pecka Sirotčinec). K tomu si připočtěte luxusní obsazení složené z ex-Bonda Timothyho Daltona, bývalé bondgirl Evy Green a hereckého talentu Joshe Hartnetta a máte zaděláno na hodně úspěšnou záležitost. A po prvním díle Penny Dreadful tak rozhodně vypadá.

Ocitáme se v Anglii v 19. století plné tmy, mlhy a hrůzy. Vanessa Ives (Eva Green) zlanaří na noční práci pouťového amerického střelce Ethana Chandlera (Josh Hartnett), které se účastní i Vanessin zaměstnavatel sir Malcolm (Timothy Dalton). Pro Chandlera je to příležitost jak si přivydělat niklák navíc a myslí si, že jeho práce bude spočívat v zabití pár chlapů. Ano, zabíjení se skutečně koná a stříká v ní tolik krve, že by si mnuli ruce i tvůrci Game of Thrones. Chandler ale dostane ledovou sprchu v okamžiku, kdy si uvědomí, že proti němu nestojí lidé, ale upíři. Zjišťuje, že vedle obyčejného, lidského světa existuje ještě jeden, který se nedá úplně dobře vysvětlit zdravým rozumem.

První díl je tak především o nepatrném odkrytí opony, za nimž se skrývá ještě jeden svět, představení postav a nadhození zápletky, která se bude v dalších dílech rozvíjet. Byla by určitě škoda Penny Dreadful minout. Zvlášť, když s hororovými seriály se v poslední době zrovna seriál neroztrhnul.

Příště se můžeme těšit na Seanci

 

Komentáře

Jo, tak to vypadá zajímavě... určitě dobrý tip. Mě kromě třetí řady Grimma končí ještě první řada Agents of S.H.I.E.L.D., třetí řada Once Upon a Time a první Almost Human... takže seriálovna takřka zeje prázdnotou. Čeká tam jen čtvrtá řada Hry o trůny, na kterou jsem se zatím ani jedním očkem nepodívala a těším se, až dokoukám všechny zmíněné seriály, abych to pak zhltla bez nucených pauz:-))

No a taky jsem zvědavá na toho Constantina...

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

No, že nedostal Almost Human druhou sérii mě moc nepřekvapuje. při tom přetlaku serošů to zas takovej šlágr není. Baví mě to, ale jsou samozřejmě lepší. Já na to koukám v originále a je jim dost slušně rozumět, tak to beru jako příjemnou výuku:-)

A proč si musel zapomenout na Whedona? Jako, že ti přijde, že je to na něj málo?

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Pokud máš na mysli druhou půlku první řady, tak ano, taky potvrzuju. Někde před polovinou jsem taky přemýšlela, jestli mi to stojí za to koukat a po polovině se to zase rozjelo a teď jsem ohromně zvědavá, jak to uzavřou a čím navnaděj do další série...

Někdy je to divočina - mě takhle děsně naštval Fringe to pátou, poslední a už jen poloviční řadou, protože to byla slátanina na patnáctou a dokonale tím zabili celej ten, do té doby skvělej, seriál před tím.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Jsem se už na Agenty dívat přestala. Že nebude druhá řada Almost je mi líto, mě, jako scifistovi se seriál hodně líbil - zvlášť Urbanova umělá noha a užvaněný android:-) Penny Deadful po prvním díle zklamal, viktoriánská hororová nuda, akorát Eva Green tam byla hodně dobrá.

Tak to já ne. Jak mě nechytí na začátku, tak je něco špatně. Už jsem se poučila - např. na Agenty jsem se snažila a dala cca pět dílů a nic. Žádná postava nezaujala, některé i odpuzovaly. Což jsem vlastně věděla už u prvního dílu. Navíc nuda.

No jo, ale zapomínáš, že já jsem o generaci starší, takže už dle náznaků vím, jestli to je pro mě nebo ne. Vidím to na synkovi, dokáže koukat na kde co :-)) Bylo by divný, kdybys v pozdějším věku nebyl kritičtější, roky tě vyprofilujou, ať chceš nebo ne...

Doctor mě nechytil, to se povedlo až dospělejšímu Torchwoodu a to velmi, byla jsem jím posedlá.

Tudíž se těším převelice na Forever.

Mě právě na tom baví jen oni dva a jejich slovní přestřelky a kamennej ksicht, kterej dokáže (a musí) udržet android. Ke všemu se mi hrozně líbí oba jako chlapi, tak to se na to kouká hned jinak, že? Ale zápletky některých jednotlivých dílů jsou zpropadeně mizerný a prvoplánvý a úplně se jim z toho ztratil ten vstupní motiv o Urbanově záhadně zmizelé milé, která je podle všeho zapletená do té jeho nožní patálie...

A co se týká té šance, tak já musím dát částečně za pravdu Martinovi, protože takhle jsem sama sebe přemlouvala u Fringe skoro až do půlky série, než mě to definitvně chytlo - tady mě paradoxně držel nejstarší z hrdinů, dokro Bishop - ten dědula a jeho excesy, no byl prostě k sežrání:-) Ale někdy to dokážu taky říct už po prvím dílu, jo to je něco, co mě je úplně fuk... asi je to kus od kusu.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Docela obdivuju, na kolik seriálů se díváte, mě skoro nic nechytne.

Penny jsem dnes zkoukla a nebavilo mě to.

Hra o trůny mě přestala bavit během druhé řady.

Grimma jsem dala jeden díl, Once Upon kousek jednoho dílu, Lost Girl jeden díl, Agenty a Almost Human mě nenalákaly ani anotace ani trailery, Helix jeden díl, Salem jeden díl, Red Road dva díly.

Komediální věci typu Doktor Who jdou mimo mě, kdysi jsem viděla nějaký jeden upírský díl na Nightconu, a je mi jasné, že tenhle typ seriálu rozhodně vidět nechci.

Celou řadu jsem v poslední době dala jen Draculu (skončil po první řadě, ale je to docela uzavřené, takže pokračování by bylo nastavování kaše a pravděpodobně by mě nebavilo), Bitten (začátek dost dobrý, v půlce jsem uvažovala, že to vzdám, protože se to hodně odklonilo od knižní předlohy, ale nakonec jsem se dodívala, nebylo to špatné, ale ne tak dobré jako kniha) a Hemlock Grove (docela fajn, ale ne že bych se extra těšila na druhou řadu).

Takže jediné, na co se opravdu těším, je Sons of Anarchy, což vůbec není fantastika, ale je to fantastické :)))

 

 

 

Doctor a komediální? Já nevím, ale na ničení světů, hrátkách s časem a časových bombách není nic moc komediálního. Ono to možná komediální je ze začátku, když Devítka dělá fórky. Jenže ono se to pak dost zvrhne a je to dost temný

Na mě to tak z těch jednoho nebo dvou dílů a množství ukázek prostě působilo, jako že si to ze sebe utahuje. Ale i kdyby to nebylo komické, tak mě to nezaujalo.

Renčo, nedivím se. Působí to tak, vše je tam bráno s pořádnou dávkou nadsázky. My, co nesnášíme byť i ždibek  komedie a dětského pohledu na svět, trpíme. Také mě Doctor z pochopitelných důvodů nechytil (a že jsem se snažila), zkus Torchwood, je určen pro dospělejší diváky.

Martin je evidentně Whovian :-)

Já jsem dokonce někde snad i četla, že to původně s nadsázkou bylo celé myšlené a až časem se to začalo tvářit jako vážně, protože se to zvrhlo v kultovní záležitost... já osobně (Martin promine) jsem si zrovna s tímhle taky nesedla, a že jsem se snažila, protože můj synátor tenhle seriál přímo žere a nutil, mě abych na to koukala s ním:-)

Z Torchwoodu jsem viděla jednu epozidu někde z prostředka, děsně mě to zaujalo a něco mi to připomínalo... to je docela legrace, protože jsem neměla šajn, že je to spin-off od doktora... takže se na to zkusím podívat odzačátku...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář