REPORTÁŽ Animefest 2014

Článek od: Vojtěch Hamerský - 15.06.2014

Od 9. do 11. května bylo v Brně pěkně rušno. Proč? Protože se konal již jedenáctý ročník Animefestu, festivalu o anime, manze, Japonsku a japonské kultuře všeobecně. Brno se tak zas jednou stalo světovým, a to doslova. Dorazili fanoušci nejenom z různých koutů České republiky, ale také hosté z například z Norska či Německa. A jako vždy, i tentokrát bylo k vidění mnoho zajímavých cosplayerů potulujících se nejenom na brněnském výstavišti, ale i v samotném centru města.

Letošní program nebyl na první pohled tak naplněný, aby zapálení otaku panicky vyřvávali, že se jim kryjí přednášky nebo že něco nestíhají. Přesto však bylo z čeho vybírat, ať už z přednášek, různých workshopů, soutěží či doprovodného programu. Na své si přišli i fanoušci projekcí, tentokrát s hned několika zajímavými snímky, z nichž tím největším patrně byl Patema nohama vzhůru (Patema Inverted).

Kdo se nenechal odbavit již ve čtvrtek (pomineme ty, kteří neměli možnost), udělal obrovskou chybu. Tu si však uvědomil až v pátek odpoledne, kdy jistojistě musel vystát již od pohledu dlouhou frontu. Podle zkazek někteří čekali i dvě nebo tři hodiny. Pakliže člověk přežil odbavování, mohl vesele vyrazit na úvodní část programu. A tím – ještě před slavnostním zahájením – bylo malé divadlo kjógenu, během jehož sledování se diváci dobře pobavili a zůstali navnadění na samotné oficiální zahájení Animefestu.

Organizátoři se rozhodli postrčit festival na novou úroveň a představili tak lidem zajímavý koncept, v němž byli účastníci Animefestu rozděleni na dva tábory – Chaos a Řád. V průběhu následujících tří dnů mohli díky různým soutěžím získávat body pro svou stranu, aby se nakonec ukázalo, že Animefestu až do začátku příštího ročníku nyní vládne…? Aby těch překvapení nebylo málo, bylo připraveno ještě další – i Animefest je totiž místem, kde můžeme vidět žádost o ruku.

Vizuální novely aneb kde se bere anime, Final Fantasy: z labutí písně dojná kráva, Co ovládne svět teď?, Manga invaze z nakladatelství Crew, Evropský šerm v anime 1 a ½ ... to je jen část ze všech přednášek, kterých byla celá řádka. Chtělo to však předem promyšlený plán a pevné nervy. Nejlepší strategií bylo zavčas si říct, na co je chuť jít, a pak nejméně půl hodiny před začátkem čekat před sálem a modlit se, že na vás zbyde místo k sezení.

Slavnostní zakončení se neslo zejména v duchu velkého odhalení, kdo tedy vládne Animefestu až do dalšího ročníku. Řád je prostě všude a malou skulinkou se za pomocí rozdílu dvou bodů vecpal před Chaos, i když to zprvu tak nevypadalo. Organizátoři všem účastníkům děkovali za vytvoření skvělé atmosféry a dosažení nové úrovně. Ještě aby ne, když se jich sešlo dohromady zhruba 3300. Nezbývá tedy nic jiného než věřit, že další ročník bude programově bohatší a celkově velkolepější. Zapište si tedy do diářů, že 8. až 10. května příštího roku stanete nohami na brněnském výstavišti.

Přidat komentář