KOMIKS: Geoff Johns, Gary Frank, Batman : Země jedna

Článek od: Martin Stručovský - 12.08.2014

Batman opět začíná.  Tentokrát ale netradičně a pod dohledem ostříleného komiksového scénáristy Geoffa Johnese.

Co se komiksů týče, zažil český čtenář Batmanovo zrození jen jednou a to sice v kultovním komiksu Batman: Rok jedna od Franka Millera. Nyní má tu možnost podruhé a to sice pod dohledem ostříleného komiksového scénáristy Geoffa Johnse. Johns má se znovuzrozením slavných DC superhrdinů hromady zkušeností – koneckonců, vedle tohohle Batmana nám nabídnul vlastní restart Supermana, Flashe a že se nebojí týmovek ukázal v Lize spravedlnosti. A teď přichází s Batmanem.

Je to ten samý Batman, jakého známe třeba z Nolanova snímku Batmana začíná. I tady je Bruce Wayne synem bohatých rodičů, má dům, prachy a milenek, že neví, co s nimi. I tady si jako malý vyrazí s rodiči do kina a i tady jsou jeho rodiče zabiti zlým pánem v postranní uličce kvůli máminým perlám. Ovšem v téhle verzi se nedočkáte žádného cestování po světě, poznávání duše kriminálníků a učení se boji proti zločinu. Bruce Wayne, posedlý pomstou, totiž nic takového nepotřebuje. Má totiž svého věrného Alfréda. Johns si (nejen) s tímhle slavným charakterem pohrál a ze starého gentlemana udělal bývalého žoldáka a dobrého přítele Bruceova otce. Po smrti Wayneových se ale drsňák Alfréd mění v jediného chlapcova opatrovníka a člověka, který z něj vychová bojovníka nejprve s primárním cílem pomsty, později s hlavním účelem chránit město. Podobně jako s Alfrédem si Johns vypořádal i s dalšími postavami – Bruce Wayne je paličatý spratek, který si nenechá poradit. Komisař Gordon se z hrdiny v první linii změnil ve srábka, který drží před nespravedlností raději obě oči zavřené. Ostatně mnohem hrdinštěji působí jeho čerstvý parťák Harvey Bullock. Což s ohledem na jeho předchozí práci působí poněkud vtipně.

Srovnávat Franka Millera a Geoffa Johnse je asi jako srovnávat jablka a hrušky – oboje skvěle chutná, ale přitom je obojí strašně rozdílné. A tak je tomu i v případě těchto dvou tvůrců, kterým byl dán do vínku velký vypravěčský talent. Ovšem přístup obou je strašně rozdílný. Frank Miller nám nabídl svou noirovou verzi Gothamu a jeho přístup se víc blížil ke klasické detektivce a mimo jiné také ukázal, jak moc hluboko lidi klesli a čeho všeho jsou schopni kvůli vlastnímu přežití. Zkrátka a dobře se mnohem víc nimrá v psychice svých postav. Geoff Johns oproti tomu představuje svěží a nedrhnoucí akční thriller, který není tak hravý, co se vyprávění týče ani nepodává kritiku společnosti. Nepozastavuje se nad stoupajícími sociálními problémy a s tím ruku v ruce kráčející vzestup kriminality. Zkrátka a dobře, Johnsova Země jedna chce především bavit. A to se jí daří opravdu dobře.

Ano, Země jedna je skvěle napsaná a nakreslená zábava, která určitě potěší všechny fanoušky Batmana.  A navíc má skvělý cliffhanger, který určitě naláká nejednoho čtenáře na pokračování. Snad na něj nebudeme muset čekat příliš dlouho.

Batman: Země jedna
Batman: Earth One
Geoff Johns - Gary Frank
Nakladatel: Crew
Překlad: Darek Šmíd
Obálka: Gary Frank, Brad Anderson
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 144
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář