KOMIKS: Johns, Lee, Williams - Liga Spravedlnosti 1: Počátek

Článek od: David Hálek - 28.08.2014

Vydavatelství DC se v roce 2011 rozhodlo k radikálnímu restartu svého komiksového universa a začalo vydávat dvaapadesát zcela nových sérií, které spojovalo označení The New 52. Do tohoto vesmíru patří i týmovka Liga Spravedlnosti, jež vzešla z pera scénáristy Geoffa Johnse a nese podtitul Počátek.

Hrdinové jsou o pět let mladší než ve svých předchozích sériích a teprve se snaží najít své místo ve světě, který je považuje za hrozbu a ještě si není vědom, jakých skutků jsou nadlidé schopni. Setkáváme se s Batmanem, Supermanem, Wonder Woman, Flashem, Green Lanternem a v našich končinách nepříliš známými Cyborgem a Aquamanem. Všichni zmínění za ta léta zažili spoustu dobrodružství, která ovlivňovala jejich charakter a povahu.

Počátek však dosavadní vývoj charakterů bere a zcela jej ničí. Hrdinům zbyly dva povahové rysy, přičemž se většinou jedná o tvrdohlavost a aroganci. Jsou mladí, nezkušení a velmi neochotní spolupracovat. Neustále se povyšují nad ostatní, a pokud zrovna vtipkují, je to na úkor někoho jiného. Jde sice o začátek jejich cesty, ale momentálně jsou jejich charaktery nedotažené a velice povrchní.

Příběh Počátku je opravdu prostý a hodně okoukaný. Na to, aby byli hrdinové donuceni spolupracovat, je třeba veliké hrozby, se kterou by si jako jednotlivci neporadili. Jde o hrozbu z vesmíru a záporák se sem snaží dostat přes dimenzionální brány. Schéma celého příběhu je jednoduché, neoriginální a neinovativní. Celé to podkopává postoj antagonisty ‚Jsem zlý, protože můžu‘, z čehož se pak sice stane ‚Jsem zlý, protože musím‘, ale bez jakéhokoliv vysvětlení.

Ačkoliv se Počátek nevěnuje zrodům jednotlivých hrdinů, jednoho takového ‚Počátku‘ se přeci jen dočkáme, a to Cyborgova. Právě Cyborg je pro děj důležitý, ale nakonec působí jako příkladná Deus Ex Machina.

Přesuňme se k umělecké stránce Počátku. Pánové  Jim Lee a Scott Williams vytvořili něco úchvatného! Kresba je nádherná a velice sytá. Čtenář se v moři akce neztrácí a stále má přehled, co se kde děje. Modely postav jsou dohnané k dokonalosti, jejich kostýmy jsou plné detailů (je to až zvláštní, že mladíci, chováním puberťáci, mají tak perfektní vkus). Elementy jako voda, oheň a světlo fungují skvěle. Efekty, například Lanternovy zelené hračky či Supermanovy svítivé oči, jsou jen třešničkou na dortu.

Liga Spravedlnosti: Počátek je vynikající vizuální orgie. Bohužel, nic jiného v něm nefunguje. Příběh je prostinký a neoriginální, postavy jsou povrchní a až na aroganci a neochotu bez jakéhokoliv charakteru. Vtip nefunguje, dialogy jsou nudné a monology otravné. Jako celek by se dal Počátek po pár úpravách využít jako příběh na oddechnutí v již zavedené sérii, a ne na jejím úplném začátku, kdy jde prakticky o všechno.

Celkové hodnocení: 45%

Název: Liga Spravedlnosti 1: Počátek (Justice League 1: Origins - NEW 52)

Scénář: Geoff Johns

Kresba: Jim Lee

Inker: Scott Williams

Překlad: Ľudovít Plata

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Nakladatelství: BB/Art

Datum vydání: 30.10.2013

Cena: 399 Kč

Přidat komentář