RECENZE: Ellie Boswellová, Magie v utajení

Článek od: Tereza Kadečková - 06.09.2014

Sofie a Katy jsou nejlepší kamarádky, i když by to tak vůbec nemělo být. Sofie je totiž čarodějnice, zatímco Katy je lovkyně čarodějnic. Znamená to pro ně, že se musí navzájem bránit, protože kdyby na to přišly jejich rodiny, byly by z toho velké problémy. Někdo prostě není tak tolerantní jako ty dvě. Jenže pak se ztratí Sofiina babička a děvčata musí spojit svoje schopnosti, aby ji našly a zůstaly při tom v utajení.

Dětské knížky by měly být jednodušší než knížky pro dospělé, to je jasná věc. Děti koneckonců se čtením mnohdy teprve začínají a dlouhé popisy by je mohly unudit k smrti – nebo spíš k odložení knihy. Magie v utajení je určená pro děti od deseti let, ale já osobně bych ji položila ještě níž, možná až k těm osmi.

Proč? Protože v jednoduchosti je sice síla, ale Magie v utajení to vzala doslova. Žádné rozdíly v charakterech, partička puberťáků z deváté třídy řeší svoje každodenní problémy (miluju ho, ale moje kamarádka ho taky miluje, tak co když to zničí naše přátelství?) a do toho přímočará zápletka bez nějakých větších šoků.

Ale co můžu dál říct? Vůbec nic. Je to druhý díl (první díl má název Čarodějka z Turlinghamu) a zdá se, že série ještě nekončí. Při chování postav jsem si vzpomněla na to, co jsem jako malá vyváděla a teď se chytám za hlavu. A to je všechno. Žádná výzva. Žádné velké napětí. A pro někoho sečtělejšího ani žádné překvapení.

Na Magii v utajení jsem se při čtení snažila koukat jako na dětskou knížku, ale sama jsem věděla, že jsem v deseti letech četla už složitější příběhy. Magie v utajení je pro ty děti, které teprve číst začínají – malí knihomolové ji budou mít sfouknutou za den a brzy ji zapomenou. Takže jestli chcete svoje dítě nějak dostat ke čtení, je dobré začít něčím podobným. V dětském chování charakterů se najdou, zjistí, že svět není tak úplně černobílý a užijí si i trochu toho pátrání po ztracené babičce a napětí mezi malou čarodějkou a rodiči lovkyně.

Ale pro děti, co berou to čtení trochu vážněji, určitě není. Ty ať radši sáhnou po starém dobrém Harry Potterovi, u toho se zabaví víc.

Hodnocení: 60%

Magie v utajení
Boswellová, Ellie
Nakladatel: Albatros Media - CooBoo
Překlad: Pavla Kubešová
Obálka: Dodo Dobrík
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 208
Rozměr: 130 x 200
Provedení­: paperback
Cena: 229 Kč

Komentáře

Tohle je určitě kniha z nejlepší edice na světě. Moc se mi líbí. Zrovna čekám až vydají v češtině 5.díl. Všechny díly této série mám doma a opravdu vám tuhle knihu doporučuji. Akorát by jste měli začít prvním dílem jinak se v tom opravdu nevyznáte. Podle mého názoru je nejlepší 3. díl, ale to už je na Vás. Určitě si tuto knihu zakupte nebo vypujčte v knihovně, ale hlavně by jste si ji měli přečíst, protože jak já říkám - j to ta nejlepší edice knih na světě.

Přidat komentář