RECENZE: Caroline Carlsonová, Téměř ctihodná liga pirátů: Poklad Čarodějky ze severu

Článek od: Petr Čapek - 10.09.2014

Fantasy je jedním ze žánrů, se kterými řada z nás vyrůstala již od útlého věku. A je jedno, jestli jste odkojení Harry Potterem, Eragonem nebo Julesem Vernem. Ti, kteří propadli fascinujícím dobrodružstvím již v dětství, s ním zůstávají nadále i v dospělosti. Je tedy jen dobře, že se objevují stále nové knihy pro mladší čtenáře, jež jsou vstupní branou mezi čaroděje, draky a jim podobnou havěť, kterou se tento žánr jen hemží.

 

Jedním takovým kouskem je i prvotina americké autorky Caroline Carlsonové, jež vstoupila na literární scénu se  zábavným a svěžím příběhem plným pirátů, magie a plavby za poklady. První díl plánované trilogie Téměř ctihodná liga pirátů (TCLP) nese podtitul Poklad Čarodějky ze severu a může se pyšnit řadou ocenění (např. Nejlepší kniha pro děti za rok 2013 podle Asociace amerických knihkupců).

 

Již z názvu série je asi jasné, o co půjde. Ano, o piráty. Vždyť kdo jako malý nechtěl být pirátem? A přesně tohle si asi uvědomila i Caroline Carlsonová, která se rozhodla Harryho Pottera šmrncnout Piráty z Karibiku a vyslat hlavní hrdiny na dobrodružnou výpravu za magickým pokladem na širá moře.

 

Mladičká Hilary Westfieldová prakticky od jakživa sní o tom, že se stane pirátkou a bude brázdit širá moře pod vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty. Jenže jak se zdá, Téměř ctihodná liga pirátů je trochu jiného názoru, ženská na loď nepatří a na pirátskou už vůbec ne. Stejného názoru je i její otec a tak se Hilary místo na vytoužené moře vydává do Penzionátu slečny Pimmové pro jemné dámy, tedy na místo, na kterém chce být ze všeho nejméně na světě.

 

Naštěstí je Hilary hlavička a po pár dnech se jí podaří spolu se svým upovídaným chrličem z Penzionátu uprchnout a vydává se za svým snem. Nechá se najmout na loď, které velí pirátský kapitán, známý také jako Postrach Jižních teritorií. Spolu s celou posádkou tak vyplouvá na dobrodružnou cestu za magickým pokladem.

 

Autorka si pro čtenáře připravila opravdu roztodivnou směsici hlavních hrdinů. Mladou Hilary doplňuje pirátský kapitán, vychovatelka, špion a upovídaný chrlič, který ze všeho nejvíc miluje romantické příběhy a drbání za ušima. A právě tato pětice je skvělou zárukou velké dávky humoru a ztřeštěných dobrodružství, které společně tato posádka prožije. Přestože jsou jednotliví hrdinové velmi rozdílní, autorce se povedlo mezi nimi udržet rovnováhu. A každý tak přidává příběhu svou špetkou neopakovatelné kouzlo, které pohltí nejen malé čtenáře, ale i dospělé, kteří dají tomuto příběhu šanci.

 

Jelikož je tato kniha zaměřena hlavně na ty menší z nás (údajně 10+), je jasné, že nemůžeme očekávat nijak složitý příběh. Vždyť i první díly Harryho Pottera byly svým způsobem velmi naivní a jednoduché, jenže na druhou stranu právě v té jednoduchosti a naivitě je to největší kouzlo, nad kterým zaplesá nejedno srdce.

 

První díl trilogie Téměř ctihodná liga pirátů je pro malé čtenáře skvělým tipem na poutavé a zábavné čtení. Pro nás starší se jedná o velmi příjemnou oddechovku, při které si odpočineme a můžeme zavzpomínat na naše dětství. Na podzim navíc ve Spojených státech vychází druhý díl, a tak můžeme doufat, že si nakladatelství Host pospíší s překladem a přinese co nejdříve pokračování tohoto kouzelného příběhu i českým čtenářům.

Téměř ctihodná liga pirátů: Poklad Čarodějky ze severu

Carlsonová, Caroline
Nakladatel: Host
Překlad: Michal Mráz
Obálka: Dave Phillips
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 312
Rozměr: 135 x 205
Provedení­: hardback

Přidat komentář