RECENZE: Stephen King, Lunapark

Článek od: Renata Staurovská - 03.11.2014

Jméno Stephena Kinga bylo v poslední době spojováno převážně s jeho dlouho očekávanou knihou Doktor Spánek, která vyšla letos v nakladatelství BETA - Dobrovský (naši recenzi si můžete přečíst zde) Krátce předtím však spatřil světlo světa Lunapark, kratší novela z pera mistra hororu, kterou Vám v této recenzi představíme. Je to nečekané a překvapivé, je to jiné… a je to dobré. Velmi dobré.

Vítejte v Lunaparku, místě, kde se prodává zábava. Právě sem přichází na letní brigádu mladý student Devin, zaučuje se, poznává zdejší slang a místní lidi. Jeho přerod z „chrapouna“ na „světského ze světských“, tedy z cizáka na místního je dlouhý a náročný, projde si mírnější formou šikany a horká letní odpoledne tráví v plyšovém kostýmu psa Howieho - zdejšího maskota. I přes to si ale léto užívá, najde si zde nové přátele a zapomíná i na svoji první nešťastnou lásku. Brzy zjistí, že atrakce zvaná Dům hrůzy v sobě skrývá znepokojující tajemství – před 4 lety zde došlo k záhadné vraždě mladé dívky. Devin se svojí kamarádkou Erin začnou na vlastní pěst pátrat a zjišťují, že mrtvá dívka, jejíž duch v Domě hrůzy údajně stále straší, možná ani nebyla vrahovou první obětí…

Proměna hlavního hrdiny, prokládaná nostalgickými flashbacky a odehrávající se na pozadí detektivního příběhu dělá z knihy zcela originální a jedinečné dílo. Nikdy se pravděpodobně nezařadí mezi autorovy top, přesto se kniha čte doslova jedním dechem a nepostrádá originální, dramatický závěr. Po dočtení Vám bude na rtech nejspíš pohrávat mírný nostalgický úsměv a myšlenky budou zalétat do dob dávno minulých. Do dob, kdy jste pouštěli draky, pochutnávali si na zmrzlinových pohárech a dospělí nechápali, že některé věci prostě víte lépe než oni. Do dob prvních lásek, zlomených srdcí a bolesti, kterou s sebou tyto časy přináší. Do dob, kdy léto znamenalo prázdniny… Že to nezní jako klasický King? To rozhodně ne. Kdo od Lunaparku čekal děsivý příběh, při kterém bude tuhnout krev v žilách, toho musíme zklamat. Materiál na horor by to byl vynikající, stačilo by, kdyby duch mrtvé dívky dostal více prostoru – nebudeme ale učit orla létat, sám autor ví nejlépe, jakou knihu chtěl vlastně napsat. Výsledné dílo je prostě originální po všech stránkách, takže se nenechte odradit, Lunapark Vás jistě příjemně překvapí…a zlé sny z něj určitě mít nebudete. 

Lunapark

Stephen King

Nakladatelství: BETA - Dobrovský

Vazba: Pevná

Počet stran: 204

Rok vydání: 2013

Cena: 269 Kč

Přidat komentář