RECENZE: Laurel K. Hamilton: Úder půlnoci (Merry Gentry 4)

Článek od: Monika Slíva - 29.12.2014

Jestliže jsem v předchozí recenzi na třetí díl této ságy o Merry Gentry psala o slovních bakchanáliích, krasohledu a poezii a mohli jsme si trochu oddechnout a sexuálně nabrat dech a ztracené síly, připravte se nyní na pořádný úder na libido plexus.

Meredithin mužský harém (tedy oficiálně jednotka osobních strážců) se rozrůstá. Bohužel ne všechny nové přírůstky si princezna sama mohla vybrat. Královna Vzduchu a Temnoty si pro dědičku trůnu klade jisté podmínky a stále je to nejmocnější žena v Temném království, takže když vám přikáže, koho si máte vzít do postele, prostě poslechnete. A musíte si začít dávat pozor na to, před kým co říkáte - bez ohledu na to, jestli jste doma nebo na návštěvě. Ne všichni jsou princezninými příznivci a loajalita k princi Celovi, největšímu protivníkovi se stále plíží kolem, ačkoliv on si užívá pohostinství a neutuchající přízeň žalářníka.

Po přímém atentátu na princeznu, ke kterému došlo (v předchozím díle) v lidském světě, se pro změnu vraždí v Temném království, a protože je do toho zapleten obyčejný smrtelník, rozhodne se Merry angažovat při vyšetřování lidskou policii. Takové rozhodnutí se samozřejmě nelíbí některým fae a přinese to s sebou komplikace, se kterými nikdo nepočítal.

Meredith je žena, která se o sebe vždycky uměla postarat. Přesto si v mnoha ohledech nikdy nevěřila, vždyť když vám dost často opakují, že jste méněcenní, nedokonalí a v podstatě zrůda, dřív nebo později tomu skutečně uvěříte. Je potomkem pěti bohů plodnosti, ale stále se jí nedaří otěhotnět, což také moc sebevědomí nepřidá. A najednou oplývá schopnostmi, o kterých se jí před pár měsíci nezdálo ani v nejdivočejších snech. Sama prastará Bohyně se prostřednictvím jejího těla hlásí o slovo, objevují se starobylé, mocné a staletí nespatřené artefakty a vůbec, kam se Merry hne, tak se dějí divné věci.

Úder půlnoci se nese ve znamení kamasutry a podstatná část knihy je opět vlastně dějově nepodstatná. Laurell K. Hamilton je mistrní psaného slova a kdo si potrpí na šťavnaté a podrobné popisy jisté (velmi specifické) části lidského konání, ten si víc než stoprocentně přijde na své. Celá kniha se odehraje během jedné noci a je až k nevíře, kolik toho Merry a všichni její přátelé i nepřátelé zvládnou během těch pár hodin.

Vypátrají vraha? Kolik a kteří fae budou přivedeni zpět k dávno ztraceným schopnostem? Začnou se misky vah, na kterých se moc a vláda nad situací přesýpají sem a tam, konečně překlápět na něčí stranu? Začne konečně i královna chápat souvislosti? Přijde Merry na něco zásadního?

Na všechny tyto otázky budete po přečtení tři sta šedesáti stran knihy znát odpověď. U čtvrtého dílu čehokoli už víte, do čeho jdete a je zcela na vás, jestli všechny ty stránky dáte na jeden zátah, s přestávkami, nebo některé vysilující a pro děj ne úplně podstatné pasáže prostě přehopsnete. Kdo nemá rád sladké, ať neleze do cukrárny…

 

Laurel K. Hamilton: Úder půlnoci (Merry Gentry 4)
Překlad: Dominika Moulíková
Nakladatelství: Epocha
Obálka: Jakub Jíra, Lukáš Tuma
Rok vydání: 2014
Vazba: pevná
Počet stran: 361
Cena: 299,- Kč

Přidat komentář