SERIÁL: Podzimní sezóna

Článek od: Redakce - 03.01.2015

Podzimní seriálová sezóna skončila. Nemáte čas na seriály, ale zajímá vás, co se stalo? V tomto článku se to dozvíte.

POZOR! OBSAHUJE SPOJLERY!

Letošní podzim byl, co se komiksových adaptací týče, více než bohatý. Pro diváky a fanoušky ale nastává těžká doba, jelikož musí vydržet do ledna (v nejlepším případě), než se jejich oblíbené seriály dozlatova vyspí a naberou síly na jarní dramatická finále. Teď je ale nechme odpočívat a shrňme si, co se od září přihodilo.

 

The Walking Dead

Když jsem na základě traileru předvídal, co se bude v páté řadě adaptace komiksu Roberta Kirkmana dít, nemohl jsem se víc mýlit. Žádná dohoda o cestě do Washingtonu, žádný pakt, nic takového. Všechny vás sníme a není v tom nic osobního! Nebýt Carol coby one-man-army, asi by to tak dopadlo. Věznitelé z Terminusu si ale nedají pokoj a hlad je dovede až k unášení lidí. Je o ně ale rychle postaráno.

Od hlavní skupiny se odpojí Abraham a spol. a Glenn s Maggie. Na jejich cestě ale všechno neklape, jak má, a doktor Eugene přizná, že není žádný doktor a vše si vymyslel, aby dokázal přežít.

A co Beth unesená v minulé sérii? Ta je držena v nemocnici v Atlantě a ostatní se jí snaží zachránit. A nejde to úplně dobře. Vůbec. Připravte se na nejsmutnější smrt od dob Sophie. Na tento gif se podívejte jen na vlastní nebezpečí.

Kdy se vrátí: 8.2.

 

Gotham

Gotham je přesně takový, jaký ho znáte. Je to hnusná smradlavá díra, ulice jsou temné i za bílého dne, policie je zkorumpovaná a po střechách se prohání obří netopýr. Ne, počkat, tohle je tak o deset let později. Temný rytíř ještě nestihl povstat, protože mu sotva zabili rodiče, a tak se hlavním hrdinou seriálu stává Jim Gordon, který se přistěhoval do Gothamu a začal pracovat jako detektiv. A že to jako jediný člověk se svědomím nemá jednoduché, to je úplně jasné.

Co Gotham drží nad vodou, jsou hlavně a především charaktery. Nechci tím děj nějak shazovat, ale ten je hlavně o tom, jak se ze všech postav stalo to, co známe z komiksů. Bez výborně napsaných a zahraných postav by potom i děj stál za starou belu. Naštěstí se tak nestalo. Jim Gordon je stále chlap na svém místě, ale na výsluní se hřejí především Oswald Cobblepot známý jako Penguin, nebo třeba Selina Kyle aka Catwoman. Vidíme začátky Riddlera, Poison Ivy, Two-Face ale i samotného Batmana. Nesmí chybět souboj mafiánských rodin a typická gothamská ignorace všeho špatného. Navíc, půlka série končí otevřením Arkhamovy léčebny. Myslím, že na to nejlepší se ještě můžeme těšit.

Kdy se vrátí: 5.1.

 

The Flash

The Flash začal svou první sérii a daří se mu dobře budovat napětí, charaktery a vztahy mezi nimi. Barry Ellen po tom, co do něj uhodil blesk, získal superschopnost. Je nejrychlejší člověk na světě a rozhodl se svou novou dovednost uplatnit v boji se zločinem. Objevuje se víc lidí, kteří umí super věci a on má co dělat, aby se s nimi vypořádal. Do toho neustále pátrá po vrahovi své matky, který musel být také něco nadpřirozeného.

Už od prvního dílu je jasné, kdo je padouch, a o to víc člověka vytáčí, když celou dobu vidí, jak mu ostatní věří a jak geniální manipulátor to je. Co se vztahů mezi postavami týče, považuji Flashe za nejslzavější údolí ze superhrdinských seriálů. Skoro každá epizoda člověkem nějak citově pohne – a ne tím otravným způsobem, kdy sedíte a přejete si, aby ta sentimentalita už skončila. Vy jim ten smutek věříte a cítíte ho s nimi.

The Flash se rozběhl tak, aby dostál svým schopnostem. Rozhodně stojí za to.

Kdy se vrátí: 20.1.

 

The Agents of S.H.I.E.L.D.

Agent Coulson to nemá jednoduché. Musí znovu vybudovat SHIELD, držet krok se stále silnější HYDROU a do toho si udržet čistou hlavu. To ale není zrovna lehký úkol, když pořád máte vize, které nedávají smysl, ale vy se zblázníte, pokud je nezvěčníte. Jak se zjistí, jedná se o mapu.

Nalezení bájného města (připomnělo mi to Assassin’s Creed), než se to povede těm zlým, je ale jen část příběhu. Agenti se hodně soustředí na osobní sub-ploty a vztahy mezi charaktery. Nejvíc asi zasáhne dvojice fyziků Fitz-Simmons, kteří po příhodě na dně moře nejsou to, co bývali. Pak tu máme uvězněného Warda, který Skye slibuje hory doly a setkání s jejím otcem, a duo žoldáka a jeho ex-ženy.

Celkově je to všechno vlastně prosté. Agenti najdou artefakt ze světové války, který zabíjí na dotek. Ale ne všechny. Jsou tací, kteří kontakt přežijí, a ti jediní mohou vstoupit do podzemního města, kde dojde k proměně. Uvidíme, jak se s tím vším Skye vyrovná.

Kdy se vrátí: 3.3. ALE v lednu a únoru se můžeme těšit na spin-off Agent Carter!

 

Arrow

Arrow letos rozjel už třetí sérii a stále je plný zvratů, které překvapí. Hlavním tématem je tentokrát smrt Sary - někdo z ní udělal jehelníček a shodil ji ze střechy. Vrah neznámý a Oliver s týmem můžou pátrat. Podezřelých je spousta a týmu dýchá na záda League of Assassins, která nechce vraždu jedné své členky nechat jen tak. Laurel, která se přes smrt svojí sestry nemůže přenést, si pro změnu slíbí, že vraha dopadne a dá mu co proto. Zrod Black Canary se blíží mílovými kroky.

Série přináší spoustu srdceryvných chvil, ale i romantických trojúhelníků. Objeví se taky několik známých DC postav, asi nejdůležitější vůdce Ligy Ra‘s al Ghul. Je tu ale i Ray Palmer, který pracuje na projektu známý jako A.T.O.M. Jestli se budeme moct těšit na superhrdinu Atoma je zatím ve hvězdách, ale všechno napovídá tomu, že ano. A samozřejmě nesmí chybět The Flash a crossover epizody, kdy si oba hrdinové s radostí a láskou v srdci pomáhají (čti: hádají se jako psi).

Kdy se vrátí: 21.1.

 

Constantine

O blonďatém Velšanovi vás informujeme pravidelně (info o posledním dílu zde), takže vás čeká jen rychlé shrnutí. John Constantine je bojovník proti všemu nadpřirozenému, od andělů přes neklidné duchy až po démony z pekel, a snaží se jich všech zbavit s pomocí svého nesmrtelného kamaráda a slečny se zvláštní schopností vidět špatné věci, které by stálo za to vyšetřit.

Jednotlivé díly jsou epizodické a přímo na sebe nenavazují, v pozadí je však spojuje jedno téma – Rising Darkness (přicházející temnota). Jedná se o to, že mocnosti pekelné nabírají na síle a pomalu se dostávají na povrch planety. Je jen otázka času, kdy vypukne skutečné peklo na zemi.

Seriál měl trochu slabší rozjezd, a pokud jste na něj po pár dílech zanevřeli (a nedivil bych se), doporučil bych vám dát mu ještě jednu šanci. Zlepší se to. O hodně.

Kdy se vrátí: 9.1.

 

Koukáte na seriály, o kterých jsme tu mluvili? Doporučili byste nám nějaké jiné komiksovky? Co myslíte, že se bude dít v jarní sezóně?

Napsali: David Hálek & Tereza Kadečková 

Přidat komentář