HRY: Enigma

Článek od: frankie - 29.01.2015

Přistáli jste na opuštěné planetě, kde se nachází rozsáhlý systém plazmových rozvodů, které jsou zakódovány různými šiframi a hádankami. Tento systém nese název ENIGMA. Ten, komu se podaří rozvody odemknout, získá přístup k netušeným zdrojům energie.

Tak začíná intro společenské hry Enigma. Balení hry obsahuje poměrně slušný herní materiál, 109 kartiček Enigmy, 17 figurek, přesýpací hodiny, úlomky, hranoly, závaží, části potrubí a samozřejmě nezbytná pravidla hry. Ta jsou v české, polské a slovenské verzi.

Herní materiál se připraví velice jednoduše. Kartičky s potrubím se roztřídí podle kategorií hádanek na čtyři hromádky a položí se nahoru stranou zobrazující rozvody. Cílem hry je co nejrychleji dosáhnout 15 bodů na bodovacím kole. Každý hráč má k využití čtyři figurky techniků, ale jedna slouží jako ukazatel jeho bodového zisku na bodovacím kole. Začínající hráč si vybere kartičku, která se mu nejvíce hodí. Může i přihlédnout k tomu, jaký rébus na něj bude čekat, případně jak omezit stavební možnosti soupeři. V daném kole může být vybrán každý druh rébusu pouze jedenkrát.  Jakmile je toto nachystáno, hráči otočí svou vybranou kartu a plní daný rébus. Jakmile se to některému hráči podaří, otočí přesýpací hodiny a ostatním zbývá na řešení pouze tolik času, kolik trvá přesypání písku v hodinách.

Rébusů jsou čtyři druhy. Hádanka s hranoly, něco na způsob trojrozměrného Ubonga. Rébus s váhami spočívá v řešení matematické úlohy, při které hráč musí dostat do rovnováhy misky vah za použití různých závaží. Hádanka s úlomky je klasický tangram. A poslední varianta je hádanka s potrubím, kdy hráč musí umístit části potrubí na kartičky tak, aby byla každá část na svých koncích propojená s jinou nebo uzavřená.

Všichni úspěšní řešitelé pokračují v pokládání rozvodového systému Enigmy. Pokládat však nezačíná ten, kdo daný rébus vyřešil nejrychleji, ale opět začínající hráč. Nyní mají možnost hráči využít své zbylé figurky techniků. Mohou je umístit pouze na komoru barvy, která ještě v tom potrubí není obsazena. Za všechny plazmové komory této barvy na potrubí dostane hráč jeden vítězný bod, ale až poté, co se dané potrubí ukončí ze všech stran.

Po kole se posune figurka, symbolizující začínajícího hráče, po směru hodinových ručiček.     

Partie trvají avizovaných 45 minut, opravdové časové souboje a s nimi spjatá zábava začínají však až při třech nebo čtyřech hráčích. Ve větším počtu hráčů je třeba zvažovat, jestli se vyplatí riskovat a vzít si kartičku,  která se nejvíc hodí svými rozvody, ale je zase z balíčku neoblíbeného rébusu. Každému hráči totiž nebudou vyhovovat všechny typy rébusů stejnou měrou a daný úkol nemusí zvládnout.

Obrovským kladem je téměř neustálé zapojení všech hráčů. Čas hlídají objektivní přesýpací hodiny a věřte, že když jste poslední v řešení a ostatní vás s pobavením „povzbuzují“, nemusí se podařit ani na první pohled snadný úkol. Bohužel v každé sadě je pouze 27 variant zadání a alespoň některá se dají po určité době naučit. Kdo si chce potrápit mozkové závity a nespoléhat na štěstí ve hře, je to ta pravá gamesa pro něj.

Enigma

Autor: Touko Tahkokallio

Ilustrace: Victor Boden

Vydavatel: Albi

Rok vydání: 2014

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 45 minut

Doporučený věk: od 8 let

Cena: 899,- Kč

 

Přidat komentář