FILM: Rychle a zběsile 7

Článek od: Tomáš Apeltauer - 02.04.2015

Bohužel, ještě než byl film dokončen, zemřel při autonehodě herec Paul Walker, který v předchozích dílech zvárnil postavu bývalého agenta FBI, Briana O'Connera. Poslední scény, ve kterých figuruje, byly natočeny za pomoci digitálních efektů a celý film je věnován Walkerově památce. Konec filmu je pak smutným, ale pěkným rozloučením s jeho postavou.

Rychle a zběsile 7 je film, u kterého nesmíte moc přemýšlet. Už v minulých dílech jsme viděli pořádné psí kusy. Sejf na laně v plné rychlosti, tank na dálnici a útok na válečné letadlo? Pokud se vám zdají podobné eskapády neuvěřitelné, bude vám sedmička připadat spíš jako science fiction. Tvůrci se totiž rozhodli, že akce bude ještě víc, napětí bude také víc, padouchů bude rozhodně víc a šílených kaskadérských kousků bude snad úplně nejvíc. Počkat, něco tu ale chybí že? Ano, ta rychlost. 

Ne, že by film nebyl strhující, právě naopak. Rychle a zběsile 7, to je 137 minut akční jízdy od začátku do konce. Jedna hláška střídá druhou, kulky sviští vzduchem, auta jedou na plný plyn (ale většinou jen krátce, protože bouraček je také víc). Co se naopak ztratilo, jsou klasické automobilové závody. Asi se není čemu divit, už od čtyřky nastupuje trend "více akce, méně závodů". Je to škoda, protože série začíná spíš, než co jiného, připomínat Mission Impossible. Aby se neřeklo, na začátku se jeden závod přece jen uskuteční, ale že by byl nějak extra napínavý, to se říct nedá. 

Naopak pěkným zpestřením filmu je hned několik různých lokací. Navštívíme Abú Dhabí, Londýn a podíváme se na chvíli i do Tokia. Všechny předchozí díly se pak spojí v jednu dějovou linku a skončíme samozřejmě tam, kde to všechno začalo, v Los Angeles. Je pravda, že usedneme za volant velké řádky vozů a dojde dokonce i na třetí nejdražší auto na světě -- Lykan HyperSport. To vše podkreslené slušnou hudební linkou, která ovšem ničím navybočuje z řady (pátý díl je na tom přeci jen lépe). Obzvlášť podařená je hudba, provázející scény z večírku v nejvyšším poschodí mrakodrapu v Abú Dhabí.

Nechybí zpomalené záběry na polonahá těla žen v plavkách, exploze, holčičí souboje a Dwayne Johnson s obrovským rotačním kulometem a luxusní hláškou. Vin Diesel opět šlápne na pedál svému Dodge Charger 1970, což jako vždy potěší, protože Dominic Toretto bez Dodge, to je asi jako Riddick bez tmavých brýlí. Rychle a zběsile 7 prostě nabízí šílenou jízdu na plný plyn. Tady se jedná hlavně o zábavu pečlivě dávkovanou přímým vstřikováním rovnou do spalovací komory akce a napětí. Pokud vypnete mozek a budete si prostě jen užívat tuhle rychlou, zběsilou a adrenalinem napumpovanou jízdu, nebudete zklamaní. A konec filmu vás jistě mile potěší.

 

Rychle a zběsile 7 (Fast & Furious 7)

USA, 2015, 137 min. 

Režie: James Wan 

Scénář: Chris Morgan, Gary Scott Thompson 

Hudba: Brian Tyler 

Hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson, Kurt Russell 

V kinech od 2.4.2015

 

 

Komentáře

Přidat komentář